× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όχι οστρακοκαλλιέργειες στον κόλπο Καλλονής

Νέα παρέμβαση του Αγροτικού Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Επαγγελματικής Αλιείας Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ο Μάκαρ» για το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/4/2024

Όχι οστρακοκαλλιέργειες στον κόλπο Καλλονής
' χρόνος ανάγνωσης

Την εξαίρεση του κόλπου Καλλονής από το γενικό χωροταξικό σχέδιο της χώρας σε ότι αφορά τις οστρακοκαλλιέργειες ζητά, για ακόμη μια φορά, ο Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Παράκτιας Επαγγελματικής Αλιείας Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ο Μάκαρ» με επιστολή που απέστειλε στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων ο Σύλλογος  σημειώνει: «Η επιμονή μας και οι ανησυχίες μας σε ότι αφόρα την ανατροπή του οικοσυστήματος του Κόλπου Καλλονής με τη ραγδαία εξάπλωση του χαβάρου έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβολή του και την εξουδετέρωση μεγάλων ποσοτήτων άλλων ειδών οστράκων, όπως χτένια, στρείδια, πορφύρες κ.λ.π. αλλά ακόμα και σε  κινούμενους ζωντανούς οργανισμούς, όπως καβούρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αλιευτικού Συλλόγου παράκτιας αλιείας του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ο ΜΑΚΑΡ» (το οποίο αντιπροσωπεύει 500 οικογένειες) ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων που δρομολογούνται σχετικά με το θέμα του ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ και των επικείμενων τυχόν αδειοδοτήσεων υδατοκαλλιεργειών στα πλαίσια των επενδύσεων και του ΠΟΑΥ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτον, θα θέλαμε να επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι ο κόλπος Καλλονής αποτελεί από την φύση του ένα οστρακοτροφείο και ιχθυοτροφείο μεγάλων δυνατοτήτων που καμία τεχνητή παρέμβαση δεν μπορεί  να το αντικαταστήσει.

Αντιθέτως, οι όποιες προσπάθειες κι αν έγιναν στο παρελθόν στο όνομα της ανάπτυξης μέσω υδατοκαλλιεργειών στον τομέα των οστράκων, είχαν σαν στόχο τα φυσικά αποθέματα αυτών και τίποτα άλλο (άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι αδειοδοτήσεις   που είχαν δοθεί σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ στο παρελθόν βρίσκονταν ακριβώς πάνω στις μεγαλύτερες αποικίες οστρακοειδών.

Αποτελεί δε, πρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα το γεγονός ότι η μοναδική εδώ και 10 χρόνια οστρεοκαλλιέργεια στην περιοχή Σκαμνιούδι  παρουσίαζε μηδενική παραγωγή και για αυτό έγινε ανάκληση της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αδιανόητο σε μία κλειστή θάλασσα όπως ο Κόλπος Καλλονής, να εγκαθίστανται μονάδες οστρακοκαλλιέργειας. Πρωτοφανές και ασύλληπτο σε κάθε λογική, επάνω σε τεράστιες ποσότητες φυσικών οστρακοαποθεμάτων.

Για τους ανωτέρω λόγους, κρίνουμε επείγον και αναγκαίο να προχωρήσετε στην αναθεώρηση της σχετικής απόφασης που είχε παρθεί τον Ιούλιο του 2011, ενώνοντας μαζί μας την φωνή σας σε μία νέα απόφαση που δεν θα επιτρέπει καμία οστρακόκαλλιέργεια εντός του Κόλπου Καλλονής που μπορεί να αποτελέσει την κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης  αυτού, με όλα τα επακόλουθα.

Αυτό που χρειάζεται το θαλάσσιο οικοσύστημα του Κόλπου Καλλονής είναι η ορθή διαχείριση με αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας συμπληρώνοντας και τροποποιώντας αυτήν, όπου απαιτείται κατόπιν ενημέρωσης και παρουσίας των θεσμικών οργάνων των αλιέων.

Στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με περιοριστικά μέτρα, όπου αυτά απαιτούνται, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και την προστασία των φυσικών αποθεμάτων για ένα καθαρό περιβάλλον, κληροδοτώντας το και στις επόμενες γενιές. Κάτι το οποίο είναι ηθικό και υλικό χρέος όλων μας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών