× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Στοχοποιούνται πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, εργαζόμενοι ΜΚΟ»

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κάνει έκκληση για αποχή από την ξενοφοβική ρητορική και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/3/2020

«Στοχοποιούνται πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, εργαζόμενοι ΜΚΟ»
' χρόνος ανάγνωσης

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας καταδικάζει απερίφραστα τα πρόσφατα γεγονότα στοχοποίησης προσφύγων, αιτούντων άσυλο καθώς και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες, οι οργανώσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας «γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και περισσότερων ξενοφοβικών και ρατσιστικών περιστατικών από τοπικές μειοψηφικές ομάδες κατά νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών, καθώς και επιθέσεων κατά εργαζομένων σε Διεθνείς Οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και γενικά φορείς της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφους, λόγω της σύνδεσής τους με την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η στοχοποίηση έχει κλιμακωθεί με σωματικές επιθέσεις σε εργαζόμενους φορέων παροχής υπηρεσιών σε πρόσφυγες, με εμπρησμούς σε χώρους που προορίζονται για στέγαση ή άλλες υπηρεσίες σε πρόσφυγες και αυτοκίνητα οργανώσεων και με περιστατικά παρεμπόδισης μετακίνησης ή αποτροπής αποβίβασης νεοεισερχομένων με παράλληλη έκφραση ρατσιστικών σχολίων. Είμαστε σοβαρά ανήσυχοι ότι εάν δεν υπάρξει προσήκουσα αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές οι εν λόγω επιθέσεις ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν, δίχως να αποκλείεται κάποιες από αυτές να αποβούν και μοιραίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει πολλές φορές στο παρελθόν τονίσει τη διασύνδεση της ανόδου της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών εκδηλώσεων τόσο με την έλλειψη μιας συνεκτικής και ανθρωποκεντρικής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, βασισμένης σε διεθνή πρότυπα και εγγυήσεις, όσο και με την κατάσταση υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού για μεγάλο διάστημα στα κέντρα υποδοχής των νησιών σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες, κάτι που δυσχεραίνει την αρμονική συνύπαρξη και επιβαρύνει τόσο τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό όσο και τις τοπικές κοινωνίες. Η έξαρση των περιστατικών αυτών συνδέεται περαιτέρω άρρηκτα με τη θεσμική στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών μέσα από τον επίσημο λόγο εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, και της έντασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας. Η στοχοποίηση επιτείνεται επίσης από αποφάσεις όπως η πρόσφατη αναστολή της καταγραφής αιτημάτων ασύλου, η οποία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου: η πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου πρέπει να αποκατασταθεί επειγόντως για την προστασία όλων όσων την χρειάζονται.» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, το Δίκτυο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-           Καταδικάζει κατηγορηματικά τις εν λόγω ενέργειες και καλεί τις ελληνικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και των μελών της κοινωνίας των πολιτών.

-           Καλεί τους εκπροσώπους της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, να απόσχουν από την ξενοφοβική ρητορική που κανονικοποιεί και ενθαρρύνει ξενοφοβικές αντιδράσεις.

-           Καλεί την πολιτεία να εξασφαλίσει τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και την ασφαλή μεταφορά τους στην ενδοχώρα για τη συνέχιση των διαδικασιών ασύλου καθώς και την εφαρμογή της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στο ακέραιο.

-           Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και στοιχειώδη συναίσθηση των συνεπειών που έχουν οι πράξεις τους στην ήδη πληγωμένη κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ΑΣΕ για τις εκλογές του ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ

Η παράταξη ζητά ενίσχυση των δυνάμεων του αγώνα και ανατροπή της «εκφυλιστικής κατάστασης» στο Νομαρχιακό Τμήμα, ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας 24 Νοεμβρίου.
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών στη μάχη των εκλογών της ΑΔΕΔΥ

Κάλεσμα συμμετοχής για ισχυρή εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Συλ‑λογική Εκπαιδευτικών καλεί σε συμμετοχή στις εκλογές

Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου ψηφίζουν για την εκλογή αντιπροσώπων στο Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου

Σε φορείς και φίλους απευθύνεται η πρόσκληση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για παραμέληση ζώου στη Μήθυμνα

Βρέθηκε σε οικόπεδο ένας σκύλος ο οποίος ζούσε κάτω από άσχημες συνθήκες
ΥΓΕΙΑ

Πανελλαδική απεργία νοσηλευτών στις 28 Νοεμβρίου

Ανακοίνωση από την παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μικρές γωνιές ανακύκλωσης στα σχολεία της Μυτιλήνης

Η τοποθέτηση ειδικών συστημάτων με τέσσερις κάδους διαφορετικών ρευμάτων ξεκινά μέσα στην εβδομάδα στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αντίδραση γονέων του Μανταμάδου για την απομάκρυνση εκπαιδευτικού ένταξης

Κινητοποίηση τη Δευτέρα έξω από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λέσβου για τα προβλήματα στη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αποχή την Τρίτη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Οι δικηγόροι αντιδρούν στις επιθέσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και στη διαμάχη που έχει ανοίξει για τα πειθαρχικά των συλλόγων
ΥΓΕΙΑ

Διήμερο ενημέρωσης για την άνοια από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου

Ειδικοί επιστήμονες αναλύουν την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη στήριξη ασθενών και φροντιστών σε Καλλονή και Μυτιλήνη, το Σάββατο και την Κυριακή 29 και 30 Νοεμβρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα παιδιά στο Κάτω Τρίτος, «μετρούν τα άστρα»

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση παρακολούθησαν οι μαθητές του σχολείου από τον Σύλλογο Αστρονομίας Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εριχνε μπάζα στην Αρίσβη

Συνελήφθη φερόμενος δράστης