× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μετατίθεται, δεν ματαιώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού

Σε εξέλιξη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/2/2020

Μετατίθεται, δεν ματαιώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού
' χρόνος ανάγνωσης

Με δέσμη τριών αξόνων απαντά η ελληνική κυβέρνηση στις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα: Πρώτον, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην 'Αγκυρα με την αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα - χθες μάλιστα διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου.

Δεύτερον με την επιχείρηση διεθνοποίησης του προβλήματος, που εξελίχθηκε μέσα από τον μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με ηγέτες της περιοχής, αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους εξήγησε τα δεδομένα των τελευταίων ωρών και με τους οποίους συμφώνησε στο τι μέλλει γενέσθαι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τρίτον με τη σύγκληση της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αποτιμηθεί στο σύνολό της η κατάσταση και να χαραχθούν τα επόμενα βήματα της Αθήνας.

 Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η μεγάλη εικόνα ανοίγει σε ένα σκηνικό πολυεπίπεδων εξελίξεων που ώθησαν τη χώρα μας «να αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό -όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές- τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα».

 Την ώρα που απροσδιόριστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών συνέρρεε σε τουρκικά εδάφη κοντά στην ελληνοτουρκική μεθόριο ο πρωθυπουργός διατύπωνε αυστηρή προειδοποίηση και ενημέρωνε ευρωπαίους ηγέτες και το ΝΑΤΟ για την κατάσταση.

 «Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων» καθώς και ότι «έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε διαδοχικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, 'Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τους ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της, μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να περνούν παρανόμως στη χώρα μας.

 Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.

 Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Εν τω μεταξύ, τρία νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επισκέπτεται εκτάκτως από χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη. Ο υπουργός μετέβη αρχικά στη Λέσβο και στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με πλοίο ανοιχτής θάλασσας θα μεταβεί σήμερα σε Χίο και Σάμο, προκειμένου να επιθεωρήσει τις τοπικές λιμενικές αρχές και να έχει συνάντηση με στελέχη του Λιμενικού Σώματος για το θέμα του προσφυγικού και την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. 'Αλλωστε από χθες, με εντολή του ενισχύθηκαν οι λιμενικές αρχές και των τριών αυτών νησιών.

 Με βάση τον κανονικό προγραμματισμό ο πρωθυπουργός επρόκειτο να ανοίξει σήμερα τον κύκλο των επισκέψεών του στα τρία νησιά του βορείου Αιγαίου, Σάμο, Χίο και Λέσβο, που σηκώνουν το κύριο βάρος των μεταναστευτικών ροών. Οι επισκέψεις αυτές που μετατίθενται αλλά δεν ματαιώνονται, θα γίνουν με σκοπό την καλλιέργεια εποικοδομητικού κλίματος, στον απόηχο των ακραίων επεισοδίων που σημάδεψαν τις προηγούμενες μέρες την πρώτη φάση της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου για τη δημιουργία κλειστών δομών κι ενώ το δρόμο άνοιξε η συνάντηση του πρωθυπουργού με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών, την Πέμπτη. Στο πλαίσιο αυτής τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

 

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το 52ο Σύστημα Προσκόπων Αθηνών στην αυθεντική Αγιάσο

Μια τριήμερη εξερεύνηση πολιτισμού, φύσης και φιλοξενίας για τους νέους προσκόπους στη Λέσβο της καρδιάς μας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Παύση εργασιών σήμερα, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα

Παρά τα μέτρα, εργοδότες αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή – Καταγγελίες για εργασίες ντάλα μεσημέρι και παραβίαση απαγορεύσεων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρέμβαση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Φεστιβάλ Ερεσού

Μέλη της Πρωτοβουλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της March to Gaza Greece ανέβηκαν στη σκηνή με παλαιστινιακή σημαία και καταγγελίες για τη γενοκτονία στη Γάζα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι κολυμπούν στη μνήμη της Μικρασίας

Η αφετηρία δόθηκε την Κυριακή 27 Ιουλίου από τη γραφική Κουντουρουδιά όπου 89 κολυμβητές κάθε ηλικίας διέσχισαν τη θαλάσσια διαδρομή έως το Πέραμα της Γέρας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά με μνήμες Μικρασίας, για την Αγιά Παρασκευή από απέναντι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε» το Σάββατο 26 Ιουλίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα 45 της, φοιτήτρια Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ενήλικη μαθήτρια του ΕΠΑΛ Καλλονής μοιράστηκε την εμπειρία της ανώνυμα, διότι θεωρεί ότι μπορεί να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους που θέλουν να κυνηγήσουν στόχους και όνειρα σε μεγαλύτερη ηλικία
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τιμή στην Αγία Παρασκευή από τους απογόνους του Κιοστέ

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων Μυτιλήνης τίμησε την πολιούχο του χωριού των προγόνων με εικόνες-κειμήλια από τη Μικρασία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Λήμνο δύο γυναικών για παράνομο εμπόριο

Δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 39χρονος στην Αγιάσο για κλοπή και οπλοκατοχή

Εκκρεμούσαν καταδίκες εις βάρος του