× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανακαλύπτοντας στο Απολιθωμένο Δάσος το μέγεθος της σύγχρονης απειλής»

Σεμινάριο για τις κλιματικές αλλαγές στο Αιγαίο στο Ίδρυμα Ευγενίδου, παρουσία πλήθους εκπαιδευτικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2020

«Ανακαλύπτοντας στο Απολιθωμένο Δάσος το μέγεθος της σύγχρονης απειλής»
' χρόνος ανάγνωσης

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο και με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σχολείων της Αττικής πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Κλιματικές αλλαγές στο Αιγαίο: Ανακαλύπτοντας στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου το μέγεθος της σύγχρονης απειλής – Το αρχείο των απολιθωμάτων κλειδί για την κατανόηση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Ίδρυμα Ευγενίδου και τις όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής δια των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο», η οποία φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Μουσείου μέσω της παρουσίασης μεγάλων εκθέσεων τα τελευταία 4 χρόνια και τόνισε τη σημασία οργάνωσης του σεμιναρίου με στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για την κλιματική αλλαγή, ένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σεμινάριο χαιρέτισαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης η κα. Αντωνία Παπατριανταφύλλου, Εθνική Συντονίστρια Erasmus + KA3 και η κα. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου των Συνεργαζόμενων Σχολείων με την UNESCO (ASPnet Ελλάδας).

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποίησε στη συνέχεια ομιλία με θέμα «Κλιματικές αλλαγές στο Αιγαίο : Ανακαλύπτοντας στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου το μέγεθος της σύγχρονης απειλής». Αναφέρθηκε στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και στην ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων καθώς δεν έχουν συνειδητοποιηθεί οι επιπτώσεις που θα επιφέρει απειλώντας την επιβίωση των ανθρωπίνων κοινωνιών. Παρουσίασε τα στοιχεία που μαρτυρά η πλούσια γεωλογική κληρονομιά και μαρτυρούν τις επιπτώσεις των κλιματικών μεταβολών στα οικοσυστήματα του παρελθόντος. Στόχος όπως ανέφερε είναι μέσα από το αρχείο των απολιθωμάτων στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αλλά και όλων των στοιχείων της γεωλογικής μας κληρονομιάς να αντιληφθούν οι μαθητές τις συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν στα σύγχρονα οικοσυστήματα αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα, και τόνισε την αξία της συμμετοχής  μέσα από στοχευμένες εκπαιδευτικές δράσεις, όπως αυτές που υλοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν την ανάγκη λήψης μέτρων και αλλαγής συμπεριφορών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε τεκμήρια του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και της πλούσιας γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από την εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών για την κλιματική αλλαγή.

Ακολούθησε ομιλία της κα. Βαρβάρας Πετρίδου, Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, ως χώροι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης». Κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στο ρόλο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και σε παραδείγματα εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Γεωπάρκα της Λέσβου και της Σητείας με συμμετοχή εκπαιδευτικών της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην ομιλία της με θέμα «Εκπαιδευτικά Προγράμματα με θέμα την Κλιματική Αλλαγή στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Εκπαιδευτικές δράσεις στα απολιθωμένα και σύγχρονα οικοσυστήματα» παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Μουσείο για μαθητές με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή καθώς και τις δυνατότητες που έχουν τα σχολεία της Αττικής να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Λέσβο.

Η κα. Ολγα Τσαλκιτζή, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην ομιλία της με θέμα «Εκπαιδευτικά Προγράμματα με θέμα την Κλιματική Αλλαγή στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Εκπαιδευτικές δράσεις στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης» αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές δράσεις που έχει σχεδιάσει το Μουσείο και υλοποιούνται στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης καθώς και τις δυνατότητες που έχουν τα σχολεία για συμμετοχή στις δράσεις αυτές.

Ο κ. Μιχάλης Γεωργίτσης, Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην ομιλία του «Απολιθωμένα θηλαστικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Δείκτες κλιματικών μεταβολών» γνώρισε στους εκπαιδευτικούς εντυπωσιακά παραδείγματα ζώων από όλη την Ελλάδα και τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη τους για την κλιματική αλλαγή προκειμένου να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, μέσα από το οποίο οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυνατότητες που έχουν προκειμένου μαζί με τους μαθητές να επισκεφτούν το Πάρκο και να γνωρίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στην έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής τους στην έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Δεινοθήριο της Λέσβου καθώς και τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς σεκόιας που αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες των αλλαγών του κλίματος στο παρελθόν. Όλα αυτά τα στοιχεία που μας δίνει το Απολιθωμένο Δάσος παρουσιάστηκαν στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να προκαλέσουν την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Λέσβο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης