× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καμπάνα» στο υπουργείο Μετανάστευσης από την Αρχή Προστασιας Δεδομένων

Για τα συστήματα παρακολούθησης στα ΚΥΤ των νησιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/4/2024

«Καμπάνα» στο υπουργείο Μετανάστευσης από την Αρχή Προστασιας Δεδομένων
' χρόνος ανάγνωσης

Βαριά «καμπάνα» έριξε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο υπουργείο Μετανάστευσης για τα συστήματα παρακολούθησης «Κένταυρος» και «Υπερίων» που έχει εγκαταστήσει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Η Αρχή επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 175.000 ευρώ, ενώ έδωσε εντολή στο υπουργείο να συμμορφωθεί με τον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα.

Το Πρόγραμμα «Κένταυρος», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΠΔΠΧ, φέρεται να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης Ηλεκτρονικής και Φυσικής Ασφάλειας περιμετρικά και εντός των εγκαταστάσεων των Κέντρων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ) (& Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ)) πολιτών τρίτων χωρών στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως με χρήση καμερών και αλγορίθμων ανάλυσης κίνησης (Artificial Intelligence Behavioral Analytics), η διαχείριση του οποίου θα πραγματοποιείται από το υπουργείο Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα «Κένταυρος» συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη χρήση συστήματος CCTV και μη στελεχωμένων αεροσκαφών (drones), με τα οποία θα πραγματοποιείται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, τουλάχιστον εικόνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, το Πρόγραμμα «Υπερίων» περιγράφεται ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου εισόδου–εξόδου στις εγκαταστάσεις των προαναφερόμενων δομών με σκοπό τον έλεγχο εισόδου και εξόδου αφενός των φιλοξενουμένων και των πιστοποιημένων μελών των πιστοποιημένων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), με την επίδειξη της κάρτας αιτούντος άσυλο ή μέλους/υπαλλήλου ΜΚΟ, και αφετέρου των εργαζόμενων στις δομές, από RFID αναγνώστη σε συνδυασμό με αποτύπωμα (two–factor authentication), μέσω του οποίου πραγματοποιείται επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και δη βιομετρικών δεδομένων.

Σε αυτεπάγγελτη έρευνά της, η Αρχή διαπίστωσε πλημμελή συνεργασία από πλευράς του υπουργείου ως υπευθύνου επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων που συγκεντρώνονται με τα συστήματα αυτά. Έκρινε περαιτέρω ότι οι απαιτούμενες εκτιμήσεις αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων, τις οποίες είχε διενεργήσει το υπουργείο, ήταν ουσιωδώς ελλιπείς και περιορισμένου εύρους, καθώς και ότι παραμένουν σοβαρές παραλείψεις αναφορικά με την συμμόρφωση του υπουργείου με συγκεκριμένες διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων ως προς την εφαρμογή των επίμαχων συστημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους λόγους αυτούς, επέβαλε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διοικητικό χρηματικό πρόστιμο για τις παραβάσεις, που διαπιστώθηκαν αναφορικά με την συνεργασία με την Αρχή και τις Εκτιμήσεις Αντικτύπου και παράλληλα απηύθυνε στο Υπουργείο εντολή συμμόρφωσης εντός τριμήνου αναφορικά με τις απορρέουσες από τον ΓΚΠΔ υποχρεώσεις του.

Σημειώνεται ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έλαβε γνώση στα τέλη του 2021 της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση του Προγράμματος «Κένταυρος» από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με στόχο τον έλεγχο των δομών υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών σε νησιά του Αιγαίου.

Επίσης, η Αρχή έλαβε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE Committee) αίτημα παροχής ενημέρωσης σχετικά με τις τεχνολογίες επιτήρησης στα σύνορα, ενώ αίτημα έρευνας και παροχής γνωμοδότησης αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων «Υπερίων» και «Κένταυρος» στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο υποβλήθηκε ενώπιον της Αρχής τον Φεβρουάριο του 2022 από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η Αρχή έλαβε επίσης τον Ιούλιο του 2022 επιστολή αναφορικά με τα ως άνω συστήματα από την Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πάσχα αλληλεγγύης στον «Μωριά»

Στήριξη στους κτηνοτρόφους της Λέσβου μέσα από το πασχαλινό αντάμωμα του Συλλόγου Πελοποννησίων Λέσβου στο Κάτω Τρίτος
Πάσχα αλληλεγγύης στον «Μωριά»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέσεις βεγγαλικών σε Σάμο και Χίο

Στο πλαίσιο των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. στο Βόρειο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης βεγγαλικών
Κατασχέσεις βεγγαλικών σε Σάμο και Χίο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστογραφία

Πιάστηκε στη Γέρα να οδηγεί μοτοσικλέτα με αλλοιωμένο αριθμό πλαισίου
Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστογραφία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πρώτη Ανάσταση στην άκρη του Αιγαίου με παρουσία της ηγεσίας της ΕΛΑΣ Βορείου Αιγαίου

Ο Υποστράτηγος Μιχαήλ Σεβδυνίδης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Αραμπατζής τίμησαν τη Θεία Λειτουργία στη νήσο Παναγιά Οινουσσών με πρωτοβουλία της 96 ΑΔΤΕ
Πρώτη Ανάσταση στην άκρη του Αιγαίου με παρουσία της ηγεσίας της ΕΛΑΣ Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο τραπέζι η χρηματοδότηση για το κτίριο «Μίλτης Παρασκευαΐδης»

Συνάντηση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο και θετικά μηνύματα για στήριξη του έργου
Στο τραπέζι η χρηματοδότηση για το κτίριο «Μίλτης Παρασκευαΐδης»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό 30χρονου οδηγού

Μοτοσικλέτα εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε σε τοιχίο λίγο έξω από τη Μυτιλήνη
Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό 30χρονου οδηγού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με πλακέτα και πασχαλινά δώρα τίμησαν το Λιμενικό

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Λέσβου
Με πλακέτα και πασχαλινά δώρα τίμησαν το Λιμενικό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

30 δέντρα, μια παράδοση και δεκάδες χαμόγελα στο σχολείο της Θερμής

Το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής μετατρέπει τα εσπεριδοειδή της αυλής σε γλυκά και λικέρ μέσα από ένα βραβευμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα
30 δέντρα, μια παράδοση και δεκάδες χαμόγελα στο σχολείο της Θερμής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» στα παράνομα πυροτεχνήματα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

15 συλλήψεις, πάνω από 2.000 κατασχεμένα πυροτεχνήματα και αυστηρά μέτρα για την αποτροπή ατυχημάτων
«Μπλόκο» στα παράνομα πυροτεχνήματα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ξαναζωντάνεψε» η βρύση στο Πέρα

Δράση του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής αναδείχθηκε η ιστορία της βρύσης και επιβεβαιώνει την ανάκαμψη των υδάτινων αποθεμάτων
«Ξαναζωντάνεψε» η βρύση στο Πέρα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τρεις συλλήψεις αλλοδαπών στη Μυτιλήνη μετά από έρευνες του Λιμενικού

Εντοπίστηκαν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα κατά την προσπάθεια επιβίβασης σε πλοίο για Πειραιά και σε χώρο διαμονής
Τρεις συλλήψεις αλλοδαπών στη Μυτιλήνη μετά από έρευνες του Λιμενικού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια ξεχωριστή γιορτή λόγου και μουσικής για τον Γρηγόρη Μολυβιάτη

Η Λεσβιακή Παροικία τίμησε τον ποιητή σε μια εκδήλωση με έντονο συναίσθημα και δυνατή παρουσία κοινού
Μια ξεχωριστή γιορτή λόγου και μουσικής για τον Γρηγόρη Μολυβιάτη