× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ενυπόγραφες αλήθειες για το προσφυγικό από κατοίκους της Λέσβου

«Ειπώθηκαν τόσα ψέματα που ντράπηκαν τα ίδια , μια και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν» Μ. Λουντέμης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/2/2020

Ενυπόγραφες αλήθειες για το προσφυγικό από κατοίκους της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

200 και πλέον πολίτες της Λέσβου υπογράφουν το παρακάτω κείμενο για το προσφυγικό.

«Ως κάτοικοι της Λέσβου με ανεπτυγμένο το περί δικαίου αίσθημα θεωρούμε χρέος μας να καταπνίξουμε το ψέμα και την άγνοια σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό που το νησί μας ακούσια επωμίστηκε . Οι δρόμοι κι οι τόποι της προσφυγιάς και της μετανάστευσης , στους οποίους και ο λαός μας πολλές φορές κατέφυγε αναζητώντας τρόπους αξιοπρεπούς διαβίωσης ,επιφέρουν μεγάλες αλλαγές και στον ντόπιο πληθυσμό.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι αλλαγές αυτές , οι οποίες αρχικά με υπομονή και αλληλεγγύη αντιμετωπίστηκαν, σταδιακά και εξαιτίας της ανυπαρξίας μεταναστευτικής πολιτικής , έγιναν αντικείμενο προβληματισμού και αγωνίας για πιθανή διαιώνιση του προβλήματος .                       Η καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων της Μόριας και των γύρω περιοχών , που κύρια πλήττονται και σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο του προσφυγικού έχει ανατραπεί. Στην πόλη της Μυτιλήνης το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο νοσοκομείο ,όπου ο πολλαπλασιασμός των ασθενών, η υποστελέχωσή του και η έλλειψη διερμηνέων δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση . 

 Η ίδια ασφυξία παρουσιάζεται συγκεκριμένες μέρες μπροστά στα ΑΤΜ. Η παραπληροφόρηση , η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η καλλιέργεια κλίματος φόβου απειλούν την κοινωνική συνοχή , δυσφημίζουν το νησί πανελλαδικά με συνέπεια να πλήττεται και ο τουρισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αοριστολογίες και ανώνυμες καταγγελίες περί βεβηλώσεων ιερών χώρων και συμβόλων είναι εντελώς ανυπόστατες . Μεμονωμένα περιστατικά είναι αποδεδειγμένα αποτελέσματα προβοκάτσιας μέσα στα πλαίσια της καλλιέργειας κλίματος ξενοφοβίας. Η παρατηρούμενη παραβατικότητα αναλογικά με την αύξηση του πληθυσμού, ουδόλως αντιστοιχεί στα ασύστολα ψέματα που κυκλοφορούν. 

Εν  κατακλειδι το νησί μας παραμένει ένας όμορφος , φιλόξενος και ασφαλής τόπος προορισμού και διαβίωσης για κατοίκους , φοιτητές και επισκέπτες .                         Γι αυτό δεν θα επιτρέψουμε η ανεπάρκεια της κρατικής εξουσίας να λειτουργήσει διχαστικά αμαυρώνοντας και στοχοποιώντας κάθε μορφή αλληλεγγύης όσων με ψυχραιμία και ανθρωπιά διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους , ντόπιους και ξένους. Το να χάσουμε την ανθρώπινη πλευρά του χαρακτήρα μας εξυπηρετεί όσους θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν σχετικά με τα πραγματικά αίτια της υφιστάμενης κατάστασης και την κακή διαχείρισή της».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ