× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δημοσιογράφοι των νησιών να στελεχώσουν το γραφείο τύπου της Περιφέρειας»

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά για την προκήρυξη πρόσληψης δύο ανακλητών συνεργατών του Περιφερειάρχη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/2/2020

«Δημοσιογράφοι των νησιών να στελεχώσουν το γραφείο τύπου της Περιφέρειας»
' χρόνος ανάγνωσης

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έδωσε στη δημοσιότητα την προκήρυξη για την πρόσληψη δύο δημοσιογράφων, που είναι ανακλητοί συνεργάτες του περιφερειάρχη και η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά τοποθετήθηκε επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Αναλύτικά: «Δόθηκε στην δημοσιότητα η προκήρυξη για την πρόσληψη δύο δημοσιογράφων στο γραφείο τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι θα είναι ανακλητοί συνεργάτες του Περιφερειάρχη. Είναι θετικό ότι έστω και με καθυστέρηση έξι περίπου μηνών η Περιφερειακή Αρχή προχωρά στην πρόσληψη δημοσιογράφων για να καλύψει τον πολύ σημαντικό τομέα της ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θέση της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά είναι πως οι θέσεις αυτές πρέπει να καλύπτονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους μόνιμους υπαλλήλους της Περιφέρειας. Το δε αντικείμενο εργασίας τους πρέπει να είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ΜΜΕ. Οι προσλήψεις δημοσιογράφων ως συνεργατών του Περιφερειάρχη σημαίνει ότι αυτοί θα είναι στελέχη, που θα φτιάχνουν το επικοινωνιακό προφίλ της Περιφερειακής Αρχή. Δυστυχώς, η κατάργηση των γραφείων τύπου των Περιφερειών στις αρχές της δεκαετίας και η σχετικά πρόσφατη ρύθμιση που επιτρέπει την πρόσληψη δημοσιογράφων ως συνεργατών του Περιφερειάρχη, έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό και δεσμευτικό νομικό πλαίσιο που μετατρέπει τους δημοσιογράφους των γραφείων τύπου από λειτουργούς της ενημέρωσης σε προπαγανδιστές της εκάστοτε Περιφερειακής Αρχής.

Αυτή την δεκαετία ο τομέα της ενημέρωσης έχει δεχθεί πολύ μεγάλα πλήγματα. Σήμερα σχεδόν το σύνολο των δημοσιογράφων του Βορείου Αιγαίου είναι είτε άνεργοι, είτε απλήρωτοι, είτε κακοπληρωμένοι, παρότι επιτελούν ένα εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών μας. Είναι οι άνθρωποι που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα των νησιών και γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο δημοσιογράφο την νησιωτική πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε αδιανόητο ότι η Περιφερειακή Αρχή δημοσιοποίησε πρόσκληση για την πρόσληψη δύο δημοσιογράφων χωρίς να τίθεται ως βασικό προσόν να είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Επίσης αντί να τίθεται ως κριτήριο οι υποψήφιοι για τις θέσεις να είναι μέλη των οικείων ενώσεων συντακτών, γίνεται λόγος για μέλη επαγγελματικών δημοσιογραφικών ενώσεων, δηλαδή τις δύο θέσεις δημοσιογράφων μπορούν να τις διεκδικήσουν και ιδιοκτήτες - εκδότες μέσων ενημέρωσης. Πρόσληψη εκδότη ή εκδότριας σε θέση γραφείου τύπου οδηγεί σε ευθεία σύγκρουση συμφερόντων.

Εξαιρετικά προβληματική είναι η πρόβλεψη της πρόσκλησης ότι θα εκτιμηθεί περαιτέρω η σχετική εμπειρία και η προσωπικότητα των υποψηφίων. Πως αλήθεια θα βαθμολογηθεί η προσωπικότητα των υποψηφίων;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα το κριτήριο γ) που καλεί τους υποψηφίους να αποδείξουν ότι “έχουν την υγεία και την φυσική καταλληλότητα που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης που θα επιλεγούν”, είναι φανερό ότι αποκλείει δημοσιογράφους με ειδικές ανάγκες.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη να ανακαλέσει την πρόσκληση και να προχωρήσει στην αναδιατύπωση της σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σχετική επιστολή της ΕΣΗΕΠΗΝ.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης