× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καμπάνα» στο υπουργείο Μετανάστευσης από την Αρχή Προστασιας Δεδομένων

Για τα συστήματα παρακολούθησης στα ΚΥΤ των νησιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/4/2024

«Καμπάνα» στο υπουργείο Μετανάστευσης από την Αρχή Προστασιας Δεδομένων

Βαριά «καμπάνα» έριξε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο υπουργείο Μετανάστευσης για τα συστήματα παρακολούθησης «Κένταυρος» και «Υπερίων» που έχει εγκαταστήσει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Η Αρχή επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 175.000 ευρώ, ενώ έδωσε εντολή στο υπουργείο να συμμορφωθεί με τον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Πρόγραμμα «Κένταυρος», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΠΔΠΧ, φέρεται να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης Ηλεκτρονικής και Φυσικής Ασφάλειας περιμετρικά και εντός των εγκαταστάσεων των Κέντρων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ) (& Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ)) πολιτών τρίτων χωρών στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως με χρήση καμερών και αλγορίθμων ανάλυσης κίνησης (Artificial Intelligence Behavioral Analytics), η διαχείριση του οποίου θα πραγματοποιείται από το υπουργείο Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα «Κένταυρος» συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη χρήση συστήματος CCTV και μη στελεχωμένων αεροσκαφών (drones), με τα οποία θα πραγματοποιείται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, τουλάχιστον εικόνας.

Παράλληλα, το Πρόγραμμα «Υπερίων» περιγράφεται ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου εισόδου–εξόδου στις εγκαταστάσεις των προαναφερόμενων δομών με σκοπό τον έλεγχο εισόδου και εξόδου αφενός των φιλοξενουμένων και των πιστοποιημένων μελών των πιστοποιημένων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), με την επίδειξη της κάρτας αιτούντος άσυλο ή μέλους/υπαλλήλου ΜΚΟ, και αφετέρου των εργαζόμενων στις δομές, από RFID αναγνώστη σε συνδυασμό με αποτύπωμα (two–factor authentication), μέσω του οποίου πραγματοποιείται επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και δη βιομετρικών δεδομένων.

Σε αυτεπάγγελτη έρευνά της, η Αρχή διαπίστωσε πλημμελή συνεργασία από πλευράς του υπουργείου ως υπευθύνου επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων που συγκεντρώνονται με τα συστήματα αυτά. Έκρινε περαιτέρω ότι οι απαιτούμενες εκτιμήσεις αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων, τις οποίες είχε διενεργήσει το υπουργείο, ήταν ουσιωδώς ελλιπείς και περιορισμένου εύρους, καθώς και ότι παραμένουν σοβαρές παραλείψεις αναφορικά με την συμμόρφωση του υπουργείου με συγκεκριμένες διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων ως προς την εφαρμογή των επίμαχων συστημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους λόγους αυτούς, επέβαλε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διοικητικό χρηματικό πρόστιμο για τις παραβάσεις, που διαπιστώθηκαν αναφορικά με την συνεργασία με την Αρχή και τις Εκτιμήσεις Αντικτύπου και παράλληλα απηύθυνε στο Υπουργείο εντολή συμμόρφωσης εντός τριμήνου αναφορικά με τις απορρέουσες από τον ΓΚΠΔ υποχρεώσεις του.

Σημειώνεται ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έλαβε γνώση στα τέλη του 2021 της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση του Προγράμματος «Κένταυρος» από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με στόχο τον έλεγχο των δομών υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών σε νησιά του Αιγαίου.

Επίσης, η Αρχή έλαβε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE Committee) αίτημα παροχής ενημέρωσης σχετικά με τις τεχνολογίες επιτήρησης στα σύνορα, ενώ αίτημα έρευνας και παροχής γνωμοδότησης αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων «Υπερίων» και «Κένταυρος» στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο υποβλήθηκε ενώπιον της Αρχής τον Φεβρουάριο του 2022 από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η Αρχή έλαβε επίσης τον Ιούλιο του 2022 επιστολή αναφορικά με τα ως άνω συστήματα από την Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα από την Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου στην απεργιακή συγκέντρωση

Στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στις 11 το πρωί δίνουν ραντεβού τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ: Την Πρωτομαγιά στην Πλατεία Σαπφούς

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης απευθύνει το Νομαρχιακή Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

E‑twinning και Ολυμπιακοί Αγώνες στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής

Το πρόγραμμα έδωσε στα παιδιά πολλαπλές εμπειρίες μάθησης, μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων και ολοκλήρωση του Οργανογράμματος του ΕΚΑΒ διεκδικούν οι εργαζόμενοι
ΥΓΕΙΑ

Τρίωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας Λέσβου

Προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα χρώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων το Δημαρχείο Μυτιλήνης

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ανοσολογίας και την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Οδηγοί της Μυτιλήνης, γιορτάζουν τα 75 τους χρόνια

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων