× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας καταδικάζει την αστυνομική βία των ΜΑΤ

Ενώ το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης σιωπά με εξαίρεση τους 19 θαρραλέους δικηγόρους που κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/2/2020

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας καταδικάζει την αστυνομική βία των ΜΑΤ
' χρόνος ανάγνωσης

Θέση παίρνει για τις βιαιοπραγίες των ανδρών των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας σε αντίθεση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης που προς ώρας δεν έχει βρει ακόμα λέξη να πει για τα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες. Εξαίρεση αποτελούν οι 19 δικηγόροι της Μυτιλήνης που κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης για τις εγκληματικές ενέργειες των ΜΑΤ σε βάρος των πολιτών της Λέσβου.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, παρακολουθώντας διαρκώς τις εξελίξεις που άπτονται του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, που είναι ζήτημα εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές, καταδικάζει την αποστολή διμοιριών ΜΑΤ στα νησιά Λέσβο και Χίο, στο πλαίσιο της κατασκευής νέων κλειστών δομών φιλοξενίας, που δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομία και κατοίκους που αντιδρούν στις νέες δομές. Η άσκηση βίας και οι ακρότητες είναι αυτονόητα καταδικαστέες και είναι επιβεβλημένη η επίδειξη ψυχραιμίας εκ μέρους όλων, ιδίως δε εκ μέρους των κρατικών οργάνων. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί εθνικό θέμα μείζονος σημασίας υπεράνω κομματικών αποχρώσεων και πολιτικών πεποιθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω των υπεράριθμων προσφύγων & μεταναστών στις υπάρχουσες δομές και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών απαιτεί τη συνεργασία της κυβέρνησης με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες και πρέπει να έχει ως γνώμονα τόσο την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο όσο και την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων στις περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, όπου αυτοί φιλοξενούνται. Υπενθυμίζουμε δε, ότι τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως έχουν επωμιστεί εδώ και πέντε και πλέον χρόνια το μεγαλύτερο βάρος του εν λόγω ζητήματος, και οι κάτοικοί τους έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη ανθρωπιστική διάθεση.

Συνεπώς, αντιμετώπιση των αιτημάτων τους απαιτεί τουλάχιστον νηφαλιότητα όπως αρμόζει σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία. Υπό το φως των ανωτέρω, χαιρετίζουμε την κίνηση της απόσυρσης των αστυνομικών δυνάμεων που μετέβησαν στις παραπάνω περιοχές και καλούμε την Πολιτεία να εκκινήσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο, τόσο με τους τοπικούς φορείς, όσο και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών προκειμένου αφ’ ενός να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του ζητήματος με τρόπο αποτελεσματικό, αφ’ ετέρου δε να αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις στο μέλλον».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Λέσβο διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Κίνδυνος να μην λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία του νησιού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην αγορά της Μυτιλήνης

Ενημέρωση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στην πλατεία Σαπφούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ‑Οδηγητή στη Μυτιλήνη

Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε τον δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέες ειδικότητες, αλλά λιγοστές αιτήσεις στην ΣΑΕΚ Μυτιλήνης

Κινδυνεύει να χαθεί το παράρτημα της Καλλονής. Ελάχιστο ενδιαφέρον ακόμη και για το τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων που θα λειτουργήσει εκεί -Συνέντευξη με τον διευθυντή Νίκο Μακαρώνη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

«Να μπει τέλος σε πρακτικές που ντροπιάζουν το νησί»

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης για τα περιστατικά κακοποίησης αλόγων σε πανηγύρια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου συμμετέχουν οι οικοδόμοι της Λέσβου

Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Λιγότερα τροχαία στο Βόρειο Αιγαίο, περισσότερα θανατηφόρα

Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου