× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να προσληφθούν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ ζητά το ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ζητώντας να αξιοποιηθούν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού 2Γ/2022 Α.Σ.Ε.Π.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/5/2024

Να προσληφθούν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ ζητά το ΠΑΣΟΚ

«Εξαπάτηση, πρόκληση και αήθη εμπαιγμό στη νέα γενιά αποτελεί η αδιαφορία και άρνηση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. επί 15 μήνες τώρα να αξιοποιήσει, ως έχει ηθική και νομική υποχρέωση, προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. που έγινε στις 04-03-2023 ( 2Γ/2022 Α.Σ.Ε.Π. )» σημειώνει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας την κυβέρνηση σημειώνει: «Αφού εκτέλεσαν τον διαγωνισμό στην τελική ευθεία των Βουλευτικών Εκλογών  του Μαΐου 2023, παρά τη δημοσίευση του ν. 4765/15-01-2021, άρθρο8 ( ΦΕΚ Α6 ) δύο χρόνια πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού προπαγάνδισαν προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, υποσχόμενος 12.000 προσλήψεις από τη «δεξαμενή» των επιτυχόντων!!! ( Συνέντευξη 21-03-2024 ).

Αφού παρουσίασαν με δηλώσεις του τ. Υπουργού Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη (Φεβρουάριος 2023 ) τον νόμο 4765/2021 ως «Μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση των προσλήψεων» !!!

14.837 επιτυχόντες του διαγωνισμού  κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε., Α.Ε., βρίσκονται πεταμένοι στα «αζήτητα» της Πολιτείας, κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς θέση διορισμού, σε μια ιδιότυπη ομηρία παλαιοκομματικής κοπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα το Δημόσιο υπολειτουργεί εξαιτίας της τεράστιας υποστελέχωσης και εκείνοι εκδίδουν νέες προκηρύξεις!!!».

Την ερώτηση συνυπογράφει ο βουλευτής Λέσβου του κόμματος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Αναλυτικά η ερώτηση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οδεύοντας στη συμπλήρωση δεκαπέντε μηνών από τη διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, περισσότεροι από δεκατέσσερις χιλιάδες επιτυχόντες παραμένουν στα αζήτητα της Πολιτείας, ενώ κρίσιμες Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα ταλανίζονται από ακραία υποστελέχωση.

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ ο σχετικός νόμος 4765/2021, όπου περιλαμβάνεται το άρθρο 8 «Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός», δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 15ηΙανουαρίου 2021 (Φ.Ε.Κ. Α’ 6), τελικά ο γραπτός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, την 4η Μαρτίου 2023, δηλαδή στην τελική ευθεία των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.

Δυστυχώς, έκτοτε ο χρόνος δικαίωσε την τεκμηριωμένη κριτική, την οποία ξεκάθαρα είχε ασκήσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αναφορικά με τον εμφανέστατα προεκλογικό χαρακτήρα που -εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών- είχε λάβει η διεξαγωγή του διαγωνισμού λίγο πριν τις κάλπες. Ενδεικτικά, ήδη από τότε είχαμε αρμοδίως αναδείξει ότι «η διεξαγωγή προεκλογικού γραπτού διαγωνισμού, στο “παρά πέντε” της ψηφοφορίας, αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο αήθη εμπαιγμό, που θα μπορούσε να σκαρφιστεί η Ν.Δ. Υπόδειγμα πολιτικής αγυρτείας, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσει μια γενιά απελπισμένων “επιτυχόντων”, χωρίς θέση διορισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, σχεδόν δεκαπέντε μήνες μετά τον προεκλογικό διαγωνισμό, οι χιλιάδες επιτυχόντες παραμένουν “στον αέρα”, χωρίς θέση διορισμού. Ειδικότερα, μετά τη διεξαγωγή του, ακολούθησε η έκδοση τριών Προκηρύξεων: η 1ΓΒ/2023 για 141 θέσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η 2ΓΒ/2023 για 1.843 θέσεις σε διαφόρους φορείς του Δημοσίου, η 3ΓΒ/2023 για 4.276 θέσεις σε διαφόρους φορείς του Δημοσίου. Οριστικά αποτελέσματα εκδόθηκαν μόνο για μία από τις τρεις, την 1ΓΒ/2023, χωρίς ούτε καν να καλυφθούν οι περισσότερες από τις 141 θέσεις που προκηρύχθηκαν.

Το οξύμωρο μάλιστα είναι ότι, ενώ 14.837 επιτυχόντες περιμένουν από το Μάρτιο του 2023 εγκλωβισμένοι σε μια ιδιότυπη ομηρία, παράλληλα εκδόθηκαν άλλες Προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις εκτός των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού, οι λεγόμενες Προκηρύξεις “τύπου Κ”, επί παραδείγματι η 1Κ/2024 για 1.213 θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία.

Η δυσμενής κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες επιτυχόντες της 2Γ/2022, επιδεινώνεται όσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή του επόμενου γραπτού διαγωνισμού. Ως γνωστόν, βάσει διάταξης της Κυβέρνησης της Ν.Δ. (παράγραφος 2 άρθρου 8 ν. 4765/2021) «ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός για την πλήρωση των θέσεων Ε.Ε.Π. και μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. των φορέων της παρ. 1 του άρθρου 2 διενεργείται από το ΑΣΕΠ μια τουλάχιστον φορά κάθε δύο (2) έτη». Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 24 του ίδιου νόμου, «Οι οριστικοί πίνακες διοριστέων/προσληπτέων δημοσιεύονται στο Τεύχος Τρίτο (Γ`) της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αναρτώνται στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. Τόσο αυτοί όσο και οι οριστικοί πίνακες κατάταξης ισχύουν μέχρι τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων του επόμενου διαγωνισμού για τους ίδιους κλάδους και ειδικότητες και, σε κάθε περίπτωση, όχι για διάστημα πέραν των τριών (3) ετών.»

Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, σε προεκλογική του συνέντευξη πριν τις εθνικές εκλογές, συγκεκριμένα την 21η Μαρτίου 2023, είχε υποσχεθεί στον Ελληνικό Λαό χιλιάδες προσλήψεις από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού. Επί λέξει, είχε δεσμευτεί για 12.000 προσλήψεις ως εξής: «Για πρώτη φορά έγινε ένας οριζόντιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Έγινε λίγο μετά τα Τέμπη, στις 3 ή 4 Μαρτίου, αν δεν κάνω λάθος. 75.000 συμπολίτες μας έδωσαν εξετάσεις για να προσλάβουμε, για να έχουμε μία “δεξαμενή” 12.000 προσλήψεων με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια».

Δεδομένου ότι η Ν.Δ. επανειλημμένως παρουσιάζει το ν. 4765/2021 σαν “μεταρρύθμιση” για την επιτάχυνση των προσλήψεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του τέως  Υπουργού Εσωτερικών και νυν Υπουργού Επικρατείας, κ. Βορίδη, ότι (Φεβρουάριος 2023) «Μέσα από αυτή τη δεξαμενή το Δημόσιο θα καλύψει εκκρεμείς και μελλοντικές ανάγκες σε προσωπικό επιταχύνοντας σημαντικά τη διαδικασία πρόσληψής τους. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι με το ισχύον καθεστώς της τυπικής μοριοδότησης, απαιτούνται περίπου δύο έτη προκειμένου να ολοκληρωθεί μία πρόσληψη. Με τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό αυτό το χρονικό διάστημα θα συρρικνωθεί στους επτά μήνες».

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προβάλλει, ομοίως σαν “μεταρρύθμιση”, τον πολυετή και ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, τη στιγμή που εγκριθείσες προσλήψεις ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Δεδομένου ότι έμεινε αναπάντητη η αριθμ.1422/30.10/2023 σχετική ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας.

Δεδομένου ότι η υποστελέχωση αποτελεί μείζον πρόβλημα για αναρίθμητες Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, όπως σειρά Δήμων που πασχίζουν να ασκήσουν καθοριστικές αρμοδιότητες για τις τοπικές κοινωνίες, με ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό.

Δεδομένου ότι οι συμπολίτες μας που πέτυχαν στη 2Γ/2022 ΑΣΕΠ, επένδυσαν κόπο, χρόνο και χρήματα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην Πολιτεία. Παρά ταύτα, εδώ και δεκαπέντε μήνες, χωρίς δική τους ευθύνη, βρίσκονται στην αναμονή μιας απελπιστικά βραδείας διαδικασίας, βλέποντας άλλους να τους “προσπερνούν” με Προκηρύξεις “τύπου Κ” και κινδυνεύοντας τελικά, εάν δεν τροποποιηθεί ο ν. 4765/2021, να πεταχτούν εκτός “δεξαμενής”, για να εγκλωβιστούν αντί αυτών κάποιες άλλες χιλιάδες επιτυχόντων.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1)Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει υπηρεσία ούτε ένας από τους 14.837 επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, που διεξήχθη το Μάρτιο 2023;

2)Σκοπεύει ο Πρωθυπουργός να τηρήσει τη δέσμευσή του για «12.000 προσλήψεις» από τη “δεξαμενή” του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ του Μαρτίου 2023;

3)Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για το διορισμό των 14.837 επιτυχόντων της 2Γ/2022 (ή τουλάχιστον για την υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Μητσοτάκη για διορισμό 12.000 από αυτούς);

4)Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα περιλαμβάνει το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα για το διορισμό των 14.837 επιτυχόντων;

Πόσες Προκηρύξεις θα εκδοθούν, πότε ακριβώς και τι θα αφορά κάθε μία;

5)Υπήρξαν, όπως καταγγέλλεται, τεχνικές δυσλειτουργίες κατά τις διαδικασίες της 3ΓΒ/2023; Εάν ναι, ποιες ήταν αυτές και ποιες προληπτικές ενέργειες έχουν υλοποιηθεί για να μην επαναληφθούν σε επόμενες Προκηρύξεις προσλήψεων από τη 2Γ/2022; 

6)Για ποιους λόγους, ενώ υπάρχουν οι επιτυχόντες της 2Γ/2022, εκδόθηκαν Προκηρύξεις “τύπου Κ” για προσλήψεις εκτός της “δεξαμενής” των επιτυχόντων;

7)Προτίθεστε να τροποποιήσετε τις σχετικές διατάξεις του ν. 4765/2021, ώστε νομικά να αποκλεισθεί η αδικαιολόγητη έκδοση Προκηρύξεων “τύπου Κ” για θέσεις που δύνανται να καλυφθούν από ήδη επιτυχόντες γραπτού διαγωνισμού; Εάν ναι, πότε θα καταθέσετε στο Κοινοβούλιο τη σχετική νομοθετική παρέμβαση και ποιο ακριβώς θα είναι το περιεχόμενό της;

8)Προτίθεστε να τροποποιήσετε τον ν. 4765/2021, ώστε να αποφευχθεί η τραγελαφική και επιζήμια εξέλιξη, το 2025 να πεταχτεί μια “δεξαμενή” χιλιάδων επιτυχόντων στον “κάλαθο των αχρήστων”, για να αντικατασταθεί από μια άλλη “δεξαμενή” σε αντίστοιχη ομηρία; Εάν ναι, πότε θα καταθέσετε στο Κοινοβούλιο τη σχετική νομοθετική παρέμβαση και ποιο ακριβώς θα είναι το περιεχόμενό της;

9)    Ανά Περιφερειακή Ενότητα της Χώρας, σε πόσες από τις θέσεις που εντάχθηκαν στους εγκεκριμένους ετήσιους προγραμματισμούς προσλήψεων των τελευταίων ετών, οι νεοπροσληφθέντες ανέλαβαν ήδη υπηρεσία και πόσες παραμένουν ακόμα κενές;

10) Ποιος είναι ο απολογισμός σας, αναφορικά με την επιτυχία των κυβερνητικών πεπραγμένων, όταν στα μέσα του 2024, ενώ υπάρχουν από το 2023 χιλιάδες επιτυχόντες, θέσεις από τους ετήσιους προγραμματισμούς προσλήψεων παραμένουν κενές και κρίσιμες Υπηρεσίες ανά την επικράτεια πασχίζουν υποστελεχωμένες;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παρασύρης Φραγκίσκος, Λιακούλη Ευαγγελία, Πάνας Απόστολος, Κατρίνης Μιχάλης, Μάντζος Δημήτριος, Αποστολάκη Μιλένα, Αχμέτ Ιλχάν, Βατσινά Ελένη, Γερουλάνος Παύλος, Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα, Γρηγοράκου Παναγιώτα, Δουδωνής Παναγιώτης, Καζάνη Αικατερίνη, Κουκουλόπουλος Παρασκευάς, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Μιχαηλίδης Σταύρος, Μουλκιώτης Γεώργιος, Μπιάγκης Δημήτριος, Νικητιάδης Γεώργιος, Νικολαΐδης  Αναστάσιος, Παρασκευαΐδης Παναγιώτης, Παραστατίδης Στέφανος, Πουλάς Ανδρέας, Σπυριδάκη Αικατερίνη, Σταρακά Χριστίνα, Τσίμαρης Ιωάννης, Χνάρης Εμμανουήλ, Χρηστίδης Παύλος, Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Αλλο οι δημοσιογράφοι, άλλο οι δημοσιολογούντες»

«Ο δημοσιογράφος λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς ίδιον όφελος», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης μιλώντας στο «Ν» με αφορμή την επίσκεψη της Ενωσης στη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη Σμύρνη ο Παναγιώτης Χριστόφας για την ενίσχυση του τουρισμού

Συναντήσεις του Δημάρχου Μυτιλήνης με τον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης και τη Δήμαρχο του Δήμου Κονάκ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εγκαίνια στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, στις αποθήκες Σαπλιτζά

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου 7.30 το απόγευμα με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Μυτιλήνη!

Μια συναρπαστική μουσική βραδιά στο Κτήμα Οινοφόρος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία «Λέσβος, γη… μελωδική»!

Συμπράττουν οι «Αιολείς» και η Muhabbet Orchestra- Οι μαέστροι των συνόλων, Μαρία Σεϊτανίδου και Αριστείδης Αποστολής μιλούν στο «Ν»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Διαμαρτύρονται οι γονείς για το μονοπώλιο στα Τσαμάκια

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Δ.Σ. της ΑΔΕΛ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που δίνει τρία τμήματα της πλαζ σε μία μόνο εταιρεία. Στα κάγκελα οι γονείς διαμαρτύρονται για την κατάσταση
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης σε Πελόπη και Κάπη

Συναντήθηκε με την διοίκηση του Συνεταιρισμού Κάπης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επτά χρόνια από τον σεισμό της Βρίσας

Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας περί άρσης της επικινδυνότητας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός «ξεδίψασε» τους περαστικούς της Ερμού στη Μυτιλήνη

Δράση ανακούφισης από τον καύσωνα- Τι είπε ο πρόεδρος του παραρτήματος Λέσβου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης στο «Ν»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Αρίωνος στη Μυτιλήνη

Λόγω επισκευής του δικτύου ύδρευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιστικά LED στην Αγία Βαρβάρα στα Πάμφιλα

Υπεγράφη από το Δήμαρχο Μυτιλήνης η προκήρυξη προϋπολογισμού 117.000 ευρώ