× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η προσέλευση στην Θεία κοινωνία ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών»

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/3/2020

«Η προσέλευση στην Θεία κοινωνία ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Παρά την κατακραυγή και τις φωνές της επιστημονικής κοινότητας, η Ιερά Σύνοδος απεφάνθη ότι ο κορονοϊός δεν περνά από της εκκλησιάς την πόρτα.

Πιο συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής απεφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό καί πατρικά να προτρέψει και να επισημάνει τα εξής:

1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2) Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού: α) Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. β) Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα. γ) Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. δ) Να γίνεται επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων. ε) Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους. στ) Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να επικοινωνεί με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό»

Προς τον σκοπό της ενημέρωσης του πιστού λαού, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και την διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3) Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.

Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση. Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια.

Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία.».

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη εμπλοκή κάβου στο «Νήσος Ρόδος» μέσα σε δύο μήνες

Μετά το περιστατικό της Μυτιλήνης στις 3 Ιουνίου, ανάλογο συμβάν καταγράφηκε κατά την πρόσδεση του πλοίου στο λιμάνι του Ηρακλείου
Δεύτερη εμπλοκή κάβου στο «Νήσος Ρόδος» μέσα σε δύο μήνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέθηκαν προϊόντα χωρίς παραστατικά στο λιμάνι της Μύρινας

Στην κατοχή 38χρονου εντοπίστηκαν 124 βιομηχανικά είδη χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά
Κατασχέθηκαν προϊόντα χωρίς παραστατικά στο λιμάνι της Μύρινας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συλλήψεις και στη Λήμνο για μουσική στα καταστήματα

Συνελήφθη εργαζόμενος και κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου
Συλλήψεις και στη Λήμνο για μουσική στα καταστήματα
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά το νέο «Τουρισμός για Όλους» με αυξημένες επιδοτήσεις

Οι αιτήσεις ανοίγουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι και θα υποβάλλονται αρχικά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ
Ξεκινά το νέο «Τουρισμός για Όλους» με αυξημένες επιδοτήσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Στα 81 δολάρια υποχώρησε το πετρέλαιο

Πιέσεις στις διεθνείς τιμές από την προοπτική συμφωνίας για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ
Στα 81 δολάρια υποχώρησε το πετρέλαιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου

Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία τους και ανατράπηκε εκτός του οδοστρώματος
Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα

Κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου – Η ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ενοικίων

Η κατάργηση του άρθρου 989 απλοποιεί τις διαδικασίες και επιταχύνει την είσπραξη οφειλών – Τι ισχύει για τις εκκρεμείς υποθέσεις
Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ενοικίων
ΕΛΛΑΔΑ

Στα πρώτα σπίτια της Ψάθας η φωτιά

Αγωνία για αγνοούμενο κτηνοτρόφο στη Βένιζα
Στα πρώτα σπίτια της Ψάθας η φωτιά
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στη Χίο η ύφανση γίνεται μουσική στο σχολείο Βολισσού

Πολυμεσική περφόρμανς, εργαστήρια για παιδιά και δωρεάν ξεναγήσεις στο πρόγραμμα της DEO
Στη Χίο η ύφανση γίνεται μουσική στο σχολείο Βολισσού
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη διαγραφή στην «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

Η Μαρία Καρυστιανού θέτει εκτός κινήματος τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Αυγερινό
Πρώτη διαγραφή στην «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επτά υδροφόρες και έξι ομάδες στην πυρκαγιά του Πλωμαρίου

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποτιμά τη συμβολή της στην επιχείρηση
Επτά υδροφόρες και έξι ομάδες στην πυρκαγιά του Πλωμαρίου