× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η συμφωνία ήταν να ανοίξει η Βάστρια και να κλείσει το Μαυροβούνι»

Για το προσφυγικό, την παραίτησή του, τις επαναπροωθήσεις, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον γάμο ομόφυλων ο πρώην υπουργός, Νότης Μηταράκης, νυν βουλευτής Χίου, επανέλαβε στο «Ν»: «Είμαι δεξιός»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/3/2024

«Η συμφωνία ήταν να ανοίξει η Βάστρια και να κλείσει το Μαυροβούνι»
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, και πρώην Προστασίας του πολίτη, Νότης Μηταράκης, βρέθηκε για πρώτη φορά στο στούντιο του ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Ο κ. Μηταράκης συνόδεψε την Παρασκευή τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Ιωάννη Παππά στις συναντήσεις του στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση σήμερα στη Λέσβο αναφορικά με το προσφυγικό μεταναστευτικό και τη δομή της Βάστριας, διευκρίνισε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί Στρατή Κύτελη και η συμφωνία επί υπουργίας του ήταν όταν ανοίξει η νέα δομή στη Βάστρια να κλείσει ο καταυλισμός στο Μαυροβούνι (σ.σ. Καρά Τεπέ). Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι έχει διατελέσει υπουργός σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία και όταν παραδίδει τη θέση του δεν «εμπλέκεται» περαιτέρω.

Μάλιστα απάντησε ότι δεν το μετανιώνει που παραιτήθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την ανάληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το περασμένο καλοκαίρι γιατί όπως τόνισε δεν ήθελε να πλήξει την κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχέση με τη δημόσια στήριξή του στον Αλκιβιάδη Στεφανή για τις περιφερειακές εκλογές, αναφέρθηκε στις εξαιρετικές του ικανότητες και στη στήριξη που του έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Για τις σχέσεις του με τον επανεκλεγέντα Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη ανέφερε ότι τον εμπιστεύτηκαν ξανά οι νησιώτες και εκθείασε την επιστημονική του επάρκεια και την ακαδημαϊκή του πορεία.

Σχολιάζοντας τον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας, την ολοσχερή καταστροφή του χωρίς να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και στις δίκες που έχει παρακολουθήσει το «Ν» με ένοχο σε δεύτερο βαθμό προς το παρόν έναν Αφγανό, ο κ. Μηταράκης εκθείασε το έργο των Αρχών που δεν κινδύνευσε κανείς τον Σεπτέμβριο του 2020. Αναφέρθηκε στο έργο της δικαιοσύνης από κει και πέρα και ανέφερε ότι όπως προέκυψε, αν και νεαροί στην ηλικία, οι ίδιοι κατηγορούμενοι αιτούντες άσυλο ήταν εκείνοι που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή συμπατριωτών τους.

Για τις επαναπροωθήσεις και τα pushbacks που έχουν καταγγείλει διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί, ο κ. Μηταράκης, αρχικά ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι άνθρωποι να φεύγουν από την πατρίδα τους με αεροπλάνο, να φτάνουν εν τέλει στην Τουρκία και από τη Λέσβο να θεωρούνται πρόσφυγες, αλλά αιτιολόγησε τη μείωση των αριθμό αφίξεων στα νησιά λόγω της υψηλής επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και πόσο ο νόμος θα θίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι θα πληγούν οι σχολές που δεν είχαν άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας, αλλά ότι δεν γίνεται να είναι ανεκτό το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και να μην είναι στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων.

Για το γάμο ομόφυλο ζευγαριών, τον οποίο δεν στήριξε, ο κ. Μηταράκης έκλεισε λέγοντας ότι είναι κάτι το οποίο έληξε, αλλά ότι διαφώνησε γιατί θίγει στον πυρήνα του τον γάμο όπως ο ίδιος ως συντηρητικός και δεξιός γνωρίζει.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης