Τα όρια της «συγκατοίκησης» ξεπεράστηκαν προ πολλού
Θα στραφούν στη Δικαιοσύνη οι γονείς του 5ου Γυμνασίου αν δεν βρεθεί λύση
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/2/2019

Ανακοίνωση συνυπογράφουν 412 γονείς και κηδεμόνες των 260 μαθητών και μαθητριών του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν στην εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολείο που έχει καταστεί αδύνατη, «οδηγώντας στη στέρηση των παιδιών μας από το αναφαίρετο δικαίωμα στην μόρφωση και στην εκπαίδευση». Η ανακοίνωση αναφέρεται στη «συγκατοίκηση» του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης με το Μουσικό Σχολείο και από τα καταγγελλόμενά της μοιάζει πλέον ανυπόφορη, αλλά και αδύνατη.
Πλέον το χρόνιο ζήτημα στέγασης του Μουσικού Σχολείου δεν μπορεί να περιμένει. Ας σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα στο "Ν" ο αντιδήμαρχος Νίκος Κατσαρός δήλωσε ότι έχει βρεθεί μία προσωρινή λύση.
Μάθημα… συναυλιακό
Τα όργανα που χρησιµοποιούνται για την διδασκαλία των µουσικών µαθηµάτων (πιάνο, ντράµς, σαξόφωνο, κ.λ.π.) «όταν αυτά γίνονται µέσα στο κυρίως κτίριο, εµποδίζουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν τα υπόλοιπα µαθήµατα, διότι απλά όλο το κτίριο µετατρέπεται σε αίθουσα συναυλιών λόγω και της ηχούς, κάνοντας αδύνατη την παραπέρα εκπαιδευτική διαδικασία», µε συνέπεια την διακοπή των µαθηµάτων όπως έχει αποφασιστεί και από τον Σύλλογο των καθηγητών του Σχολείου.
Η βίαιη «αναστολή των µαθηµάτων» για µία-δύο ώρες σε καθηµερινή βάση, δεν αφήνει τους γονείς αδιάφορους: «Θα θέλαµε να επισηµάνουµε επίσης ότι το ζήτηµα της όχλησης έχει προκύψει τα τέσσερα τελευταία χρόνια επειδή, κατά παρέκκλιση του νόµου έγινε αύξηση των τµηµάτων του Μουσικού Σχολείου (ΦΕΚ 658/1998 - Με τις τροποποιήσεις των ΦΕΚ 1012/2011 και ΦΕΚ 2478/2011) χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδοµές. Το δεύτερο τµήµα του Μουσικού Σχολείου προέκυψε µε τρόπο που δεν καλύπτει τις νόµιµες προϋποθέσεις, διότι για να δηµιουργηθεί δεύτερο τµήµα θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη υποδοµή τόσο σε κτήριο όσο και σε χώρους όπως ορίζονται για τα Μουσικά σχολεία. Στην περίπτωση του Μουσικού Σχολείου Λέσβου δεν καλύπτεται καµία από τις προϋποθέσεις. Τις ελλείψεις αυτές καλείται να τις µπαλώσει το 5ο Γυµνάσιο σε βάρος των µαθητών του».
«Κατάληψη» της βιβλιοθήκης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και της αυλής
Σε κάθε σχολείο λειτουργεί βιβλιοθήκη, επισημαίνουν οι γονείς. Ειδικότερα το 5ο Γυµνάσιο διέθετε βιβλιοθήκη εξοπλισµένη µε εκατοντάδες βιβλία και ράφια αγορασµένα από κωδικούς του προγράµµατος ΣΕΠΠΕ:
«Αυτή καταλείφθηκε από το Μουσικό Σχολείο και χρησιµοποιείται για αποθήκη οργάνων και αίθουσα διδασκαλίας. Έχασε το 5ο Γυµνάσιο τη βιβλιοθήκη, χώρο απαραίτητο για κάθε έναν από τους 260 µαθητές του και διατέθηκε αποκλειστικά στο Μουσικό Σχολείο. Τα βιβλία παραµένουν εδώ και 4 χρόνια στοιβαγµένα σε ακατάλληλες συνθήκες σε αίθουσες του Σχολείου και φυσικά δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν από τους δικαιωµατικούς χρήστες τους µαθητές µας» τονίζουν.
Ο σύλλογος γονέων του 5ου Γυµνασίου ζητά η βιβλιοθήκη του Σχολείου να λειτουργήσει άµεσα προς όφελος των µαθητών και των δύο Σχολείων.
Την ίδια στιγµή και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «έχει ουσιαστικά µεταβληθεί σε αίθουσα διδασκαλίας µουσικών οργάνων δυσχεραίνοντας τη διοργάνωση εκδηλώσεων (π.χ., πρόβες θεατρικών οµάδων) από τους µαθητές του 5ου Γυµνασίου. Ενώ η αυθαίρετη και χωρίς οποιαδήποτε µελέτη τοποθέτηση λυόµενων οικίσκων σε σηµεία της αυλής, πέραν του ότι περιορίζει τον προβλεπόµενο χώρο αύλισης, κλείνοντας ακόµα και εξόδους κινδύνου, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή µαθητών και διδασκόντων και των δύο Σχολείων»
Το µείζον πρόβληµα
Η όχληση µε την ηχοµόνωση της αίθουσας των ντράµς περιορίστηκε, όµως τα άλλα όργανα «εξακολουθούν να κάνουν την διδασκαλία Α∆ΥΝΑΤΗ, πόσο µάλλον αν τα σύνολα του Μουσικού Σχολείου (πλήρης ορχήστρα) θα ηχούν στο χώρο της βιβλιοθήκης, η οποία ζητείται από το Μουσικό Σχολείο να χωριστεί σε δύο αίθουσες, από τις 9:30 το πρωί!
Επιπλέον, σε κάθε «κενό» που έχουν από καθηγητές, όπως µας πληροφορούν τα παιδιά µας, µαθητές του Μουσικού Σχολείου, χωρίς επίβλεψη, επιδίδονται στις µουσικές τους ικανότητες στα ντραµς που υπάρχουν µέσα στη βιβλιοθήκη, κάνοντας αδύνατη τη συνέχιση των µαθηµάτων στο 5ο Γυµνάσιο. Και προφανώς, στερείται λογικής η πρόταση ανακατανοµής των αιθουσών καθώς δεν είναι δυνατόν σε δύο όµορες αίθουσες να διδάσκονται αρχαία Ελληνικά και σαξόφωνο…»
Οι Γονείς µαθητών του 5ου Γυµνασίου κάνουν λόγο για υποβάθµιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εξ αιτίας της αναπόφευκτης όχλησης από τα µουσικά όργανα του Μουσικού Σχολείου: «Για να λειτουργήσει ένα σχολείο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ησυχία τις ώρες που γίνεται µάθηµα. Οι ώρες λειτουργίας του 5ου Γυµνασίου είναι 08:00-13:45.
Η συστέγαση των δύο Σχολείων ανέκαθεν δηµιουργούσε προβλήµατα στο 5ο Γυµνάσιο αλλά η αύξηση του αριθµού των µαθητών µε τρόπο που δεν καλύπτει τις προδιαγραφές των Μουσικών Σχολείων έκανε την κατάσταση αφόρητη από το σχολικό έτος 2014-15».
Συµπερασµατικά υπογραμμίζουν:
Α) Συµπαραστεκόµαστε στην προσπάθεια των Φορέων, των γονέων και των µαθητών του Μουσικού Σχολείου Λέσβου να βρεθεί λύση στο πρόβληµα της στέγασης του και θεωρούµε αδιανόητο σε ένα ολόκληρο νησί του µεγέθους της Λέσβου να µην έχει βρεθεί η ενδεδειγµένη λύση.
Β) Δε θα ανεχτούµε την συνέχιση της απαράδεκτης σηµερινής κατάστασης συστέγασης των 2 Σχολείων που στρέφεται κατά του θεµελιώδους δικαιώµατος στην µόρφωση και την εκπαίδευση των παιδιών του 5ου Γυµνασίου.
Γ) Ζητούµε να ελεγχθεί η νοµιµότητα των Αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν στην λειτουργία των 2 σχολείων.
Δ) Αν δεν αποκατασταθεί η λειτουργία του 5ου Γυµνασίου σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία (λειτουργία βιβλιοθήκης, άρση της κατάληψης του αύλειου χώρου, έλεγχος ασφαλείας των πρόσθετων εγκαταστάσεων) δηλώνουµε ότι επιφυλασσόµαστε κάθε νόµιµου δικαιώµατος µας προκειµένου να ελεγχθεί η νοµιµότητα των αποφάσεων της ∆ιοίκησης της Εκπαίδευσης