× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ενας νέος πολιτιστικός χώρος στο Κάστρο Μυτιλήνης τέλος Απριλίου

Για την ανασκαφή της αρχαίας πόλης- κράτους Αρίσβης, το νέο αρχαιολογικό πάρκο στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου, τα δύο πωλητήρια με σουβενίρ, και το Βαλιδέ Τζαμί μιλήσαμε με τον Παύλο Τριανταφυλλίδη

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/2/2024

Ενας νέος πολιτιστικός χώρος στο Κάστρο Μυτιλήνης τέλος Απριλίου

Χειμαρρώδης ως προς το έργο, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, καλεσμένος στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99», θα μπορούσε να μιλά για ώρες για όσα συμβαίνουν στη Λέσβο υπό την επίβλεψή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευτυχώς για όλους και όλες μας είναι προσιτός στη συζήτηση, αρκεί να βρίσκεται στο νησί. Αξίζει να παρακολουθήσετε τη συνέντευξή του που μεταδόθηκε ζωντανά.

Τους επόμενους δύο μήνες, λοιπόν, αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό της Μυτιλήνης το έργο που αφορά στις αποθήκες Σαπλιτζά στην περιοχή του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, σε μια έκταση 2,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπου θα γίνει χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων ή και συνεδριακό κέντρο με πρόσβαση και για τα άτομα με αναπηρία. Ο χώρος, πολυμορφικός, θα είναι «έκπληξη» για τον επισκέπτη γιατί θα ορθώνεται μπροστά του μόλις φτάσει γιατί θα είναι αθέατο! Το έργο, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Θα ακολουθήσει ενταγμένο στο νέο ΕΣΠΑ το έργο αναστήλωσης του συνόλου του επιθαλάσσιου τείχους και των πύργων στο κάτω κάστρο, από τον «γερμένο» πύργο έως την πύλη του κάτω κάστρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τριανταφυλλίδης στη συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την ανάδειξη της Αρχαίας Αρίσβης, της μίας έκ των έξι πόλεων- κρατών στην αρχαιότητα στη Λέσβο- αίτημα χρόνων από την υπηρεσία του και από την αείμνηστη Αγλαϊα Αρχοντίδου. Φαίνεται ότι οι Μεθυμναίοι κατέστρεψαν την Αρίσβη κάπου στον 7ο αιώνα και η Εφορεία, βάζει μπρος τον 21ο για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης, αλλά και την κατασκευή αρχαιολογικού πάρκου γύρω από αυτήν. Θα είναι ένα σημαντικό έργο που θα αναδείξει και την υποβαθμισμένη αρχαιολογικά και τουριστικά σύγχρονη πόλη της Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, ξεκινά τον Ιούνιο η αποκατάσταση του οθωμανικού κάστρου Σιγρίου.

Το Βαλιδέ Τζαμί, στη Μυτιλήνη, αλλάζει όνομα, όπως αποδεικνύουν οι μελέτες, ολοκληρώνεται και λέγεται Βαλί Ζαντέ Χασάν Μπέη, όπου με την ολοκλήρωση του έργου θα μάθουμε για τη συμβίωση της ιουδαϊκής, της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας.

Επίσης στη Μυτιλήνη, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης εξετάζεται η ανάδειξη του Γενί Τζαμί επί της Ερμού, να μετατραπεί σε βιβλιοθήκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολυαναμενόμενα πωλητήρια με σουβενίρ από τα αρχαιολογικά ευρήματα αναμένεται να αναγερθούν στο παλιό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, κοντά στο λιμάνι, αλλά και στον Μόλυβο.

Σημαντικές δράσεις ανάδειξης της Σαπφούς αναμένουμε από την Εφορεία τον Ιούνιο με τη δημιουργία οδηγού στα ελληνικά και στα αγγλικά για την αρχαιολογική συλλογή, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις.

Την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού αναμένουμε τους επόμενους μήνες, με φόντο την ανάδειξη του Ιερού της Αφροδίτης κατω από το νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, όπου το κοινό θα μπορεί να απολαύσει φτερωτούς Ερωτες σε προθήκες και μια διαφορετική αίσθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να ακούσετε, με τα δικά του λόγια τον Παύλο Τριανταφυλλίδη:

Παράλληλα ο κ. Τριανταφυλλίδης μας παρουσίασε το φυλλάδιο- οδηγό για τον επισκέπτη στις αρχαιολογικές διαδρομές της Λέσβου.

Οι αρχαιολογικές διαδρομές στη Λέσβο αποτελούν μία ολοκληρωμένη ψηφιακή δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου με κύριο άξονα:

Α) μία διαδικτυακή ψηφιακή πλατφόρμα πολιτιστικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος με QR code.

Β) μία εφαρμογή ψηφιακής περιήγησης σε φορητές συσκευές που ενοποιεί σε θεματικές διαδρομές τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Λέσβου αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Γ) τη δημιουργία ενός Κέντρου Πληροφόρησης στο χώρο του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης.

Με βασικό άξονα τον χάρτη του νησιού, ο επισκέπτης της διαδικτυακής πλατφόρμας έχει τη δυνατότητα να λάβει πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη του νησιού, με κύριο άξονα τα αρχαία μνημεία της Λέσβου από την Προϊστορική έως και την Οθωμανική περίοδο.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία του νησιού παρουσιάζονται ψηφιακά, με τη μορφή κειμένου, εικόνας, βίντεο, εικονικής περιήγησης σε επιλεγμένα σημεία, αλλά και επαυξημένης παρουσίασης των μνημείων μέσω φορητών συσκευών. Έτσι ο χρήστης θα μπορεί να δημιουργήσει όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα τόσο για την πρωταρχική εικόνα που παρουσίαζαν τα μνημεία αυτά, όσο και για τη σημερινή τους.

Ο επισκέπτης της πλατφόρμας μπορεί επίσης να προετοιμάσει μια ενδεχόμενη μελλοντική του επίσκεψη στα μνημεία, αφού πέρα από τα στοιχεία για τα ίδια τα μνημεία, μπορεί να αντλήσει πληροφορίες επίσκεψης και πληροφορίες για λοιπά στοιχεία ενδιαφέροντος κατά μήκος των διαδρομών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι