× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στους «δρόμους της ελιάς» η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Μετά από εισήγηση της Αναστασίας Αντωνέλλη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/2/2020

Στους «δρόμους της ελιάς»  η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Λέσβου εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα- μια ψήφος κατά- η εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Πολιτισμού για την συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών «Δρόμοι της Ελιάς» του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO, που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έτσι η Π.Β.Α είναι η δεύτερη Περιφέρεια στον Ελλαδικό χώρος (μετά την Περιφέρεια Αττικής, εντάχθηκε το Σεπτέμβριο του 2019) η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα αυτό. H εισήγηση κατατέθηκε προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την θετική απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού, στο από 9/10/2019 έγγραφο αίτημα της Αντιπεριφερειάρχη Αναστασίας Αντωνέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί η συμμετοχή της Περιφέρειας στο Πρόγραμμα αυτό μπορεί να είναι σημαντική: Tο πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών εγκαινιάστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1987 με στόχο την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενθάρρυνση της συνάντησης των ανθρώπων σε τόπους ιστορίας και πολιτισμού.

Η πολιτιστική διαδρομή «Δρόμοι της Ελιάς» σύμφωνα με το καταστατικό της είναι « η ανάπτυξη και διαχείριση Δικτύου σε διάφορες χώρες και η συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών, κυρίως, της ευρύτερης μεσογειακής ζώνης, μέσω της προβολής του Πολιτισμού της Ελιάς σε όλες του τις εκφάνσεις (ιστορία, παραδόσεις, προϊόντα, γαστρονομία, συμβολισμός), ως και άλλων συναφών όψεων, κυρίως, του μεσογειακού πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό : 1. επιδιώκει την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου μέσω ενός διεθνούς δικτύου συνεργασίας Επιμελητηρίων, Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και της αλληλέγγυας οικονομίας. 2. Τεκμηριώνει το αντικείμενο δραστηριότητάς του, σχεδιάζει πολιτιστικές διαδρομές και δράσεις ανάδειξης του με τη συνεργασία διεθνούς επιστημονικής επιτροπής και με γνώμονα τις υφιστάμενες συνθήκες και ανάγκες».Μέλη του δικτύου της Πολιτιστικής διαδρομής αυτής είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Ιταλία και η Ελλάδα) αλλά και χώρες εκτός Ευρώπης όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, η Ιορδανία και η Τουρκία). Θα δημιουργηθεί αρχικά πολιτιστική διαδρομή στα μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Χίο. Σάμο) με προοπτική επέκτασης και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας. Η τελική επιλογή των τόπων και σημείων ενδιαφέροντος που θα ενταχθούν στην διαδρομή καθώς και των δράσεων θα προκύψουν μέσα από συνεργασία με τους τοπικούς δήμους, όπως και με φορείς πολιτισμού, τουρισμού, του αγροδιατροφικού τομέα και της τοπικής κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα οφέλη από τη δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής «Δρόμοι της Ελιάς» στα νησιά του Β. Αιγαίου είναι πολλαπλά. Ειδικότερα, ως νέο πλήρες και ποιοτικό τουριστικό προϊόν διεθνούς εμβέλειας στηριζόμενο στο πολιτιστικό απόθεμα αλλά και σε παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως ελιές, ελαιόλαδο,
κρασιά, μαστίχα, τυροκομικά κ.α., θα προσδώσει ώθηση σε διαφορετικές μορφές τουρισμού: πολιτιστικό, γαστρονομικό, καθώς και άλλες σημαντικές διοργανώσεις.

Η πολιτιστική διαδρομή «Δρόμοι της Ελιάς» θα δημιουργεί μια νέα «ταυτότητα προορισμού» τοποθετώντας τη στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη των διεθνώς αναγνωρισμένων πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συνοπτικά, τα οφέλη που θα προκύψουν για τον πληθυσμό των Νησιών Β. Αιγαίου θα είναι : • Δημιουργία μιας ισχυρής κοινής ταυτότητας, χάρη στην υποστήριξη και τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας. • Ενδυνάμωση της περιοχής: οι θεματικές πολιτιστικές διαδρομές επιτρέπουν την προσέλευση τουριστών σε άγνωστα αναξιοποίητα σημεία προσδίδοντας έτσι τη δυνατότητα στην περιοχή να εμπλουτίσει τη λίστα των επισκέψιμων διαθέσιμων πόρων της. • Ενίσχυση της απασχόλησης: Ενδυνάμωση των δυνατοτήτων απασχόλησης μέσω της αύξησης διανυκτερεύσεων, της παρακολούθησης αγροτικών εργασιών, της παρακολούθησης μαθημάτων κουζίνας, καλλιτεχνικής δημιουργίας κ.λπ. • Επιμήκυνση της εποχικότητας του τουρισμού: Προτάσεις θεματικών διαδρομών και δραστηριοτήτων κατά την περίοδο του λιομαζώματος (Οκτώβριος-Φεβρουάριος). • Ενίσχυση της διάρκειας παραμονής στην περιοχή: Δυνατότητα συνδυασμού θεματικών δραστηριοτήτων με άλλες κλασσικές δραστηριότητες, όπως δράσεις ευεξίας, αθλητικές δραστηριότητες, shopping κ.α. • Αξιοποίηση μικρών παραγωγικών μονάδων: Οι θεματικές διαδρομές επιτρέπουν την προβολή όλων των όψεων της πολιτιστικής κληρονομιάς ανεξαρτήτως μεγέθους και με βάση την αυθεντικότητα τους, όπως π.χ. την ανακάλυψη ενός τοπικού προϊόντος στον χώρο παραγωγής του. • Συνέργεια/ συμπληρωματικότητα με τις υφιστάμενες δραστηριότητες η άλλα έργα στην περιοχή:

Η διαδρομή συνιστά δράση συνεργασίας και διάδρασης και στηρίζει τη στρατηγική του τοπικού προγράμματος για την προβολή των εν λόγω περιοχών. • Ενίσχυση του προφίλ τοπικών παραγωγών/επαγγελματιών: Παροχή περισσότερων μεθόδων προώθησης (σε σύγκριση με τη συμβατική διαφήμιση, τα φυλλάδια και τα περιοδικά) και ταυτόχρονη διαφοροποίηση στην επιχειρηματική αρένα. • Αναβάθμιση του προφίλ της περιοχής: Με πανευρωπαϊκή παρουσία στο διαδίκτυο, βελτιώνεται το προφίλ της και γενικότερα η παρουσία της, κάτι που συνεπάγεται προσέλκυση νέων επισκεπτών.

Η κ. Αντωνέλλη αρμόδια Αντιπεριφρειάρχης δήλωσε για το θέμα: «Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για την θετική τους ψήφο σε αυτή την προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, η οποία ελπίζουμε να συνεισφέρει στην ανατροπή της κακής εικόνας των νησιών μας που έχει δημιουργηθεί λόγω της καταστροφικής αντιμετώπισης της προσφυγικής- μεταναστευτικής κρίσης από το κεντρικό κράτος, με ολέθριες συνέπειες στον τομέα του τουρισμού.

Δεν έχουμε αυταπάτες και δεν πιστεύουμε ότι αυτή η κακή εικόνα μπορεί σύντομα να ανατραπεί εάν δεν σταματήσουν να θεωρούν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών και φυσικές φυλακές οι Κυβερνώντες, Έλληνες και Ευρωπαίοι Εμείς όμως ως Περιφερειακή Αρχή θα αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και θα συνεργαστούμε με όλους προκειμένου να δουλέψουμε για αυτήν με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουμε, όχι μόνο γιατί αυτό είναι το καθήκον μας αλλά γιατί θέλουμε τα νησιά μας να «φαίνονται» στον κόσμο όχι για αυτό που κάποιοι αποφάσισαν να μας κάνουν: έναν τόπο της κολάσεως, αλλά για αυτό που πραγματικά είμαστε: ένας επίγειος παράδεισος που κατοικείται χιλιάδες χρόνια τώρα από ανθρώπους που αγαπάμε τον Πολιτισμό, την Επιστήμη και την Δημοκρατία.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση