× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αξιόλογη ζήτηση αγοράς ακινήτων στη Λέσβο

Δυσεύρετα τα 3άρια διαμερίσματα στη Μυτιλήνη. Τι λέει ο πρόεδρος των Μεσιτών Λέσβου Σπύρος Διαμαντιδης για την αγορά ακινήτων και τον νεοσύστατο Σύλλογο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/1/2024

Αξιόλογη ζήτηση αγοράς ακινήτων στη Λέσβο

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Λέσβου, Σπύρος Διαμαντίδης μίλησε χθες 11 Ιανουαρίου στον ρ/σ του «Ν» και την εκπομπή «Ανθέων 99» για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων της Λέσβου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεσίτες του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Διαμαντίδης τόνισε πως σιγά σιγά η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης μετά από μια μακρά περίοδο που ουσιαστικά – όσο αφορά τις νέες οικοδομές - είχε σταματήσει.

Παράλληλα στο νησί εμφανίζεται αξιόλογη ζήτηση αγοράς ακινήτων από κατοίκους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών. Για παράδειγμα στην περιοχή του Πλωμαρίου εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ακίνητα από πολίτες του Ισραήλ. Σημαντική είναι η ζήτηση που εμφανίζεται στον Μόλυβο, την Πέτρα αλλά και το Σίγρι.

Ωστόσο για να ολοκληρωθούν οι αγορές ακινήτων, όταν ο αγοραστής είναι πολίτης χώρας εκτός Ε.Ε., θα πρέπει να λάβει σχετική άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Το 2023 η επιτροπή που χορηγεί αυτές τις άδειες δεν συνεδρίασε με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να βρίσκονται 69 περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων στον «αέρα» για λόγους γραφειοκρατικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλες περιπτώσεις η ζήτηση αυτή προέρχεται από ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία και σε άλλες από ανθρώπους που βλέπουν την αγορά ακινήτου ως μια επένδυση.

Η έλλειψη νέων οικοδομών είναι μεγάλο πρόβλημα για την πόλη της Μυτιλήνης καθώς όσοι θέλουν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι δεν βρίσκουν το ακίνητο που θα ήθελα. Το αποτέλεσμα είναι ελάχιστοι νέοι (κάτω των 39 ετών) να καταφέρνουν να αξιοποιήσουν το ειδικό πρόγραμμα δανειοδότησης τους για την απόκτηση σπιτιού που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση και τις τράπεζες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του κ. Διαμαντίδη, πως αυτή την περίοδο μπορεί να βρει κανείς μικρά σπίτια στην πόλη της Μυτιλήνης, ενώ λείπουν από την αγορά σπίτια με δύο και τρια υπνοδωμάτια. Ή όταν υπάρχουν τέτοια σπίτια διαθέσιμα δεν είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Τα μικρά σπίτια που είναι διαθέσιμα αυτή την περίοδο σε προηγούμενα χρόνια ενοικιάζονταν σε φοιτητές ή εργαζόμενους σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.

Την περίοδο της προσφυγικής κρίσης είχε αυξηθεί η ζήτηση για την ενοικίαση κατοικιών και γραφείων στην πόλη της Μυτιλήνης. Η ζήτηση αυτή έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τις οικοδομές τους.
Η μεγάλη προσφορά και η μειωμένη ζήτηση τόσο για σπίτια, όσο και για καταστήματα και γραφεία στην πόλη της Μυτιλήνη οδηγεί σε μείωση των τιμών των ενοικίων. Μειωμένη, κατά την εκτίμηση του κ. Διαμαντίδη, είναι και η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών με βραχυχρόνια μίσθωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλο πρόβλημα για την αγορά ακινήτων της Μυτιλήνης είναι τα πολλά κλειστά σπίτια, είτε αυτά είναι παλαιά νεοκλασικά ή άλλα σπίτια. Συνήθως τα ακίνητα αυτά ανήκουν σε ιδιοκτήτες που δεν ζουν στην Λέσβο και δεν ενδιαφέρονται για την τύχη αυτών των ακινήτων. Επίσης πολλοί αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκευάσουν τα ακίνητα τους. Σε άλλες περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα που είναι δεσμευμένα από τραπεζικά δάνεια που έχουν περάσει σε Funds και για τα οποία ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει κάτι.
Δείτε εδώ το βίντεο με την συνεντευξη του κ. Διαμαντίδη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»