× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πλοία θανάτου με ραδιενέργεια βυθίστηκαν σε Πελοπόννησο, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/2/2020

Πλοία θανάτου με ραδιενέργεια βυθίστηκαν σε Πελοπόννησο, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τα βούλιαξαν σκόπιμα από το 1985 έως το 1996. Θανάσιμες συνέπειες (και για την Ελλάδα) σε ανθρώπους και οικοσύστημα

Ενενήντα εμπορικά πλοία-ραδιενεργές βόμβες βυθίστηκαν σκόπιμα στη Μεσόγειο Θάλασσα κατά την περίοδο 1985-1996, μετατρέποντας σχεδόν το σύνολο της θαλάσσιας περιοχής σε υγρό τάφο, με τις θανάσιμες συνέπειες (και για την Ελλάδα) που είναι δεδομένο πως υπάρχουν για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και το οικοσύστημα, να παραμένουν ανυπολόγιστες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενα από αυτά, μάλιστα, όπως έγραφε χθες η εφημερίδα «Il Messaggero», καταβυθίστηκε την περίοδο εκείνη ανοιχτά των ακτών της Καλαβρίας, όπου πρόσφατα υπήρξαν καταγγελίες για «αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας», γεγονός που έδωσε αφορμή στις Αρχές να δώσουν εντολή πραγματοποίησης μετρήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων όμως δεν έχουν εκδοθεί ακόμη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η εφημερίδα αναφέρεται και σε έγγραφο του 2009 του δικαστή Μπρούνο Τζορντάνο, σχολιάζοντας ότι η υπόθεση θάφτηκε, καθώς «κρατήθηκε μυστικό για χρόνια». Σε αυτό το έγγραφο μάλιστα ο δικαστής καταγγέλλει ότι εντοπίστηκε στο Ιόνιο, ανοιχτά των ακτών της Καλαβρίας, το πλοίο-φάντασμα «Cunsky», στο οποίο επίσης υπήρχαν βαρέλια με επικίνδυνα απόβλητα, αλλά και ανθρώπινα κρανία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την αποκάλυψη του σκανδάλου έκανε χθες επιτροπή του ιταλικού Κοινοβουλίου, η οποία την περίοδο αυτή ερευνά υποθέσεις παράνομης διακίνησης ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων. Απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα δείχνουν, σύμφωνα με τη «Messaggero», ότι περίπου 90 σκοπίμως βυθισμένα πλοία έχουν δηλητηριάσει τη θαλάσσια γειτονιά μας. Πιο συγκεκριμένα, την αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής Αλεσάντρο Μπράτι, ανακοινώνοντας ότι 60 έγγραφα της πρώην υπηρεσίας πληροφοριών Sismi έχουν αποχαρακτηριστεί έπειτα από αίτημά του και το περιεχόμενό τους πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Εγγραφα

Ανάμεσά τους βρίσκονται και έγγραφα, τα οποία αφορούν πλοία που βυθίστηκαν στη Μεσόγειο. «Τα ναυάγια μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα ή ραδιενεργά απόβλητα» σημειώνει η κοινοβουλευτική επιτροπή, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ενα από τα έγγραφα, το οποίο η Sismi απέστειλε στο πρωθυπουργικό γραφείο του Λαμπέρτο Ντίνι και το υπουργείο Αμυνας της Ιταλίας στις 5 Σεπτεμβρίου 1995, αποκαλύπτει ότι από τις 14 Απριλίου 1989 έως τις 22 Ιουλίου 1995 περίπου 90 εμπορικά πλοία με επικίνδυνα απόβλητα βυθίστηκαν στη Μεσόγειο.

Οπως σημειώνει η «Messaggero», καταγράφονται οι συντεταγμένες των ναυαγίων, το φορτίο, τα στοιχεία των εφοπλιστών, η διαδρομή τους κ.ά. Αγνωστο παραμένει δε, και το αν υπάρχει ελληνική εμπλοκή, καθώς θα χρειαστεί να περιμένει κανείς να δει το περιεχόμενο των εγγράφων για να μπορέσει να διαπιστώσει αν στα ονόματα των πλοιοκτητών αναφέρεται και το όνομα κάποιου Ελληνα εφοπλιστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα τοξικά προκαλούν λευχαιμία και άλλες θανατηφόρες ασθένειες»

«Τα πυρηνικά είναι γεννήτορες της λευχαιμίας και πολλών άλλων θανατηφόρων ασθενειών. Πρόκειται για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό σκάνδαλο, ένα έγκλημα που αποσιωπάται…» αναφέρει  ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος Θοδωρής Τσιμπίδης, σχολιάζοντας τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες από τον ιταλικό Τύπο.

«Τα βαρέλια αυτά (με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα) κάποια στιγμή θα ανοίξουν. Κάποια πιθανώς να υπέστησαν ρήγματα την ώρα που βυθίζονταν. Μετά τα 100-150 μέτρα θέλει ειδική κατασκευή (για να μη διαρρεύσουν), η οποία προφανώς δεν υπήρχε. Και όσα δεν έσπασαν από την πίεση που ασκεί το βάθος από εκεί και πέρα κινδυνεύουν από τη διάβρωση που θα προέλθει από την ηλεκτρόλυση, η οποία διαρκεί περίπου μία δεκαετία. Αρα, σήμερα κινδυνεύουμε άμεσα.

Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πως είναι τα απόβλητα των Βορειοευρωπαίων. Δεν υπάρχουν μικρές χημικές βιομηχανίες, αλλά και η πυρηνική βιομηχανία στην Ευρώπη είναι συγκεκριμένη. Μία “μαφία” οργανωμένη, με κοστούμια, έκανε συμφωνίες με μεγάλες βιομηχανίες στην Ευρώπη, με την “υπόσχεση” ότι θα πάνε τα απόβλητα κοντά στην Αφρική και θα τα θάψουν εκεί».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδιάζουν μείωση της προκαταβολής φόρου

Προεκλογικά κυβερνητικά σενάρια για ανάσα σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους
Σχεδιάζουν μείωση της προκαταβολής φόρου
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 19 Ιουνίου

Θα καταβληθούν 50,4 εκατομμύρια ευρώ σε 48.150 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 19 Ιουνίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Τα νησιά μας δεν είναι η εύκολη λύση»

Ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Γιάννης Καλτάκης προειδοποιεί ότι Σάμος, Λέσβος και Χίος έχουν φτάσει στα όριά τους και ζητά άμεση αναθεώρηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη
«Τα νησιά μας δεν είναι η εύκολη λύση»
ΚΟΣΜΟΣ

Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνηθεί το τελικό κείμενο, ενώ Ουάσιγκτον και Τεχεράνη στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα για το περιεχόμενο και την οριστικοποίηση της συμφωνίας
Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μανταμάδο

50 εκτροφές βρέθηκαν αρνητικές στους σημερινούς ελέγχους – Συνεχίζεται η επιτήρηση σε όλη τη Λέσβο
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μανταμάδο
ΕΛΛΑΔΑ

Φθηνότερο ρεύμα, προστασία της κατοικίας και αυξήσεις σε δασκάλους και γιατρούς

Από τη δωρεάν μετακίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έως την κατάργηση των Πανελλαδικών το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας
Φθηνότερο ρεύμα, προστασία της κατοικίας και αυξήσεις σε δασκάλους και γιατρούς
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμα κινδύνου από τους εργολήπτες για τα δημόσια έργα

Οι αυξήσεις έως και 35% στα υλικά μέσα σε τρεις μήνες δημιουργούν συνθήκες «ανωτέρας βίας» και απειλούν την ομαλή ολοκλήρωση έργων σε όλη τη χώρα.
Σήμα κινδύνου από τους εργολήπτες για τα δημόσια έργα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά

Ημερίδα της ΕΛΛΕΤ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράταση 12ετίας στις επαγγελματικές άδειες τεχνικών ειδικοτήτων

Η Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενημερώνει για τη διαδικασία θεώρησης και τις προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν
Παράταση 12ετίας στις επαγγελματικές άδειες τεχνικών ειδικοτήτων
ΕΛΛΑΔΑ

Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια

Τρελές αυξήσεις σε καύσιμα, αεροπορικά εισιτήρια και βασικά τρόφιμα για τον Μάιο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο της Superfast Ferries θα κάνει ένα δεκαήμερο πέρασμα από το Βόρειο Αιγαίο
Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανοίγει στις 7 Ιουλίου η πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων 2023

Οι νησιωτικές επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 31 Ιουλίου για την κάλυψη μέρους του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων
Ανοίγει στις 7 Ιουλίου η πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων 2023