× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

“Κεραυνοί” Τσίπρα στη Βουλή

«Ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να σπάνε αυτοκίνητα πολιτών; Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε Φαρ-Ουέστ»

Δημοσίευση 27/2/2020

“Κεραυνοί” Τσίπρα στη Βουλή
' χρόνος ανάγνωσης

«Ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να σπάνε τα αυτοκίνητα των πολιτών που διαμαρτύρονται, θα αναλάβει κανείς την ευθύνη γι αυτά που γίνονται», ρώτησε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Αναρωτήθηκε μάλιστα αν κάποιος θα έχει την ευθιξία να παραιτηθεί για τις εικόνες αυτές που βλέπουμε στους δέκτες μας από τα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υποτίθεται πως θα φέρνατε την τάξη και την ασφάλεια, και έχετε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του χάους. Με τις ιδεοληπτικές εμμονές σας. Με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία σας. Και με την πρωτοφανή διαχειριστική σας ανικανότητα. Παράγετε ανασφάλεια και φόβο στον μέσο Έλληνα πολίτη. Έχετε θυσιάσει τα πάντα στον βωμό της επικοινωνίας. Νομίζετε ότι μπορεί κανείς να κυβερνά έναν λαό και μια χώρα χωρίς σχέδιο για τα μείζονα προβλήματα, παρά μόνο με αλαζονεία και αυταρχισμό. Αρκεί να έχει επικοινωνιακή πολιτική και στήριξη από τα Μέσα Ενημέρωσης» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχατε κάνει προεκλογικά και μετεκλογικά κεντρικό σας θέμα αυτό της ασφάλειας. Και αποδεικνύεστε η πιο ανίκανη κυβέρνηση να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών. Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε Φαρ Ουέστ. Και για να ολοκληρώσετε το σκηνικό της γενικευμένης σύγκρουσης, οργανώσατε προχθές απόβαση των ΜΑΤ, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Και γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών σκηνών βίας και πολεμικών συγκρούσεων. Ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης βίας. Είστε με τα καλά σας; Τι ακριβώς κάνετε; Ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την εικόνα του εμφύλιου διχασμού; Ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να σπάνε τα αυτοκίνητα των πολιτών που διαμαρτύρονται ; Ποιος έδωσε εντολή να τους φωνάζουν Τουρκόσπορους; Θα αναλάβετε εσείς την ευθύνη για αυτή την αθλιότητα; Νομίζετε ότι με τη βία και τον αυταρχισμό μπορείτε να λύσετε προβλήματα;» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτές τις άθλιες εικόνες; Που είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης; Γιατί τους κρύβετε; Τα έκανε μπάχαλο ο Αυγενάκης στο ποδόσφαιρο, τον κρύβατε τον Αυγενάκη από τη Βουλή. Τον κρατάγατε, όμως, υπουργό» σημείωσε ακόμη.

Θα παραιτηθεί ο Χρυσοχοΐδης;
Από τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγε ούτε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Θα έχει κανείς την ευθιξία να υποβάλει την παραίτησή του; Ο κ. Χρυσοχοΐδης που έχει οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη γενικευμένη εικόνα ανασφάλειας θα έχει την ευθιξία να υποβάλει τη παραίτησή του ή όχι; Γιατί αν όχι, τότε έρχεστε στα λόγια μας. Ότι τη βασική ευθύνη για αυτό το μπάχαλο δεν την έχουν οι υπουργοί αλλά την έχει ένας και μόνον ένας. Ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης. Που με την αλαζονεία και την ανικανότητά του να διαχειριστεί το προσφυγικό έχει διχάσει τον ελληνικό λαό. Με την αλαζονεία, την ανικανότητά και την ανευθυνότητα. Πώς να κρυφτεί άλλωστε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάρτε πίσω την ΠΝΠ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της κυβέρνησης ζήτησε να παρθεί πίσω η ΠΝΠ. «Νομοθετήσατε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν είχατε καν το θάρρος να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη της επίταξης ιδιοκτησίας στην Βουλή. Δεν θέλατε να το συζητήσουμε. Φοβηθήκατε και πάλι τις διαρροές στην κοινοβουλευτική σας ομάδα από την τάση των ακροδεξιών. Η ευθύνη λοιπόν ανήκει εξολοκλήρου στον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη. Και οφείλει να έρθει στη Βουλή και να την αναλάβει. Σας καλώ λοιπόν για ακόμη μια φορά. Να πάρετε πίσω την ΠΝΠ της επίταξης. Να απομακρύνετε άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά. Να ανακαλέσετε το σχεδιασμό δημιουργίας φυλακών για πρόσφυγες στα νησιά, δίπλα στις ήδη υπεράριθμες δομές. Και τη ρατσιστική αθλιότητα, που ξεστόμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι δήθεν το κάνετε για να προστατεύεστε τους κατοίκους από τον κοροναϊό. Είναι η απόλυτη ντροπή της Ευρώπης αυτή η δήλωση. Να σταματήσετε λοιπόν τους σχεδιασμούς καταστολής εις βάρος των κατοίκων των νησιών, άμεσα. Και επειδή δεν είμαστε ίδιοι, επειδή εμάς δε μας ενδιαφέρει προκειμένου να καταστραφείτε εσείς, να διακινδυνεύσουμε να καταστραφεί η χώρα ολόκληρη, σας ξαναλέμε: Πάρτε πίσω την ΠΝΠ και τον αυταρχισμό και ελάτε να συμβάλουμε όλοι μαζί στην κατάρτιση ενός αναγκαίου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικής κρίσης. Εθνικός διάλογος. Ευρωπαϊκός διάλογος. Και θα βάλουμε πλάτη. Αλλά σταματήστε να θέτετε σε διακινδύνευση τη κοινωνική και εθνική συνοχή. Τώρα. Άμεσα. Πριν θρηνήσουμε θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση έχει οδηγήσει το προσφυγικό σε πλήρες αδιέξοδο ενώ, σε ό,τια αφορά το θέμα της ασφάλειας, υπογράμμισε πως αποδεικνύεται η πιο ανίκανη κυβέρνηση να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως φέρνει μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στις εισφορές και καταργεί τη 13η σύνταξη. Αυτό είναι το τέταρτο μνημόνιο στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πού είναι ο κ. Χρυσοχοίδης να μας μιλήσει για τη τάξη και την ασφάλεια και για το υψηλό φρόνημα των αστυνομικών; Πού είναι να απολογηθεί για αυτή την άθλια εικόνα του ξυλοδαρμού αστυνομικών από πολίτες μέσα στα δωμάτιά τους;», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που έχει οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη γενικευμένη εικόνα ανασφάλειας, θα έχει την ευθιξία να υποβάλει τη παραίτησή του ή όχι;».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο υπεύθυνος για τη μετατροπή της χώρας σε “Φαρ Ουέστ” είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός: Τη βασική ευθύνη για αυτό το μπάχαλο δεν την έχουν οι υπουργοί αλλά την έχει ένας και μόνον ένας. Ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, τόνισε πως η τακτική του… κρυφτού των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι γενικευμένη: Πού είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης; Γιατί τους κρύβετε; Τα έκανε μπάχαλο ο Αυγενάκης στο ποδόσφαιρό, τον κρύβατε τον Αυγενάκη από τη Βουλή. Τον κρατάγατε όμως υπουργό. Τα έκανε μπάχαλο ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί σας συντονιστές στο προσφυγικό, τους αλλάζατε σαν τα πουκάμισα, τους κρατάγατε όμως υπουργούς. Πού είναι τώρα ο κ. Μηταράκης και ο κ. Κουμουτσάκος; Φλέγεται η Λέσβος και η Χίος.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη, ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: Μα μέχρι προχθές εσείς δε πανηγυρίζατε για την εκλογή του; Εσείς δεν λέγατε ότι βάφτηκε ο χάρτης μπλε; Δεν λέγατε ότι κερδίσατε 12 στις 13 περιφέρειες, όλες με την εξαίρεση της Κρήτης; Ο κ. Μητσοτάκης δεν τα έλεγε αυτά;

Σκληρά νεοφιλελεύθερο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Τόσο καιρό μας λέγατε ότι θα φέρετε αυξήσεις στις συντάξεις, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σχολιάζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Και συνέχισε: Το πίστεψαν και οι συνταξιούχοι που παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις. Πού είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις; Εσείς έχετε προβλέψει συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη μικρότερη κατά 200 εκ. το τρέχον έτος. Πώς γίνεται να δίνετε αυξήσεις δίνοντας λιγότερα; Εσείς νομοθετείτε μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων. Αυτό κάνετε. Η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού.

(Πηγή: left.gr )

Καταργείται η 13η σύνταξη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την υποκρισία της ΝΔ, σημειώνοντας πως πέρυσι ψηφίσατε το νομοσχέδιο που φέραμε εμείς στη Βουλή για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, ως μόνιμο μέτρο.

Και πρόσθεσε: Και για να είμαστε ακριβείς, ήταν μια ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και όσο ανέβαινε η κλίμακα ήταν αναλογική, σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε υπερψηφίσει το μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ: Επιδιώξατε τότε να στρέψετε εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσους δεν έλαβαν ολόκληρη τη σύνταξη αυτή. «Ψευτιά, προεκλογικό φιλοδώρημα.» την αποκαλέσατε. Την ψηφίσατε βέβαια. Και παράλληλα εξαγγείλατε τότε την διατήρησή της για να μην δυσαρεστήσετε τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Και συμπλήρωσε: Και σήμερα τη καταργείτε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν υπήρξε ποτέ, μας λέτε.

Αύξηση των εισφορών για την πλειοψηφία
Για το θέμα των εισφορών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι εισάγετε την αποσύνδεση των εισφορών από το πραγματικό εισόδημα.

Και πρόσθεσε: Άρα ανεξαρτήτως εισοδήματος θα υπολογίζονται οι εισφορές. Έχοντες και μη έχοντες στο ίδιο τσουβάλι. Οι εισφορές αυξάνονται για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Η αύξηση θα είναι της τάξης του 20%., δηλαδή 35 ευρώ το μήνα ή 420 ευρώ το έτος συνολικά. Η κατώτατη εισφορά από 185 ευρώ σκαρφαλώνει στα 220 ευρώ.

«Να οδηγήσουμε στην έξοδο την κυβέρνηση της οπισθοδρόμησης και του αυταρχισμού»
Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως στο τέλος της μέρας, ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, η μεσαία τάξη, με δημοκρατικά αντανακλαστικά συγκροτούν την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία που θα οδηγήσει στην έξοδο μια ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνησης της οπισθοδρόμησης και του αυταρχισμού. Και κατέληξε: Και σε διέξοδο προοδευτικό και δημοκρατικό τον τόπο και τον λαό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχές του Πανάγου Κουφέλου για τη νέα σχολική χρονιά

«Ας κάνουμε το ταξίδι της μάθησης μια εμπειρία πλούσια και ουσιαστική»
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Με το βλέμμα στα παιδιά ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εγκαινίασε το ενεργειακά αναβαθμισμένο σχολείο της Αγίας Παρασκευής, τονίζοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές στην εκπαίδευση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα παιδιά είναι το μέλλον μας»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης παρευρέθηκε σε αγιασμούς σχολείων της Μυτιλήνης και έστειλε μήνυμα στήριξης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

«Ναι» για πάντα από τον Βασίλη Τινέλλη και την Τζίνα Σαλβάρα

Ένας όμορφος γάμος στον Άγιο Βασίλειο με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους
ΧΩΡΙΑ

«Μέρα μεσημέρι» τουρκικά αλιευτικά στον Μανταμάδο

Ντοκουμέντο παραβίασης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας – Άμεση κινητοποίηση ζητά ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Αιτήσεις συμμετοχής έως 21 Σεπτεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του «Κιρκινετσιού»

Στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με θέμα την απελευθέρωση της Μυτιλήνης μέσα από τις εφημερίδες της εποχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός εν πλω για το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο επέστρεψε στις Οινούσσες για να μεταφερθεί επιβάτιδα με σοβαρό πρόβλημα υγείας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ στη Λήμνο

Πολιτικές παρεμβάσεις, τιμητικές αναφορές και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Στα δικαστήρια για την θέση του προέδρου της Αγιάσου

Στις 17 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο του Μιχάλη Κουταλέλλη κατά του Κώστα Ρούσσα προκειμένου να κηρυχθεί έκπτωτος λόγω ασυμβίβαστου, όπως ισχυρίζεται με την επαγγελματική του ιδιότητα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ