× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ούτε στη δράση των ΜΑΤ, ούτε στην αυτοδικία των ακροδεξιών»

Κάλεσμα συμπόρευσης από αυτοδιοικητικές παρατάξεις του βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/3/2020

«Ούτε στη δράση των ΜΑΤ, ούτε στην αυτοδικία των ακροδεξιών»
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Κάλεσμα συμπόρευσης κάνουν με κοινή ανακοίνωσή τους πέντε παρατάξεις του Βορείου Αιγαίου, η «Συμπαράταξη Πολιτών», «Με Πυξίδα τον Πολίτη» του Δήμου Μυτιλήνης, «Η Σάμος αλλάζει» του Δήμου Ανατολικής Σάμου, του «Δικτύου Πολιτών Χίου» του Δήμου Χίου και της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης και αναφέρουν:

«Ούτε στη δράση των ΜΑΤ, ούτε στην αυτοδικία των ακροδεξιών. Η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί μονόδρομο για την εκτόνωση της κατάστασης. Oχι στα νησιά-φυλακές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις τελευταίες μέρες ζούμε με ένταση στα νησιά του Β. Αιγαίου την κορύφωση ενός δράματος που εκτυλίσσεται εδώ και πολλούς μήνες, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της Κυβέρνησης να υλοποιήσει μια αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό. Μετά από οκτώ μήνες διαρκών ανατροπών και παλινωδιών σε πολιτικές, μέτρα και πρόσωπα που τις ασκούν, επιλέχτηκε η μετατροπή των νησιών σε απέραντες φυλακές, ως η κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ η εμμονική πολιτική της Κυβέρνησης για την μη απομάκρυνση αιτούντων άσυλο από τα νησιά, προκάλεσε ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης, με την παραμονή στα νησιά πολλαπλάσιων αυτών που μπορούν να αντέξουν τα ΚΥΤ και οι κοινωνίες.  Προκάλεσε ταυτόχρονα αίσθημα κόπωσης και ανασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας και της υποβάθμισης πολλών υπηρεσιών (νοσοκομεία, αστυνομία, τραπεζικές συναλλαγές κλπ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξαιτίας όλων αυτών εδραιώθηκε ένα κλίμα δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση, που εκφράσθηκε ενάντια στις επιτάξεις και την επιβολή τους με την βία των ΜΑΤ, και είχε ήδη αποτυπωθεί και μέσα από τις αποφάσεις του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων.  Οι κάτοικοι των νησιών ανεξαρτήτως ιδεολογίας και κομματικής ταυτότητας, εναντιώθηκαν στα μέτρα της και στον αυταρχικό τρόπο που επιχείρησε να τα επιβάλει. Εναντιώθηκαν και εναντιώνονται με την πολιτική της, που οδηγεί στην ΜΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ των νησιών που είναι και το βασικό αιτούμενο, ιδιαίτερα τούτες τις  κρίσιμες ώρες της πίεσης που ασκείται από την Τουρκία. Οδηγεί στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.  

Εμείς οι εκπρόσωποι των νησιωτών, που συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στη λήψη των μέχρι σήμερα αποφάσεων- παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μας- και στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης -παρά τις όποιες εντάσεις- υπογράφοντας αυτή τη διακήρυξη, διατρανώνουμε ότι:

-          αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ των νησιών μας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          δεν θα δεχτούμε κανένα νέο κέντρο στα νησιά μας που σηκώνουν το βάρος της υποδοχής, ούτε τη μετατροπή τους σε απέραντες φυλακές ψυχών, «λύση» που προσπάθησε να επιβάλει η Κυβέρνηση  μέσα από αυταρχικές πρακτικές. Δεν θα δεχτούμε απάνθρωπες λύσεις όπως αυτή των βραχονησίδων-φυλακών.

-          δεν θα δεχτούμε να γίνουν ξανά οι θάλασσες μας υγρός τάφος για ανθρώπους που ψάχνουν μια ευκαιρία για ζωή κυνηγημένοι από κάθε είδους πολέμους, πολιτικές διώξεις ή άλλες κρίσεις.

-          καταδικάζουμε την ανεξέλεγκτη δράση των ακροδεξιών στοιχείων που προσπαθούν να επιβάλουν μισαλλόδοξη ατζέντα προς κάθε κατεύθυνση, στοχοποιώντας πρόσφυγες, ΜΚΟ, εθελοντές, αλληλέγγυους, δημοσιογράφους ή αυτοδιοικητικούς χρησιμοποιώντας απροκάλυπτη βία και αυτενεργώντας κάτω από τα μάτια των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          απαιτούμε τη χάραξη εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής -με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας- που θα αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες για την κατανομή των προσφύγων μέσα στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της υποδοχής και της παραμονής.

-          απαιτούμε να υπάρξει έντονη πίεση προς την ΕΕ να αναθεωρήσει τη στάση της προς την Τουρκία αλλά και προς τα μέλη, της για την κατανομή του βάρους που σηκώνει κυρίως η χώρα μας.

-          τέλος απαιτούμε να υπάρξουν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης στις χώρες προέλευσης των προσφύγων ώστε να περιοριστούν δραστικά οι ροές.

Εμείς οι άνθρωποι του Βορείου Αιγαίου θέλουμε  να συνεχίσουμε να ζούμε στο τόπο μας με αξιοπρέπεια και ειρήνη, υπερήφανοι για την φιλοξενία μας, την ανθρωπιά μας και τη δύναμη της ψυχής μας. Γι αυτό αγωνιζόμαστε και καλούμε σε συμπόρευση κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ( Δ.ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)

Η ΣΑΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ (Δ.ΑΝ.ΣΑΜΟΥ)

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΙΟΥ(Δ.ΧΙΟΥ)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ (Τ.Σ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)»

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30