× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επίσκεψη Κελέτση τον Ιανουάριο στη Λέσβο

Έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών. Στις Βρυξέλλες παραπέμπεται το αίτημα για αποζημίωση της ακαρπίας της ελιάς. Υποσχέσεις για μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2023

Επίσκεψη Κελέτση τον Ιανουάριο στη Λέσβο

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σειρά συσκέψεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας της Λέσβου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Σε αυτές συμμετείχαν μετείχαν ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ) Γιάννης Φλωρίδης. Το υπουργείο εκπροσώπησαν ο  υφυπουργό Σταύρο Κελέτση, αρμόδιο για θέματα ζωικής παραγωγής, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης αρμόδιος για τα θέματα της φυτικής παραγωγής και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Στρατάκος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείου του κ. Αθανασίου αναφέρει: «συζητήθηκαν τα ζητήματα των επιζωοτιών που πλήττουν ειδικότερα το νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδιαιτέρως τη Λέσβο.
Στη συνάντηση τέθηκαν θέματα τεχνικά, θεσμικά και πρόληψης των ασθενειών, στα οποία ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει όλο το θεσμικό πλαίσιο και τη διαδικασία ώστε να προστατευτούν ουσιαστικά τα νησιά μας από τους κινδύνους των επιζωοτιών, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου εισδοχής τους από τα μικρασιατικά παράλια. 
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ επεσήμανε την πρωτιά του Νομού Λέσβου πανελλαδικά, όσον αφορά την ανάπτυξη καινοτομιών στον κτηνοτροφικό τομέα (σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις με ανάλογο εξοπλισμό), που καθιστούν την κτηνοτροφία ένα ισχυρά εξελισσόμενο κλάδο στην περιοχή μας που πρωτοπορεί.
Ο υφυπουργός ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ επίκεινται αλλαγές στον τρόπο των αποζημιώσεων τόσο στη ζωική όσο και στη φυτική παραγωγή και σε  ότι αφορά και τις αποζημιώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια. Επίσης αναφέρθηκε και στην πυρόπληκτη περιοχή της Βρίσας και διευκρίνισε ότι θα τύχει της ίδιας αντιμετώπισης με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που έχει πληγεί από πυρκαγιές το φυτικό τους κεφάλαιο.
Ο κ. Κελέτσης δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί στις αρχές του νέου έτους τη Λέσβο για να έχει ιδία άποψη για τα όσα αναφέρθηκαν, καθώς και να εξετάσει και τα θέματα του αλιευτικού τομέα που αφορούν τα νησιά μας.             
Στη συνέχεια ο κ. Αθανασίου και οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη, αρμόδιο για θέματα φυτικής παραγωγής, στον οποίο έθεσαν το φλέγον ζήτημα της αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών  λόγω της εκτεταμένης ακαρπίας την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.

Στις Βρυξέλλες το αίτημα για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους παρισταμένους ότι το σοβαρό αυτό ζήτημα το χειρίζεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και συζητείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής  Ένωσης με τους 9 ομολόγους του Υπουργούς των νοτίων χωρών της Ε.Ε., που καλλιεργείται η ελιά. Όπως τονίστηκε το πρόβλημα της ακαρπίας πλήττει σημαντικό ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού της Ε.Ε., ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, οπότε δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως παροχή αποζημίωσης στους παραγωγούς από πιστώσεις deminimis που είναι περιορισμένες, όπως έγινε την προηγούμενη φορά, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για να δοθεί αποζημίωση σε επίπεδο Ε.Ε., αφού επηρεάζονται από την ακαρπία όλες οι ελαιοπαραγωγές χώρες της.
Επίσης τέθηκε στον Υφυπουργό ένα πάγιο αίτημα των αγροτών της Λέσβου και της Λήμνου ώστε να περιληφθούν στον εθνικό κατάλογο Τοπικών Ποικιλιών, οι ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στη Λέσβο, καθώς και οι ποικιλίες σιτηρών που καλλιεργούνται στη Λήμνο, ώστε να αποτελέσουν μέρος των οικολογικών σχημάτων της νέας ΚΑΠ και να τύχουν επιδότησης.
Εξάλλου στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο κ. Σταμενίτης διαβεβαίωσε ότι θα περιληφθεί σ’ αυτό και η αποζημίωση της φυτικής παραγωγής που προκαλείται από τα αγριοκούνελα στη Λήμνο.

Υποσχέσεις για μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις
Τέλος ζητήθηκε από τους παρισταμένους να αναθεωρηθούν από το Υπουργείο προς τα πάνω τα ποσοστά που αφορούν τα αγροτικά προγράμματα της Ε.Ε. που λαμβάνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω του Υ.Π.Α.Α.Τ., στη λογική ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι η πιο αδικημένη περιοχή της ελληνικής επικράτειας, στην οποία η υφιστάμενη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις εισροές που έχει από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα. Έτσι ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου κ. Κατσαβέλλης δεσμεύτηκε να προσκομίσει στο Υ.Π.Α.Α.Τ. εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση που να τεκμηριώνει τα παραπάνω.
Ο κύκλος των συναντήσεων στο Υ.Π.Α.Α.Τ. ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Στρατάκο, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις διαδικασίες εφαρμογής των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ.
Στη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα τέθηκαν θέματα τοπικής διαχείρισης και διεκπεραίωσης προβλημάτων που προκύπτουν με την εφαρμογή του νέου τρόπου χορήγησης των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, για τα οποία υποσχέθηκε την άμεση επίλυσή τους.
Επίσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνεργασία με την ΠΕΦΑΣΥ, ώστε με τις προτάσεις της να συμβάλλει στην επίλυση των όποιων ζητημάτων προκύπτουν με τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις.
Σε δήλωση του ο κ. Αθανασίου μετά τις συσκέψεις είπε ότι: «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον ισχυρότερο πυλώνα της οικονομίας των νησιών μας, που συνεχώς ισχυροποιείται, γι’ αυτό απαιτούνται αποτελεσματικές παρεμβάσεις ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια και να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης και περαιτέρω ενίσχυσής του. Είμαστε σε άμεση συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των τοπικών μας φορέων και θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να λύσουμε τα όποια προβλήματα προκύπτουν και να δώσουμε νέα πνοή στην ανάπτυξη των νησιών μας. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ Παναγιώτη Κατσαβέλλη για την θετική συνδρομή του στα πιο πάνω θέματα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη

Στην ομιλία της στο συνέδριο του κόμματος η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στην πρόσκληση – πρόκληση του Στέφανου Κασσελάκη με την φράση «Δηλώνω παρούσα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου νεομάρτυρα Θεοδώρου του Βυζαντίου

Για τον πολιούχο Άγιο της Μυτιλήνης μίλησαν ο ο π. Ιάκωβος Καραμούζης Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης και ο Ιστορικός Στρατής Αναγνώστου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την ένταξη έργων αποκατάστασης εκκλησιαστικών μνημείων στο Τεχνικό Πρόγραμμα ζητά ο Βαλσαμίδης

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Δυναμική» απέστειλε επιστολή σε Περιφερειάρχη και αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη
ΧΩΡΙΑ

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, συνεχίζει τον αγώνα για τα χωριά μας

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν εκλογές ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου και κοπή πίτας στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέντε θέσεις για Δημοτική Αστυνομία στην Μυτιλήνη

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη Δημοτική Αστυνομία αρχίζει στις 7 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 27 του ίδιου μήνα.
ΕΛΛΑΔΑ

Απέναντι στον Κασσελάκη, ποιος;

Πληροφορίες ότι «κλειδώνει» η υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη, καθώς και για συνάντησή της με τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο - Η ονοματολογία, οι ζυμώσεις και το αίνιγμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πρόεδρος Κλιματικής Κρίσης στην Ένωση Περιφερειών ο Μουτζούρης

Τέσσερις περιφερειακοί σύμβουλοι Βορείου Αιγαίου μπήκαν σε επιτροπές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην ΕΝ.ΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Και ο Παρασκευαϊδης έκανε αναφορά για τις ιχθυοκαλλιέργειες στο Σκαλοχώρι

Μετά την επιστολή φορέων και την αναφορά της βουλεύτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα- Ερώτηση και για τους αγρότες
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μέχρι τέλους του έτους προκηρύξεις για το 50% του ΕΣΠΑ

Δέσμευση κατά την τεχνική συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Διακοπή ρεύματος την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Δείτε αναλυτικά ποιες περιοχές του Δήμου Μυτιλήνης θα μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό
ΧΩΡΙΑ

Ξεκινούν άμεσα τα δίκτυα αποχέτευσης της Αγιάσου

Το πρωί της Παρασκευής σε ευχάριστο κλίμα με την παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα και του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτη Βάλεση υπογράφτηκε η σύμβαση με τον εργολάβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ευτυχισμένος παππούς ο Παντελής Πατερέλλης

Αγοράκι το πρώτο εγγόνι του γνωστού παλιού αυτοδιοικητικού της Μυτιλήνης