× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ακρίβεια εκεί ακρίβεια και εδώ

Ο Στρατής Πόθας μας μίλησε για την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 3/1/2024

Ακρίβεια εκεί ακρίβεια και εδώ

Μια συζήτηση για την ζωή στην Τουρκία είχαμε το προηγούμενο διάστημα με τον Στρατή Πόθα, έναν άνθρωπο που παρακολουθεί συστηματικά τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.  Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 FM και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» σημείωσε πως οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι Τούρκοι αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δυσβάσταχτη ακρίβεια. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως σύμφωνα με τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης η Χαφιζέ Ερκάν, η νέα διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, δε μπορούσε να βρει σπίτι ανάλογο με τα εισοδήματα της στην Κωνσταντινούπολη και γι’ αυτό αποφάσισε να ζήσει στο σπίτι που κατοικεί η μητέρα της.
Στα τέλη του Δεκεμβρίου η κατώτατη σύνταξη ήταν 7.500 Τουρκικές λίρες. Την ίδια περίοδο ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 32 λίρες. Δηλαδή η κατώτατη Τουρκική σύνταξη αντιστοιχούσε σε 234 ευρώ περίπου.  Συνταξιούχοι, το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη διεκδικώντας να διπλασιαστούν οι συντάξεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Πόθας στην Τουρκία εφαρμόζεται η ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή), έτσι κάθε έξι μήνες η κυβέρνηση και η κοινωνικοί φορείς αποφασίζουν το ύψος της αύξησης των μισθών προκειμένου να αποκατασταθούν οι  εισοδηματικές απώλειες από τον πληθωρισμό σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Στο τέλος του 2023 ο ρυθμός πληθωρισμός από την Τουρκική κυβέρνηση υπολογίζονταν στο 62%. Κι αποφασίσθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49%.

Ακρίβεια εκεί ακρίβεια και εδώ
Στην ερώτηση πόσο είναι το κόστος ενός γεύματος στην Τουρκία ο κ. Πόθας σημείωσε πως ένα γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο πιθανόν να είναι ακριβότερο από το κόστος που θα είχε στην Ελλάδα. Αλλά το κόστος του γεύματος στο φαγητό του δρόμου (βλέπε καταστήματα που πουλάνε κεμπάπ) είναι σαφέστατα χαμηλότερο από ότι στην Ελλάδα. Επίσης ανέφερε ότι τα κηπευτικά και τα άλλα τρόφιμα που πωλούνται στα παζάρια έχουν χαμηλότερες τιμές από ότι στην Ελλάδα. Όμως τα ίδια προϊόντα όταν πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων έχουν πολύ υψηλότερες τιμές. Το πρόβλημα της ακρίβειας στην Τουρκία είναι τόσο μεγάλο που τα τρόφιμα πωλούνται με το τεμάχιο. Δηλαδή ένα κρεμμύδι, μια πατάτα, μια ντομάτα κλπ. «…φθάσανε να κάνουν μπακλαβά χωρίς γέμιση. Δηλαδή φύλλο με το σχήμα του μπακλαβά και λίγο σιρόπι. Για να ξεγελιέται… ο άνθρωπος. Για όλα αυτά αιτία είναι η ακρίβεια. Αλλά μήπως και εδώ δεν έχουμε ακρίβεια; Έχουμε βέβαια καλύτερους μισθούς» είπε ο Στρατής Πόθας.
Το υψηλό κόστος διαβίωσης έχει οδηγήσει παρά πολλούς εργαζόμενους στην Τουρκία να κάνουν δεύτερη δουλειά. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που είναι δάσκαλος το πρωί το απόγευμα κάνει μια δεύτερη δουλειά. Διαφορετικά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Οι επισκέπτες από το Αϊβαλί
Οι Τούρκοι που επισκέπτονται την Λέσβο για διακοπές είναι συνήθως άνθρωποι που κάνουν δεύτερη δουλειά, ενδεχόμενα αδήλωτη, που έχουν μαζέψει κάποια χρήματα κατά την διάρκεια του χρόνου και κάνουν επιλέγουν να κάνουν μια σύντομη εκδρομή στη Μυτιλήνη με μία ή δύο διανυκτερεύσεις. Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες της Λέσβου, τους χειμερινούς μήνες, είναι κάτοικοι του Αϊβαλί εξήγησε ο κ. Πόθας. Η εκδρομή που κάνει αυτή η κατηγορία τουριστών είναι δύο ημερών με μια διανυκτέρευση. Περιλαμβάνει μια βραδινή έξοδο για να πιουν ούζο ή κρασί και να ακούσουν ζωντανή Ελληνική μουσική. Επίσης στο εκδρομικό πακέτο περιλαμβάνεται μια βόλτα στην ύπαιθρο της Λέσβου. Το συνολικό κόστος κυμαίνεται από 119 ως 139 ευρώ, ανάλογα με το κόστος του ξενοδοχείου.
Επιπλέον οι Τούρκοι τουρίστες συνυπολογίζουν πως  στο ταξίδι τους στη Λέσβο κατά την επιστροφή θα μπορέσουν είτε να πάρουν μαζί τους είτε ένα μπουκάλι αλκοολούχο ποτό. Για παράδειγμα ένα μπουκάλι Γενί Ρακί κοστίζει 17 ευρώ στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, αλλά η τιμή του ανεβαίνει στα 50 ευρώ όταν πωλείται σε καταστήματα εντός των Τουρκικών συνόρων.
Είναι εντυπωσιακό πως οι αντιδράσεις, από το «άνοιγμα» της Τουρκίας συνόρων προς τα Ελληνικά νησιά, είναι περιορισμένες. Προέρχονται  από επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και ορισμένους εθνικιστικούς κύκλους. Απέναντι σε αυτή την κριτική υπήρξε απάντηση από την Τουρκική κυβέρνηση που αποδόμησε όλα τα επιχειρήματα.

Η ελαιοκομία στο Αϊβαλί
Οι  περιοχές του Αϊβαλί και του Αδραμυτίου, αντιμετωπίζουν, όπως και η Λέσβος, πρόβλημα  ακαρπίας στους ελαιώνες την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο. Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε όλη την Τουρκία οδήγησε την Τουρκική κυβέρνηση στην απόφαση να απαγορεύσει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου από την χώρα. Προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εσωτερική αγορά.  Η απαγόρευση εξαγωγών χύμα ελαιολάδου συνεχίζει να ισχύει ως τώρα αν και αρχικά η διάρκεια της είχε προσδιοριστεί ως τον Οκτώβριο. Ωστόσο συνεχίζονται κανονικά οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου.
Ο κ.Πόθας εξήγησε πως η συγκομιδής της ελιάς στο Αιβαλί και όλη την περιοχή του Αδραμυτίου ξεκινάει και ολοκληρώνεται πολύ νωρίτερα από ότι στην Λέσβο. Αρχικά γίνεται η συγκομιδή της πράσινης ελιάς η οποία διοχετεύεται σε μονάδες τυποποίησης. Στην συνέχεια τα πρώτα ελαιόλαδα που παράγονται είναι αγουρέλαια τα οποία πωλούνται σε πολύ υψηλή τιμή (τρεις ως τέσσερις φορές υψηλότερη από την τιμή που έχει το κοινό ελαιόλαδο).
Στο Αιβαλί, όπως σε όλο το κόλπο του Αδραμυτίου, κυριαρχεί η καλλιέργεια της Αδραμυτινής ελιάς.

Η Τουρκική οικονομία
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού αλλά και τους διεθνούς Τύπου η Τουρκία έχει τεράστια οικονομικά οφέλη από την μη επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία για την επέμβαση της στην Ουκρανία. Ο κ. Πόθας ανέφερε πως η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας Ρωσικού πετρελαίου, μετά την Κίνα και την Ινδία και πρόσθεσε πως χάρη σε αυτή την επιλογή η Τουρκική λίρα διατηρείται σε αυτό το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Διαφορετικά θα είχε υποτιμηθεί πολύ περισσότερο η αξία της.
Παράλληλα η Τουρκία συνεχίζει να έχει πολύ ισχυρή οικονομική στήριξη από το Κατάρ και πρόσφατα απέκτησε άλλο σημαντικό οικονομικό στήριγμα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου το κεντρικό λιμάνι της Σμύρνης πρόκειται να πουληθεί σε επιχείρηση των ΗΑΕ. Η είδηση αυτή προκάλεσε πολύ έντονες διαμαρτυρίες.  Πέραν αυτών ο κ. Πόθας τόνισε πως είναι μια από τις 20 σημαντικότερες οικονομίες του πλανήτη καθώς συμμετέχει στους G20.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής