× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Δεν θα γίνουμε νέα Μόρια» λένε οι Μανταμαδιώτες

«Θα αντισταθούμε όσο μπορούμε» δήλωσαν στo «Ν»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/2/2020

«Δεν θα γίνουμε νέα Μόρια» λένε οι Μανταμαδιώτες

Απογοητευμένοι που δεν εισακούγονται στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να μην αφήσουν να δημιουργηθεί νέα δομή στη θέση Καράβα- Καβακλή που έχει επιταχθεί είναι οι κάτοικοι του Μανταμάδου. Το «Ν» βρέθηκε στην κοινότητα για να ακούσει τι έχουν να πουν οι ντόπιοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θέλουμε να γίνει η δομή» εξήγησε η κ. Μαριάννα Μυστακέλλη, τονίζοντας ότι θα βλάψει πάρα πολύ το χωριό, «όπως κατέστρεψε κι άλλα μέρη». «Πού ήταν οι κυβερνήσεις όλ’ αυτά τα χρόνια; Γιατί δεν πάει ο κόσμος και σε άλλα σημεία; Το νησί βούλιαξε. Ούτε τουρίστας έρχεται πια ούτε τίποτα» σημείωσε, αναφέροντας ότι η κόρη της που ζει στη Μυτιλήνη της λέει καθημερινά ότι φοβάται να περπατήσει. «Θα αντισταθούμε όσο μπορούμε. Οι Σύλλογοί μας θα ανέβουν στο βουνό, όλοι. Καταστράφηκε η Μόρια, το ίδιο θα πάθουμε κι εμείς» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, κατηγορώντας τις χώρες της ΕΕ ότι δεν ανέλαβαν αντίστοιχες ευθύνες.

«Θα περάσουν από τα πτώματά μας!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα αντισταθούμε όσο μπορούμε να μη γίνει η δομή» δήλωσε στο «Ν» ο Στράτος Πασπαλάς, συνταξιούχος ΟΑΕΕ, «Όπως εξαφάνισαν τη Μόρια, θέλουν να εξαφανίσουν κι εμάς», συμπλήρωσε. Μάλιστα ανέφερε ότι πριν από πέντε χρόνια οι Μανταμαδιώτες «αγκάλιασαν» τους πρόσφυγες, «τους ταΐσαμε, τους ντύσαμε, όταν ανέβαιναν με τα πόδια. Τους αγαπάμε τους ανθρώπους». Και αποφασισμένος κατέληξε: «Θα περάσουν πάνω από τα πτώματά μας, πρέπει να μας διαλύσουν για να κάνουν τη δομή».

Η Νικολέτα Ευαγγέλου, μέλος της Διοίκησης του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μανταμάδου «Ηλιαχτίδα» ανέφερε ότι «η επίταξη είναι ένα άδικο μέτρο. Δεν υπάρχει ισοκαταμερισμός προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη». Χαρακτήρισε πολύ δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο που έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο, κάνοντας λόγο για «παιχνίδια της κυβέρνησης», αλλά και για τους κατοίκους. «Πρέπει να αποσυμφορηθεί το νησί. Δεν νιώθουμε εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αφού είδαμε τη συνέβη και στη Μόρια», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Λευτέρης Αλεξάνδρου, μιλώντας κι εκείνος κατά της δημιουργίας δομής, τόνισε ότι «αν το επιβάλλει η κυβέρνηση, θα ξεσηκωθούμε όσο δεν γίνεται, γιατί θέλουμε να ζήσουμε ήρεμα».

Απογοητευμένος από την άλλη, ο κ. Χαράλαμπος Ψαρρός ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση φέρει αστυνομία, «θα μας πολεμήσουν και θα το κάνουν, δεν γίνεται αλλιώς. Φυλακές για τους ανθρώπους θέλουν να φτιάξουν, να τους βάλουν στα βουνά, αντί να τους βρουν δουλειά».

«Δεν θα μείνει πρόβατο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καλό είναι να μη γίνει η δομή, να τους φορτώσουν στα καράβια και να τους στείλουν πίσω στην Αφρική. Παίρνουν χαρτζιλίκι, δεν πληρώνουν ΔΕΗ, δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, μας κλέβουν, πού θα πάει αυτή η δουλειά» υπογράμμισε ο κ. Παρασκευάς Χατζηκωνσταντής, τα κτήματα του οποίου βρίσκονται σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από την επιταγμένη θέση που έχει εξαγγελθεί ότι θα γίνει η νέα δομή. «Ούτε πρόβατο θα μείνει, ούτε τίποτα, θα τα ρημάξουν όλα», τόνισε.

«Να σηκωθούν και να φύγουν όλοι από δω, ΜΚΟ και όλοι και να τους πάρουν στην πατρίδα τους. Η Ελλάδα υποφέρει όπως είναι. Όταν έχασαν οι Έλληνες στα σπίτια τους, ποιος έδειξε ενδιαφέρον; Θέλουμε το νησί μας πίσω και τον τουρισμό μας, δεν είμαστε ρατσιστές. Έχουμε μπουχτίσει και θα αντισταθούμε με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και ξύλο να πέσει […] Εδώ επί δικτατορίας δεν επιτάχθηκε τίποτα […] Θα μας καταπιούν αυτοί οι άνθρωποι, οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά, αυτοί κάνουν 4-5 ο καθένας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Κατσιάνος.

«Απεγκλωβισμός, η μόνη ρεαλιστική λύση»

Τον βασικό άξονα του δραστήριου Συλλόγου της «Ηλιαχτίδας» παρουσίασε στο «Ν», η πρόεδρος του Συλλόγου, Αθηνά Σουλογάνη που είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος: «Θεωρούμε ότι οι υφιστάμενες συνθήκες στην υπάρχουσα δομή είναι ήδη απαράδεκτες, ότι οι άνθρωποι αυτοί, πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να απεγκλωβιστούν άμεσα από το νησί και να πάνε στους τόπους προορισμού τους. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική λύση».

«Αντιδρούμε ενάντια στην κατάφωρη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν όπως στη Μόρια. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους πρόσφυγες, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται. Θέλουμε να υποστηρίξουμε και τα δικά μας δικαιώματα, των κατοίκων, αλλά και των μεταναστών και των προσφύγων» εξηγεί.

«Θέλουμε να έχουν τα πράγματα μια πολιτισμένη τροπή. Αν ξεφύγουν, τότε θα πολεμήσουμε και θα δώσουμε όποια μάχη χρειαστεί», κατέληξε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου