× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια οφειλόμενη τιμή που ξεχάστηκε για χρόνια

Οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» ζητούν από την νέα Δημοτική Αρχή της Μυτιλήνης να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στους Λέσβιους που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής του νησιού την περίοδο 1941 – 1944

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2024

Μια οφειλόμενη τιμή που ξεχάστηκε για χρόνια
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» ζητούν από την νέα Δημοτική Αρχή της Μυτιλήνης να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στους 42 κατοίκους της Λέσβου που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής του νησιού την περίοδο 1941 – 1944.  Το ίδιο ζήτημα έχει τεθεί τρεις φορές στις δύο προηγούμενες  δημοτικές αρχές της Μυτιλήνης.
Αναλυτικά το αίτημα που κατατέθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης αναφέρει:
«Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δήμο Μυτιλήνης θεωρούμε υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε για μια χρονίζουσα οφειλόμενη τιμή της δημοτικής αρχής προς τους Συμπατριώτες μας που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Τρεις φορές μέχρι σήμερα, στάλθηκε στις δυο προηγούμενες δημοτικές αρχές, υπόμνημα του συγγραφέα Γιώργου Γαλέτσα, για τις επιβαλλόμενες συμπληρώσεις και διορθώσεις, των ονομάτων των 42 εκτελεσμένων συμπατριωτών μας, σε οδούς της Μυτιλήνης - στις 20 -12 - 2018, στις 9 – 5 - 2022 και στις 23 – 3 - 2023. Μέχρι σήμερα – δυστυχώς - δεν έχει γίνει τίποτα. (Σας κοινοποιούμε το υπόμνημα του 2018, με όλα τα στοιχεία για τις αναγκαίες διορθώσεις και συμπληρώσεις).
Για το ιστορικό της υπόθεσης θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι το 1994 με προτάσεις  της επιτροπής ονοματοθεσίας οδών, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης τα ονοματεπώνυμα των 33 Πατριωτών, που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στα Τσαμάκια και αναγράφονταν στην τότε αναθηματική στήλη, να δοθούν σε νέους δρόμους των οικισμών Βαρειάς, Ακρωτηριού, Νεάπολης, Πληγονιού κ.λ.π.  (προάστια που τότε επεκτεινόταν) και πράγματι τούτο έγινε με τις απαιτούμενες αποφάσεις.
Επιβαλλόμενες ενέργειες που καθυστερούν χρόνια, παρά τις προτάσεις μας, είναι οι παρακάτω:
-Να δοθούν σε δρόμους των ίδιων περιοχών και τα υπόλοιπα 9 ονοματεπώνυμα εκτελεσμένων συμπατριωτών μας, που τότε δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αναθηματική πλάκα, αλλά προέκυψαν από νεώτερη ιστορική έρευνα και είναι γραμμένα στο Μνημείο στα Τσαμάκια.
-  Να τοποθετηθούν νέες πινακίδες οδοσήμανσης, με το σωστό ονοματεπώνυμο, στα πέντε λανθασμένα ονοματεπώνυμα. Τα όποια προβλήματα προκύψουν στους κατοίκους των μικρών αυτών πέντε δρόμων, μπορούν να αντιμετωπίζονται με σχετικές βεβαιώσεις  του Δήμου. Θεωρούμε αδιανόητο να τιμούμε ανύπαρκτα πρόσωπα, επειδή  τα ονόματά τους είχαν γραφεί αλλοιωμένα με πένα και μελάνι, στις ληξιαρχικές πράξεις του κατοχικού Δήμου.
-  Επειδή πολλά ακίνητα, στο ξεκίνημα ή στις διασταυρώσεις των δρόμων αυτών ήταν αδόμητα, οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί χαμηλά ή πάνω σε φράχτες ή έχουν χαθεί, θα πρέπει μετά από έλεγχο τόσο στις παλιές όσο και οι νέες πινακίδες, όπου αυτό απαιτείται, να τοποθετηθούν σε μεταλλικό ιστό και να αναφέρουν μετά το όνομα «Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς».
-Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση, όπως και για την υπόδειξη των παραπάνω δρόμων. Αναλυτικά βιογραφικά, καθώς και οι τραγικές ιστορίες των 42 Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας, περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα: «ΣΤΟ  ΣΗΜΑΔΙ…».    
-  Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε και παραθέτουμε την νομοθεσία και νομολογία για την δεοντολογία ονοματοδοσίας και μετονομασίας οδών, που σας κοινοποιούμε.
Τέλος ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί - και θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις - είναι η αποκατάσταση του χώρου στο Μνημείο των 42 Εκτελεσμένων στα Τσαμάκια, που κρύφτηκε πίσω από τσιμεντένιο στύλο και μεταλλική ντουλάπα της ΔΕΗ, όπως και με κάδους απορριμμάτων - μετά το έργο της ανάπλασης του χώρου - με αποτέλεσμα ο χώρος αυτός να αποτελεί πευκόφυτη αλάνα στάθμευσης μοτοποδηλάτων και αυτοκινήτων.
Αναμένουμε τις  οφειλόμενες ενέργειές σας».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Σώστε τον κτηνοτρόφο από τον αφανισμό»

Παρέμβαση του Αγροτικού Συλλόγου Μανταμάδου για τον αφθώδη πυρετό στη συναυλία της Ρίτας Αντωνοπούλου
«Σώστε τον κτηνοτρόφο από τον αφανισμό»
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία για εγκατάλειψη και λύματα σε ρέμα της Λουτρόπολης Θερμής

Κάτοικος της περιοχής κάνει λόγο για χρόνια έλλειψη καθαρισμού και σπασμένους αγωγούς αποχέτευσης μέσα στην κοίτη
Καταγγελία για εγκατάλειψη και λύματα σε ρέμα της Λουτρόπολης Θερμής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η επόμενη μέρα στα σχολεία της Μυτιλήνης μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

Πάγιες προκαταβολές στους διευθυντές και σειρά εργολαβιών για επισκευές και συντηρήσεις – Αναλυτικά τα ποσά που προβλέπονται για κάθε σχολική μονάδα
Η επόμενη μέρα στα σχολεία της Μυτιλήνης μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών
ΧΩΡΙΑ

Τα Μιστεγνά τιμούν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Τελέσθηκε εσπερινός και λιτάνευση της εικόνας απόψε στη Σκάλα Μιστεγνών
Τα Μιστεγνά τιμούν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος
ΧΩΡΙΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στον Μανταμάδο για τη ζωή του Νίκου Βαβούδη

Παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη «Άσπρος σκύλος μαύρος σκύλος», εμπνευσμένο από τη διαδρομή του Μανταμαδιώτη κομμουνιστή
Βιβλιοπαρουσίαση στον Μανταμάδο για τη ζωή του Νίκου Βαβούδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 19:30, μπροστά από το κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Εγκαινιάστηκε η νέα παιδική χαρά στους Ταξιάρχες

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης παραδόθηκε στα παιδιά και στους κατοίκους του χωριού
Εγκαινιάστηκε η νέα παιδική χαρά στους Ταξιάρχες
ΧΩΡΙΑ

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Καγιάνι

Πανηγυρικός Εσπερινός το απόγευμα της Τετάρτης και Θεία Λειτουργία το πρωί της Πέμπτης
Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Καγιάνι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Παλαιοχώρι

Ιερά Λειτουργία, περιφορά της εικόνας, έφιπποι συμμετέχοντες και παραδοσιακό γλέντι την Παρασκευή 7 Αυγούστου
Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Παλαιοχώρι
ΓΕΥΣΗ

Γέμισε αρώματα το Μεγαλοχώρι στη γιορτή βοτάνων

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση του Taste Lesvos με επίκεντρο τη γαστρονομική και φυσική κληρονομιά της Λέσβου
Γέμισε αρώματα το Μεγαλοχώρι στη γιορτή βοτάνων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα και ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης

Η παράταξη «Νέα Δράση – Νέος Δήμος» κάνει λόγο για ανεπάρκεια στη διαχείριση της ύδρευσης και θέτει σειρά ερωτημάτων για τη βλάβη στη Σουράδα
Κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα και ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου

Εκπαιδευτική δραστηριότητα Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού Ξηράς από τις 13.50 έως τις 14.20
Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου