× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια οφειλόμενη τιμή που ξεχάστηκε για χρόνια

Οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» ζητούν από την νέα Δημοτική Αρχή της Μυτιλήνης να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στους Λέσβιους που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής του νησιού την περίοδο 1941 – 1944

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2024

Μια οφειλόμενη τιμή που ξεχάστηκε για χρόνια

Οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» ζητούν από την νέα Δημοτική Αρχή της Μυτιλήνης να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στους 42 κατοίκους της Λέσβου που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής του νησιού την περίοδο 1941 – 1944.  Το ίδιο ζήτημα έχει τεθεί τρεις φορές στις δύο προηγούμενες  δημοτικές αρχές της Μυτιλήνης.
Αναλυτικά το αίτημα που κατατέθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης αναφέρει:
«Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δήμο Μυτιλήνης θεωρούμε υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε για μια χρονίζουσα οφειλόμενη τιμή της δημοτικής αρχής προς τους Συμπατριώτες μας που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Τρεις φορές μέχρι σήμερα, στάλθηκε στις δυο προηγούμενες δημοτικές αρχές, υπόμνημα του συγγραφέα Γιώργου Γαλέτσα, για τις επιβαλλόμενες συμπληρώσεις και διορθώσεις, των ονομάτων των 42 εκτελεσμένων συμπατριωτών μας, σε οδούς της Μυτιλήνης - στις 20 -12 - 2018, στις 9 – 5 - 2022 και στις 23 – 3 - 2023. Μέχρι σήμερα – δυστυχώς - δεν έχει γίνει τίποτα. (Σας κοινοποιούμε το υπόμνημα του 2018, με όλα τα στοιχεία για τις αναγκαίες διορθώσεις και συμπληρώσεις).
Για το ιστορικό της υπόθεσης θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι το 1994 με προτάσεις  της επιτροπής ονοματοθεσίας οδών, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης τα ονοματεπώνυμα των 33 Πατριωτών, που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στα Τσαμάκια και αναγράφονταν στην τότε αναθηματική στήλη, να δοθούν σε νέους δρόμους των οικισμών Βαρειάς, Ακρωτηριού, Νεάπολης, Πληγονιού κ.λ.π.  (προάστια που τότε επεκτεινόταν) και πράγματι τούτο έγινε με τις απαιτούμενες αποφάσεις.
Επιβαλλόμενες ενέργειες που καθυστερούν χρόνια, παρά τις προτάσεις μας, είναι οι παρακάτω:
-Να δοθούν σε δρόμους των ίδιων περιοχών και τα υπόλοιπα 9 ονοματεπώνυμα εκτελεσμένων συμπατριωτών μας, που τότε δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αναθηματική πλάκα, αλλά προέκυψαν από νεώτερη ιστορική έρευνα και είναι γραμμένα στο Μνημείο στα Τσαμάκια.
-  Να τοποθετηθούν νέες πινακίδες οδοσήμανσης, με το σωστό ονοματεπώνυμο, στα πέντε λανθασμένα ονοματεπώνυμα. Τα όποια προβλήματα προκύψουν στους κατοίκους των μικρών αυτών πέντε δρόμων, μπορούν να αντιμετωπίζονται με σχετικές βεβαιώσεις  του Δήμου. Θεωρούμε αδιανόητο να τιμούμε ανύπαρκτα πρόσωπα, επειδή  τα ονόματά τους είχαν γραφεί αλλοιωμένα με πένα και μελάνι, στις ληξιαρχικές πράξεις του κατοχικού Δήμου.
-  Επειδή πολλά ακίνητα, στο ξεκίνημα ή στις διασταυρώσεις των δρόμων αυτών ήταν αδόμητα, οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί χαμηλά ή πάνω σε φράχτες ή έχουν χαθεί, θα πρέπει μετά από έλεγχο τόσο στις παλιές όσο και οι νέες πινακίδες, όπου αυτό απαιτείται, να τοποθετηθούν σε μεταλλικό ιστό και να αναφέρουν μετά το όνομα «Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς».
-Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση, όπως και για την υπόδειξη των παραπάνω δρόμων. Αναλυτικά βιογραφικά, καθώς και οι τραγικές ιστορίες των 42 Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας, περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα: «ΣΤΟ  ΣΗΜΑΔΙ…».    
-  Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε και παραθέτουμε την νομοθεσία και νομολογία για την δεοντολογία ονοματοδοσίας και μετονομασίας οδών, που σας κοινοποιούμε.
Τέλος ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί - και θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις - είναι η αποκατάσταση του χώρου στο Μνημείο των 42 Εκτελεσμένων στα Τσαμάκια, που κρύφτηκε πίσω από τσιμεντένιο στύλο και μεταλλική ντουλάπα της ΔΕΗ, όπως και με κάδους απορριμμάτων - μετά το έργο της ανάπλασης του χώρου - με αποτέλεσμα ο χώρος αυτός να αποτελεί πευκόφυτη αλάνα στάθμευσης μοτοποδηλάτων και αυτοκινήτων.
Αναμένουμε τις  οφειλόμενες ενέργειές σας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ