× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέες υποχρεώσεις για όσους έχουν κατοικίδια

Υποχρεωτική αποστολή δείγματος DNA σε περίπτωση μη στείρωσης- Επιδοτούμενη από τον Δήμο Μυτιλήνης η σήμανσή τους, δείτε τους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/1/2024

Νέες υποχρεώσεις για όσους έχουν κατοικίδια
' χρόνος ανάγνωσης

Σύμφωνα με τον νόμο (παρ. 1α του άρθρου 9 του ν. 4830/2021) από την 21η Ιανουαρίου 2024 είναι υποχρεωτική η αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) των ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες τους, που δεν επιθυμούν να τα στειρώσουν.

Η συλλογή του δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (Ε.Φ.Α.Γ.Υ.Ζ.Σ.) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο λειτουργεί από την 21η Δεκεμβρίου 2023, γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΕΜΖΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και έως 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών).

Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο παραπάνω ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου μετά από τρεις μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών θα συντηρεί σε βάση δεδομένων το γενετικό υλικό των αστείρωτων ζώων για τουλάχιστον 12 χρόνια, ώστε εάν εντοπιστούν εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα ή νεκρά ζώα, να ταυτοποιούνται οι κηδεμόνες τους και μέσω αυτών τα αρμόδια όργανα (ΕΛ.ΑΣ., δημοτική αστυνομία κ.λπ.) να οδηγούνται στους ιδιοκτήτες τους για τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση ποινές.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, πως υποχρεωτική είναι και η ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάρισμα) όλων των ζώων συντροφιάς και στους αμελείς ιδιοκτήτες επιβάλλεται πρόστιμο από την Ελληνική Αστυνομία.

«Τσιπάρισμα» από τον Δήμο Μυτιλήνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα επιδότησης του κόστους σήμανσης 1000 ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες), που είχε εξασφαλίσει ο Δήμος Μυτιλήνης σε συνεργασία με τη Zero Stray Pawject συνεχίζεται και το 2024 μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 1000 ζώων. Απαιτείται μόνο μια μικρή συμμετοχή από τον ιδιοκτήτη, της τάξης των 5€ ανά ζώο.

Για την επιδοτούμενη ηλεκτρονική σήμανση του κατοικιδίου σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν από τους παρακάτω συνεργαζόμενους κτηνιάτρους:

Γανέλλης Φώτιος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανάρη Κων/νου 4, Μυτιλήνη

22511  81098

Μπουχλής Νικόλαος

Γήπεδο Μυτιλήνης

22510 22545

Παλαιολόγος Γεώργιος

Ερεσσού 13, Μυτιλήνη

22510 28250

Πέρρου Μαρία

Σκόπελος, Παππάδος

22510 84250

Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη

22510 46488

Τουρβαλή Μυρσίνη

Βουρνάζων 17, Μυτιλήνη

22510 28838

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Παραμύθια αντί για βόμβες» στον Μανταμάδο

Εκδήλωση για τα παιδιά από τον Σύλλογο Γυναικών
ΥΓΕΙΑ

«Όταν ο νους δεν συνδέεται με το σώμα, ο άνθρωπος καταλήγει με αυτοάνοσα»

Ο Δημήτρης Παπαευαγγέλου εναλλακτικός θεραπευτής μιλά στο «Ν» για την τριήμερη δράση και τις ομιλίες που θα πραγματοποιήσει στη Λέσβο την Παρασκευή το Σάββατο και την Κυριακή 20 έως 22 Ιουνίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

15 κεράκια σβήνει η Σχολή Χορού «A Petits Pas» της Μαρίνας Ισμήνης Ιωαννάτου

24 και 25 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η επετειακή παράσταση
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Οι randonneurs της Λέσβου βραβεύτηκαν για το Brevet «Ελιά και Πεύκο»

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον πρώτο σχεδιασμό της διαδρομής για το Brevet του 2026
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μελάνι, λεπίδα και μπαχαρικά σε μια γιορτή γεύσης και τέχνης

Τέχνη και γαστρονομία συναντήθηκαν σε ένα μοναδικό Masterclass με έμπνευση από την Ιαπωνία και γεύσεις από το Αιγαίο στο Art Lab
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πλατεία Σαπφούς ξανά με χορούς, γεύσεις και μηνύματα ειρήνης

Η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο διοργανώνει για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αφιερώματα από Παλαιστίνη, Συρία, Σουδάν, Αφγανιστάν, Αλβανία
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Λέσβος χόρεψε στην Καρδίτσα

Δυναμική παρουσία του Χριστιανικού Κέντρου Νεότητας Μυτιλήνης στα «Μενελαΐδια 2025»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πάμε βόλτα στον Προφήτη Ηλία της κορυφής στη Λάρσο!

Μια διαδρομή σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Μυτιλήνης
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο πλευρό του ναυταθλητισμού με πράξεις

Παραδόθηκε τετράκωπη βάρκα στον ΝΟΜ από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα – Σημαντική υλικοτεχνική ενίσχυση και σε εξοπλισμό
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λαμπερό χαμόγελο : Πώς θα το πετύχουμε στο σπίτι;

Ανακάλυψε τρόπους για να πετύχεις φωτεινό και λαμπερό χαμόγελο στο σπίτι, με φυσικές και ήπιες μέθοδος λεύκανσης
ΓΕΥΣΗ

Το Βόρειο Αιγαίο προβάλλει τη δική του ταυτότητα

To «GaioVaigaio» είναι ένας σύγχρονος αγροδιατροφικός χάρτης
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Εκατοντάδες παιδιά στις δράσεις Κινηματογραφικής Παιδείας στο Πλωμάρι

Από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου