× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καμπάνα» στο υπουργείο Μετανάστευσης από την Αρχή Προστασιας Δεδομένων

Για τα συστήματα παρακολούθησης στα ΚΥΤ των νησιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/4/2024

«Καμπάνα» στο υπουργείο Μετανάστευσης από την Αρχή Προστασιας Δεδομένων
' χρόνος ανάγνωσης

Βαριά «καμπάνα» έριξε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο υπουργείο Μετανάστευσης για τα συστήματα παρακολούθησης «Κένταυρος» και «Υπερίων» που έχει εγκαταστήσει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Η Αρχή επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 175.000 ευρώ, ενώ έδωσε εντολή στο υπουργείο να συμμορφωθεί με τον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα.

Το Πρόγραμμα «Κένταυρος», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΠΔΠΧ, φέρεται να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης Ηλεκτρονικής και Φυσικής Ασφάλειας περιμετρικά και εντός των εγκαταστάσεων των Κέντρων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ) (& Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ)) πολιτών τρίτων χωρών στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως με χρήση καμερών και αλγορίθμων ανάλυσης κίνησης (Artificial Intelligence Behavioral Analytics), η διαχείριση του οποίου θα πραγματοποιείται από το υπουργείο Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα «Κένταυρος» συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη χρήση συστήματος CCTV και μη στελεχωμένων αεροσκαφών (drones), με τα οποία θα πραγματοποιείται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, τουλάχιστον εικόνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, το Πρόγραμμα «Υπερίων» περιγράφεται ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου εισόδου–εξόδου στις εγκαταστάσεις των προαναφερόμενων δομών με σκοπό τον έλεγχο εισόδου και εξόδου αφενός των φιλοξενουμένων και των πιστοποιημένων μελών των πιστοποιημένων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), με την επίδειξη της κάρτας αιτούντος άσυλο ή μέλους/υπαλλήλου ΜΚΟ, και αφετέρου των εργαζόμενων στις δομές, από RFID αναγνώστη σε συνδυασμό με αποτύπωμα (two–factor authentication), μέσω του οποίου πραγματοποιείται επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και δη βιομετρικών δεδομένων.

Σε αυτεπάγγελτη έρευνά της, η Αρχή διαπίστωσε πλημμελή συνεργασία από πλευράς του υπουργείου ως υπευθύνου επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων που συγκεντρώνονται με τα συστήματα αυτά. Έκρινε περαιτέρω ότι οι απαιτούμενες εκτιμήσεις αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων, τις οποίες είχε διενεργήσει το υπουργείο, ήταν ουσιωδώς ελλιπείς και περιορισμένου εύρους, καθώς και ότι παραμένουν σοβαρές παραλείψεις αναφορικά με την συμμόρφωση του υπουργείου με συγκεκριμένες διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων ως προς την εφαρμογή των επίμαχων συστημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους λόγους αυτούς, επέβαλε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διοικητικό χρηματικό πρόστιμο για τις παραβάσεις, που διαπιστώθηκαν αναφορικά με την συνεργασία με την Αρχή και τις Εκτιμήσεις Αντικτύπου και παράλληλα απηύθυνε στο Υπουργείο εντολή συμμόρφωσης εντός τριμήνου αναφορικά με τις απορρέουσες από τον ΓΚΠΔ υποχρεώσεις του.

Σημειώνεται ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έλαβε γνώση στα τέλη του 2021 της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση του Προγράμματος «Κένταυρος» από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με στόχο τον έλεγχο των δομών υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών σε νησιά του Αιγαίου.

Επίσης, η Αρχή έλαβε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE Committee) αίτημα παροχής ενημέρωσης σχετικά με τις τεχνολογίες επιτήρησης στα σύνορα, ενώ αίτημα έρευνας και παροχής γνωμοδότησης αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων «Υπερίων» και «Κένταυρος» στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο υποβλήθηκε ενώπιον της Αρχής τον Φεβρουάριο του 2022 από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η Αρχή έλαβε επίσης τον Ιούλιο του 2022 επιστολή αναφορικά με τα ως άνω συστήματα από την Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδρομή μάθησης για το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους

Μαθητές ταξίδεψαν στο Ιερό του Μέσσου, Αλυκές και Μουσείο Ελαιουργίας μέσα από μια ημέρα γεμάτη ιστορία και φύση
ΘΕΑΤΡΟ

Χριστουγεννιάτικες δράσεις για σχολεία στο Μουσείο Ελαιουργίας Λέσβου

Το ΠΙΟΠ διοργανώνει μουσικοαφηγηματική παράσταση και εργαστήρια σαπουνιού για μαθητές στις 5, 11 και 12 Δεκεμβρίου, με δωρεάν συμμετοχή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τρία σχολεία της Λέσβου σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης

Σε Άγρα, Πέτρα και Μήθυμνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νεαρό όρνιο εξαντλημένο εντόπισαν οι πρόσκοποι του Μολύβου!

Επιχείρηση διάσωσης με τη συνεργασία φορέων και εθελοντών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δωρεάν πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία στη Μυτιλήνη

Κλινική εξέταση, ενημέρωση γονέων και συνεδρίες στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

1.903 έλεγχοι και 22 παραβάσεις για μη χρήση κράνους μέσα σε μία εβδομάδα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Για την έμφυλη βία μίλησε η Αναστασία Ζήση στην Καλλονή

Εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στήριξη της Περιφέρειας στους πυροσβέστες του Βορείου Αιγαίου

Ο Κώστας Μουτζούρης συναντήθηκε με εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την ενίσχυση του έργου τους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ανακύκλωση ανθίζει ξανά στο Νηπιαγωγείο Βαρειάς

Μπαταρίες, μικροσυσκευές και τηγανέλαιο συγκεντρώθηκαν στην πρώτη παραλαβή της χρονιάς, ενώ ξεκινά η τοποθέτηση νέων κάδων σε σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Λεφτά για τις Βάστριες υπάρχουν!

747.000 ευρώ τον χρόνο δεσμεύει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, καθώς προχώρησε σε πενταετή ανανέωση της μίσθωσης των γεωτεμαχίων στη Βάστρια, με ισχύ μέχρι το 2030
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΥΓΕΙΑ

Η Περιφέρεια ανοίγει τον δρόμο για το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο στη Λέσβο

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση χρηματοδότησης προς το Βοστάνειο για την εκπόνηση προμελέτης με προϋπολογισμό 359.600 ευρώ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νόστιμο μάθημα στο δημοτικό σχολείο Κάτω Τρίτους

Φρέσκο σπανάκι από τον σχολικό κήπο έγινε σπανακόπιτα για όλα τα παιδιά