× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η εμπειρία της πανδημίας, η επίδραση των επιδημιών στις Τέχνες»

Εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο Καλλονής με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Ντόρας Βακιρτζή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/12/2023

«Η εμπειρία της πανδημίας, η επίδραση των επιδημιών στις Τέχνες»

«Η εμπειρία της πανδημίας, η επίδραση των επιδημιών στις Τέχνες» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 7 το απόγευμα στο δημοτικό θέατρο Καλλονής. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Ντόρας Βακιρτζή «Η πανδημία και οι προκλήσεις της-Πως αντέχουμε στις κρίσεις». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στρατής Γελαγώτης, Διευθυντής Γενικής Ιατρικής
Αντιγόνη Μώρου, Φιλολόγος,Θεατρολόγος, Συγγραφέας
Ντόρα Βακιρτζή, Χημικός, Συγγραφέας
Δημήτρης Ραδίτσας, Βιολόγος, Μουσικός

Λίγα λόγια για το βιβλίο της Ντόρας Βακιρτζή

Τα τελευταία χρόνια, οι κοινωνίες έρχονται αντιμέτωπες με ποικίλες κρίσεις: κρίσεις υγείας, φυσικές καταστροφές, οικονομικές κρίσεις κ.ά. Εύλογα, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα πως μπορούμε ως κοινωνίες και ως άτομα να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα μας στις κρίσεις, δηλαδή να προλαμβάνουμε μια κρίση ή έστω να την ξεπερνάμε με τις λιγότερες συνέπειες και να ανακάμπτουμε ταχύτερα και καλύτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φονικότερη κρίση του 21 αι., η πανδημία COVID-19, λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα της, του εύρους και της πολυπλοκότητας των συνεπειών της, αποτελεί εξαιρετική περίπτωση μελέτης της ανθεκτικότητας κοινωνιών και ατόμων.

Η πανδημία του 2019 ήταν σαρωτική. Επηρέασε και ανέδειξε σημαντικές προκλήσεις σε συστήματα υγείας, οικονομία, απασχόληση, θρησκείες, τέχνες. Παρατηρήθηκαν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, τα οποία έπληξαν κυρίως τις πιο ευάλωτες ομάδες. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση να παρατηρήσουμε αυτά τα φαινόμενα για να κατανοήσουμε τις βαθύτερες αιτίες τους, ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε.Και το κυριότερο: η COVID-19, η ιστορία των επιδημιών, αλλά και οι πρόσφατες μεγάλες καταστροφές αποδεικνύουν ότι αυτές οι κρίσεις δεν έρχονται τυχαία. Η σχέση μας με τη φύση είναι προβληματική και το αλαζονικό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούμε έχει και επώδυνες συνέπειες.

Το γεγονός, ότι ούτε όλες οι χώρες ούτε όλες οι κοινωνικές ομάδες επηρεάστηκαν στον ίδιο βαθμό από την πρόσφατη πανδημία, μας δίνει συγκριτικά δεδομένα, τα οποία μας οδηγούν σε γενικότερα χρήσιμα συμπεράσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βιβλίο «Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ & ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ-ΠΩΣ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ» προσεγγίζει το θέμα μέσα από την ιστορική αναδρομή παλαιότερων επιδημιών και από την τριετή εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιχειρεί συγκριτική αναφορά σε επίπεδο παγκόσμιο, Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρας , όπου υπάρχει δυνατότητα, με βάση έρευνες έγκυρων διεθνών και ελληνικών οργανισμών. Καταγράφει συνέπειες, τάσεις και προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία στη δημόσια υγεία, στην παγκόσμια διακυβέρνηση, στην κοινωνία, στη σχέση μας με τη φύση, στην οικονομία, στην απασχόληση, στις θρησκείες, στις τέχνες.

Η έκδοση αυτή επιδιώκει να παρουσιάσει μια, όσο το δυνατόν, σφαιρική και συγκροτημένη εικόνα της δραματικής αυτής εμπειρίας, και έτσι να συμβάλλει στον διάλογο για την ενδυνάμωση μας.Η συγγραφέας ασχολείται με εταιρική ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χημικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ και στη διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει εργασθεί σε διάφορες διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το βιβλίο είναι 432 σελίδες και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://www.siderisbooks.gr/

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ