«Θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου η νέα γενιά»
Τι δηλώνει το 80% της νέας γενιάς- Έρευνα μαθητών/τριών του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης σε 13 σχολεία της χώρας και στην αγορά της Μυτιλήνης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2024

Την πρόθεση των μαθητών να ψηφίσουν στις επερχόμενες Eυρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και μάλιστα από αίσθηση καθήκοντος ως ευρωπαίοι πολίτες, επιβεβαίωσε η έρευνα που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)» μαθητές και μαθήτριες του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 13 σχολεία από όλη την Ελλάδα, μάλιστα τα 11 από αυτά ψήφισαν με επιστολική ψήφο. Τα ίδια ερωτήματα τέθηκαν και σε πολίτες στην αγορά της Μυτιλήνης και τα αποτελέσματα δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτά της έρευνας των προθέσεων των μαθητών και των μαθητριών.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 144 μαθητών του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης και του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης που ερωτήθηκαν, το 80,56% θα ψηφίσουν στις ερχόμενες Ευρωεκλογές, ενώ ανάλογα (76%) είναι και τα ποσοστά των πολιτών που ρωτήθηκαν στην αγορά της Μυτιλήνης και θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την 9η Ιουνίου.
Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι λόγοι που οδηγούν τους μαθητές στην κάλπη. Το αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος ως ευρωπαίοι πολίτες και το ενδιαφέρον για την Ε.Ε. και το μέλλον της είναι οι απαντήσεις που συγκέντρωσαν τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ από όσους απέχουν από τις Ευρωεκλογές, το 23,53% δηλώνουν αδιάφοροι και απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς ενώ το 32,55% δηλώνουν απουσία εμπιστοσύνης στα κόμματα και στους πολιτικούς.
Εξίσου απογοητευμένο από το πολιτικό σύστημα δηλώνει και το 21,62% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα στην αγορά της Μυτιλήνης και απάντησαν ότι δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ άλλο ένα 27% των πολιτών που θα απέχουν από τις ευρωεκλογές αναφέρει ότι δεν τρέφει καμία εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και στα κόμματα.
Στην έρευνα συμμετείχαν με επιστολική ψήφο τα σχολεία:
• 13ο ΓΕ.Λ. Πάτρας
• 1ο ΓΕ.Λ. Μετσόβου
• Πρότυπο ΓΕ.Λ. Χαλκίδας
• 2ο ΓΕ.Λ. Αχαρνών
• 2ο ΓΕ.Λ. Ναυπλίου
• ΓΕ.Λ. Κολινδρού
• ΓΕ.Λ. Ν. Χαλκηδόνας
• Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λυκειακές Τάξεις
• Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Πλατανιά
• Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων
• HomoEducandus Αγωγή