× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ CHECK‑UP: πότε πρέπει να επισκεφθώ τον Καρδιολόγο

Γράφει ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΟΤΣΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/2/2020

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ CHECK‑UP: πότε πρέπει να επισκεφθώ τον Καρδιολόγο
' χρόνος ανάγνωσης

Η καρδιολογική πρόληψη είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς προληπτικής Ιατρικής, με δεδομένο το κόστος των καρδιαγγειακών συμβαμάτων τόσο στην ανθρώπινη ζωή, όσο και στην ποιότητά της. Πότε λοιπόν πρέπει να αρχίσουμε να επισκεπτόμαστε τον Καρδιολόγο, και τι εξετάσεις πρέπει να κάνουμε, για να αποφύγουμε (κατά το δυνατόν) τα καρδιαγγειακά συμβάματα;

Οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιο γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα είναι καλό να ξεκινήσουν τις επισκέψεις στον Καρδιολόγο τους γύρω στην ηλικία των 40 ετών. Υπάρχει μια πληθώρα ιατρικών εξετάσεων που χρησιμοποιούνται στην προληπτική Καρδιολογία, γνωστότερες και συνηθέστερες από τις οποίες είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχογράφημα καρδιάς και η δοκιμασία κόπωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μολονότι και οι τρεις αυτές εξετάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως από τη συντριπτική πλειοψηφία των καρδιολόγων στο πλαίσιο της πρόληψης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση και στην ερμηνεία τους, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος (ειδικά για το τεστ κοπώσεως) ενός «ψευδώς θετικού» αποτελέσματος (δηλαδή εσφαλμένη εκτίμηση παρουσίας νόσου τη στιγμή που αυτή δεν υφίσταται στην πραγματικότητα), με περαιτέρω αχρείαστη ταλαιπωρία του ασθενούς τόσο ιατρική, όσο και ψυχολογική.

Επίσης, ο προληπτικός έλεγχος πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει:
α) δειγματοληπτικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, ώστε να γνωρίζουμε τις συνηθισμένες τιμές της πίεσής μας, να προλάβουμε εγκαίρως τυχόν παρεκκλίσεις και να επέμβουμε από νωρίς με φαρμακευτική αγωγή όπου κρίνεται απαραίτητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι σημαντικό οι μετρήσεις της πίεσης να γίνονται από τον ίδιο τον ασθενή σε οικείο γι’ αυτόν περιβάλλον, καθώς η μέτρηση από το γιατρό ή το φαρμακοποιό έχει αποδειχθεί με κλινικές μελέτες ότι παρουσιάζει την πίεση του ασθενούς τεχνητά αυξημένη.

Προτιμώνται τα υδραργυρικά πιεσόμετρα έναντι των αυτομάτων ηλεκτρονικών, γιατί είναι ακριβέστερα (αν και πιο δύσχρηστα). Ακριβέστερα επίσης είναι τα πιεσόμετρα βραχίονα από τα πιεσόμετρα καρπού. Υπενθυμίζεται ότι καλό είναι τα πιεσόμετρα να χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και όχι για την ακριβή εκτίμηση των σφυγμών του ασθενούς, καθώς πολλές φορές μπορεί να έχουμε εσφαλμένη μέτρηση των σφυγμών – οι σφυγμοί καλό είναι να μετρούνται με τα δάκτυλα του ασθενούς (2 ή και παραπάνω), τα οποία τοποθετούνται πάνω από κάποια αρτηρία (συνηθέστερα καρωτίδα ή κερκιδική).

β) εξετάσεις λιπιδίων, ώστε από την ηλικία των 40 ετών να υπάρχει το λιπιδαιμικό προφίλ κάθε ανθρώπου και να καθορίζονται πορεία και στόχοι, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Τα λιπίδια που πρέπει να εξετάζονται είναι η ολική χοληστερίνη, η low-densitylipoprotein (LDL, ή «κακή» χοληστερίνη), η high-densitylipoprotein (HDL, ή «καλή» χοληστερίνη) και τα τριγλυκερίδια. Η ερμηνεία των εξετάσεων (το δείγμα των οποίων πρέπει να δίνεται με τον ασθενή σε νηστεία τουλάχιστον 12 ωρών) είναι εξατομικευμένη για τον καθένα, και πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικό καρδιολόγο ή παθολόγο. Περαιτέρω πληροφορίες περί χοληστερίνης θα δώσουμε σε επόμενο άρθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν βέβαια ορισμένες κατηγορίες ασθενών (όπως αυτοί με γνωστή στεφανιαία νόσο, με νεφρική ανεπάρκεια, με σακχαρώδη διαβήτη, με ήδη γνωστή αρτηριακή υπέρταση, με οικογενή σύνδρομα δυσλιπιδαιμίας), οι οποίοι εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες, και των οποίων η προληπτική καρδιολογία είναι κάπως διαφορετική από το γενικό πληθυσμό, και οι οποίοι χρήζουν τακτικότερης και αυστηρότερης καρδιολογικής παρακολούθησης.

Αν λοιπόν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, επισκεφθείτε τον καρδιολόγο σας χωρίς χρονοτριβή.

Εν κατακλείδι, η προληπτική καρδιολογική παρακολούθηση (το γνωστό σε όλους check-up) θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών, να περιλαμβάνει όπωσδήποτε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων αίματος, όπως και όποιες άλλες εξετάσεις κρίνει ο θεράπων καρδιολόγος ότι χρειάζονται για την ασφαλέστερη παρακολούθηση του καθενός από εμάς. Στον 21ο αιώνα πλέον, η καρδιολογική πρόληψη είναι ευθύνη όλων μας, προκειμένου να χαιρόμαστε τη ζωή και την υγεία μας, τόσο εμείς, όσο και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

*Ο Στέφανος Βότσης είναι στρατιωτικός καρδιολόγος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Μυτιλήνη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Δυναμική η παρουσία της Ποτοποιίας Σαμαρά στο OUZOFEST 2025

Το OUZOFEST 2025 φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη, ενώ ακολούθησε και εκδήλωση στη μαρίνα Πλωμαρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας στο Μουσείο του Σιγρίου

την Παρασκευή 1 Αυγούστου από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί το ελαίολαδο «Πηνελόπη Κουλαγίνη»
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Λέσβος γεύεται το φως της ελιάς

Γευσιγνωσία Oleve στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 29 Ιουλίου –Μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Lesvos Geopark Gastronomy
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πέρασαν στους ημιτελικούς Μηλένα Κοντού και Βάλια Λυκομήτρου

Σημαντικές επιτυχίες στην πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κ23 για τα Ελληνικά χρώματα της κωπηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Χρυσή διάκριση για τη Λέσβο!

Η Κοιν.Σ.Επ ΜΟΔΟΥΣΑ κατέκτησε το χρυσό βραβείο γεύσης στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δεινοθήρια, Αλιγάτορες και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου!

Ιούλιος 2025 : Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 – 12:00
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου κατασκήνωσαν στο Μάναγρο της Χίου

Στη σκιά των δέντρων και δίπλα στο κύμα, γεννιούνται οι καλύτερες ιστορίες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Στραβίνσκι! Tο καλοκαίρι της Λέσβου με φόντο το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Για όλο το πρόγραμμα μιλούν στο «Ν» η Λητώ Ντάκου με τον Δήμο Αβδελιώδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Animato ανοίγει το Φεστιβάλ Μουσικής του Δήμου Μυτιλήνης

Μια συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη από τις χορωδίες της Μυτιλήνης και τον Κώστα Μακεδόνα
ΓΕΥΣΗ

Παστές σαρδέλες: Πώς φτιάχνεται το «σούσι» της Λέσβου

Η συνταγή της γιαγιάς Μυρσινούλας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βόλτα στη «Λίμνη» της Ερεσού

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ