× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/5/2024

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις
' χρόνος ανάγνωσης

Πολύ μεγάλο αριθμών προβλημάτων διαπιστώνουν η  Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λέσβου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών στην διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Θυμίζουμε πως τους προηγούμενες μήνες από κυβερνητικές πηγές υπήρχαν σειρά ανακοινώσεων που ανέφεραν πως θα απλοποιηθεί πολύ η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο από τις ανακοινώσεις  συλλογικών οργάνων των λογιστών προκύπτουν σειρά προβλημάτων που είναι άγνωστο πότε θα λυθούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωση Ελευθέρων Επαγγελματιών Λέσβου (ΕΦΕΕΛ) αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λέσβου (ΕΦΕΕΛ) θέλοντας να ενημερώσει έγκυρα, όπως πράττει κάθε φορά, όλους τους φορολογούμενους πολίτες του νησιού μας για την πορεία της υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2023 , σας παραθέτει αυτούσιες τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), της οποίας είμαστε μέλος, και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους με αυτές .

Φορολογικές Δηλώσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τέθηκαν σε λειτουργία στις 25 Απριλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και την 1η Μαΐου 2024 για τα νομικά πρόσωπα. Για ακόμη μία φορά όμως οι λογιστές φοροτεχνικοί αλλά κυρίως οι φορολογούμενοι βρίσκονται «στο ίδιο έργο θεατές».

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Μαΐου και δυστυχώς οι Λογιστές φοροτεχνικοί, παρατηρούμε ότι δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί (μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 28 Ιουνίου 2024 για τα νομικά πρόσωπα), είναι δύο μήνες λιγότεροι από όσους ο ίδιος ο νομοθέτης είχε προβλέψει (Ν.4172/2013).

Στην άτυπη ομάδα εργασίας καταγραφής προβλημάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη συμμετέχει και η ΠΟΦΕΕ με εκπροσώπους της και από την πλευρά του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη, στην αυτοματοποιημένη ειδική εφαρμογή η ΠΟΦΕΕ έχει στείλει όσα θέματα έχει συλλέξει από τις Ενώσεις της και από συναδέλφους Λογιστές Φοροτεχνικούς και η όλη εικόνα μέχρι σήμερα έχει ως ακολούθως:

26/4/2024: Δεν εκτυπώνονται τα εκκαθαριστικά (Επιλύθηκε 27/4).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

26/4/2024: Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόμα και σε μη πιστωτικές (Επιλύθηκε 27/4).

26/4/2024: Δεν είχε ανεβεί το επίδομα παιδιού (Επιλύθηκε 1/5).

26/4/2024: Η επιστρεπτέα στον 727 δεν συμπληρώθηκε (Δεν έχει επιλυθεί ακόμα). 26/4/2024: Το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν μπορεί να υποβάλλει

δήλωση αν δεν υποβάλλει πρώτα ο γονέας (Επιλύθηκε 27/4).

26/4/2024: Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων ((Δεν έχει επιλυθεί ακόμα για όλες τις τράπεζες).

29/4/2024: Δεν ανέβηκε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (Επιλύθηκε 13/5).

29/4/2024: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειμένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (Επιλύθηκε 2/5).

29/4/2024: Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων (Δεν έχει επιλυθεί ακόμα).

8/5/2024: Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών (Δεν έχει επιλυθεί ακόμα).

8/5/2024: Αναφέρθηκε ότι στον πίνακα 6 του Ε1, δεν μπορεί να δηλωθεί φορολογούμενος ως σκηνίτης (Επιλύθηκε 13/5).

9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών (Δεν έχει επιλυθεί ακόμα).

9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης (Δεν έχει επιλυθεί ακόμα).

9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ιδιωτών (χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα) καταχωρείται χειρόγραφα στο Ε1 (προτάθηκε από εμάς αν υπάρχει δυνατότητα να γίνεται αυτόματα η διαδικασία).

11/5/2024: Πρόβλημα Κωδικός 047 – 048 (σχετική με την μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος – περιοχές κάτω των 500 κατοίκων) – πιθανόν για άλλη μία φορά να λαμβάνει υπόψη την απογραφή του 2011 (Επιλύθηκε 13/05).

11/5/2024: Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών – αφορά γεωργικές επιχειρήσεις (Δεν έχει επιλυθεί ακόμα).

13/5/2024: Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 (Δεν έχει επιλυθεί ακόμα).

Υπάρχουν πολλά παράπονα υπερηλίκων που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Ανάλογη εργασία γίνεται με πρωτοβουλία του ΟΕΕ (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας) ύστερα από συνάντηση του Προέδρου Κωνσταντίνου Κόλλια με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιο Πιτσιλή.

Όπως είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω στοιχεία, τα προβλήματα είναι πολλά, και κάθε μέρα εμφανίζονται και περισσότερα. Προβλήματα για τα οποία δεν ευθύνονται ούτε οι φορολογούμενοι ούτε και οι Λογιστές - Φοροτεχνικοί, αλλά είναι ευθύνη του κράτους.

Μόλις χθες 14 Μαΐου 2024, αναρτήθηκαν οι οδηγίες για την υποβολή του εντύπου Ε3. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω γίνεται απόλυτα σαφές ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών είναι εκτός πραγματικότητας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών