× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι συντοπίτες αγωνίστηκαν για τη Λέσβο στην Αθήνα!

Πολυπληθής και δυναμική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή χτες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/2/2020

Οι συντοπίτες αγωνίστηκαν για τη Λέσβο στην Αθήνα!
' χρόνος ανάγνωσης

Με κυρίαρχο σύνθημα «Έξω τα ΜΑΤ από τα νησιά μας», εκατοντάδες νησιώτες από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο αλλά και συντοπίτες μας Αθηναίοι με καταγωγή από άλλες περιοχές, αυθόρμητα ή οργανωμένα σε σωματεία και φορείς, σε μια μαζικότερη και με μεγαλύτερο παλμό συγκέντρωση από την προηγούμενη φορά και πάλι στη Βουλή, βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στην επίταξη, στον αυταρχισμό, την επιβολή και την καταστολή, στηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο αγώνα και την αντίδραση των νησιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκέντρωση αποφασίσθηκε την Τρίτη, ημέρα έλευσης των ΜΑΤ στα νησιά και ενώ υπήρξε πρόταση για κινητοποίηση αυθημερόν, επικράτησε η ψυχραιμότερη σκέψη για τη διοργάνωση της την επόμενη μέρα Τετάρτη, για μεγαλύτερη επιτυχία και για να συμπέσει με την γενική απεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το μαζικό κάλεσμα για την στήριξη των νησιωτών ήταν πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), αφού επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και ενημέρωσε τους δημάρχους της Λέσβου, καλώντας παράλληλα και την Ομοσπονδία των Χιακών Σωματείων Αττικής και την Αδελφότητα Σαμίων, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των καιρών, όσο ήταν δυνατόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Λέσβιοι μαζί με όποιες δυνάμεις μπορούν να συνδράμουν θα κάνουμε έναν αγώνα αντοχής. Αντιλαμβανόμαστε τον απαράδεκτο "πόλεμο" που ξεκίνησε η κυβέρνηση, εντελώς αναίτια κι αυταρχικά, στέλνοντας δυνάμεις καταστολής στα ακριτικά μας νησιά. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα νησιά που έσωσαν το γόητρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, κάνοντας προσχηματικό διάλογο. Είδαμε όλοι την πρωτοφανή ένταση της καταστολής και την επιμονή με την οποία προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους ανθρώπους που διαδήλωναν. Παράλληλα, προέβησαν και σε άλλες ενέργειες, αφού μπήκαν πλαγίως, by pass θα λέγαμε, στην περιοχή Καράβα-Καβακλή και κατέστρεψαν ένα κομμάτι του δάσους. Σήμερα περιφρουρούν την περιοχή, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες κατασκευής του κέντρου», δήλωσε σε ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ Νεκτάριος Βακάλης.

«Απόψε δώσαμε ένα πρώτο δείγμα των προσπαθειών που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αντιδρώντας στην επίταξη, στον αυταρχισμό και την επιβολή. Διαδηλώσαμε ειρηνικά μα και αποφασιστικά γι' αυτό που συντελείται στα νησιά μας. Θα αντισταθούμε μέχρι την παύση των "εχθροπραξιών", μέχρι να βρεθεί μία λύση δημοκρατικά. Να δείξουμε ότι αυτά δεν περνάνε πουθενά στην ελληνική κοινωνία».

Αίτημα των νησιωτών, που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού-μεταναστευτικού, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, όσο καιρό παραμείνουν σε λειτουργία, μέχρι να κλείσουν όσο πιο σύντομα γίνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, η Μένη Κουρδουσά πρόεδρος και ο Γιάννης Δεληγιαννίδης μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μανταμαδιωτών Λέσβου «Ο Ταξιάρχης» καταδίκασαν την ωμή βία των ΜΑΤ απέναντι στους Μανταμαδιώτες, τους κατοίκους της Μυτιλήνης και σε όλο το λαό της Λέσβου. Εξέφρασαν τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου στη Δημοτική Κοινότητα Μανταμάδου και τους υπόλοιπους φορείς του χωριού «στο δίκαιο αγώνα ενάντια στη δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών, κλειστής ή ανοιχτής, σε περιοχή του Μανταμάδου και σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού». Κάλεσαν σε αγώνα για τον μαζικό απεγκλωβισμό εδώ και τώρα προσφύγων και μεταναστών από το νησί, με κλείσιμο του «στρατοπέδου συγκέντρωσης»-hot spot της Μόριας. Παράλληλα απαίτησαν την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από το νησί.

Επιτροπή που σχηματίστηκε εκείνη την ώρα, με τη συμμετοχή του πρόεδρου της ΟΧΣΑ Αργύρη Κοκκινάκη, του πρόεδρου της ΟΛΣΑ, του πρώην βουλευτή Λέσβου Στρατή Κόρακα, τη σύζυγο του Περιφερειάρχη Δήμητρα Μουτζούρη, την πρόεδρο του συλλόγου Μανταμαδιωτών και τον αντιπρόεδρο του συλλόγου Βρισαγωτών Θοδωρή Κούσκο, πήγε στο γραφείο του προέδρου της βουλής και επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση που δημιούργησαν οι επιλογές, εκτιμήσεις και αυθαιρεσίες της κυβέρνησης.

Μαζί με το ψήφισμα συντάχθηκε και επιστολή στην οποία ζητούσαν άμεσα συνάντηση με τον κ. Τασούλα και από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποφάσεις της και τα ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο καθώς όπως επισήμαινε η επιστολή, κάθε ώρα που περνάει δημιουργεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και κινδύνους απρόβλεπτους για τις ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η είδηση για μερική απόσυρση των ΜΑΤ, χαροποίησε τους συγκεντρωμένους οι οποίοι όμως μαζί με το συντονισμό των Ομοσπονδιών και συλλόγων θα είναι σε ετοιμότητα καθώς φαίνεται να κερδήθηκε μια "μάχη" αλλά όχι ακόμα ο "πόλεμος".

 

Το απόγευμα της Πέμπτης στις 17.00, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) θα είναι στο Μαξίμου, για συνάντηση με τους αυτοδιοικητικούς της εκπροσώπους καθώς, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών νησιών, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου έχουν κληθεί από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στην πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, αν και η κυβέρνηση, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει με την εφαρμογή του σχεδίου της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου

Τριήμερη περιοδεία του Παναγιώτη Κατσαβέλλη με έμφαση στη συνεργασία και τις πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα
Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»

Το άναμμα του τσιγάρου...
Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία

Έμφαση σε εργαστηριακούς ελέγχους, συμβάσεις κτηνιάτρων και μέτρα απολύμανσης για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου

Η εταιρεία Ανακύκλωση Αιγαίου, ταξίδεύει στη Χίο για να μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τις δράσεις της στο γειτονικό νησί
Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πολωνική αγορά

Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλεγμένη συλλογή ορυκτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πολωνική αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

725 οι υποψήφιοι της Λέσβου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2026

Ξεκινούν στα τέλη Μαΐου, με την πρώτη εξέταση να είναι η Νεοελληνική Γλώσσα στις 29 Μαΐου για τα ΓΕΛ και στις 30 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ
725 οι υποψήφιοι της Λέσβου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2026
ΚΟΣΜΟΣ

26 Απριλίου 1986 ‑ Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος στο Τσερνόμπιλ

40 χρόνια μετά το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται τις πρώτες μέρες όταν ανίδεοι ένιωθαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όμως κανείς δεν τους ενημέρωνε
26  Απριλίου 1986 ‑ Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος στο Τσερνόμπιλ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κάτι για μένα»: ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου

Εχουν συμμετάσχει πάνω από 200 γυναίκες- Δωρεάν παρακολούθηση online
«Κάτι για μένα»: ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγή στο δρομολόγιο του Aqua Blue λόγω απεργίας

Μετατίθεται για το Σάββατο 02 Μάη η αναχώρηση από Λαύριο και τροποποιείται το πρόγραμμα του
Αλλαγή στο δρομολόγιο του Aqua Blue λόγω απεργίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων λόγω της απεργίας την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης των πλοίων Νήσος Σάμος, Blue Star 1 και Blue Star Myconos
Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων λόγω της απεργίας την Πρωτομαγιά
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν 1,17 δις ευρώ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Δείτε εδώ τις συντάξεις, τα βοηθήματα και τα επιδόματα που θα καταβληθούν από 27 ως 30 Απριλίου
Πληρώνουν 1,17 δις ευρώ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Γονατίζει τους φούρνους το ενεργειακό κόστος

Στα όρια λειτουργίας πολλές επιχειρήσεις με αυξημένα έξοδα και μειωμένα περιθώρια κέρδους
Γονατίζει τους φούρνους το ενεργειακό κόστος