× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δραματική διαταραχή προσωπικότητας

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις:Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/2/2020

Δραματική διαταραχή προσωπικότητας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Αναρωτηθήκατε ποτέ για εκείνες τις φορές που έχετε συναντήσει ανθρώπους που με την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά και με τον υπερβολικό και θεατρικό λόγο τους προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των άλλων;
Γιατί το κάνουν; Τι θέλουν να πετύχουν με αυτόν τον τρόπο;

Τα άτομα με δραματική διαταραχή της προσωπικότητας ακολουθούν μόνο το συναίσθημα, τις περισσότερες φορές στη ζωή τους. Τους αρέσει να αποτελούν το επίκεντρο σε μια παρέα, σε μια ομάδα, σε μια εκδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για αυτό το λόγο ντύνονται και συμπεριφέρονται με πολύ γοητευτικό και σαγηνευτικό τρόπο. Συνήθως δε έχουν απότομες εναλλαγές στη διάθεσή τους. Τείνουν να είναι υπερευαίσθητα και εμπιστεύονται πολύ εύκολα τους άλλους. Έτσι χτίζουν επιφανειακές σχέσεις και τους αποδίδουν μεγαλύτερο δέσιμο από ότι στην πραγματικότητα είναι. Καθώς δε προσκολλούνται δίπλα σε «δυνατούς» ανθρώπους που μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους, αδυνατούν να ξεκινήσουν μια δουλειά ή να δημιουργήσουν μια ουσιαστική ερωτική σχέση και όταν το κάνουν γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους και αποσύρονται, είτε τις αποφεύγουν εντελώς.

Οι άνθρωποι λοιπόν με δραματική διαταραχή προσωπικότητας νιώθουν ότι πρέπει διαρκώς να τους θαυμάζουν, προκειμένου να είναι ευτυχισμένοι. Δυσαρεστούνται όταν τους αγνοούν και φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν τα ελαττώματά τους. Διαρκώς αισθάνονται ότι κάτι τους λείπει και ότι κανείς δεν μπορεί να τους το προσφέρει. Είναι ευαίσθητοι στην κριτική και κάνουν παρέα μόνο με όσους τους θαυμάζουν και τους ευχαριστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα αρνητικά σχήματα που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι με δραματική διαταραχή προσωπικότητας για τον εαυτό τους, πιθανόν να οφείλονται στους σημαντικούς άλλους για εκείνους, δηλαδή την μητέρα και τον πατέρα τους που δεν τους φρόντισαν όσο έπρεπε όταν ήταν μικρά παιδιά, αλλά αντίθετα διατηρούσαν μια απόμακρη και επικριτική στάση απέναντί τους.

Έτσι οι ίδιοι μεγαλώνοντας κατέληξαν να αισθάνονται παραγκωνισμένοι και συναισθηματικά στερημένοι και επειδή φοβόντουσαν ότι οι σημαντικοί άλλοι για εκείνους δεν θα τους αγαπούσαν ποτέ όπως είναι, κατέληξαν να τραβούν την προσοχή τους, υιοθετώντας υπερβολικούς τρόπους αντίδρασης. Και όχι μόνο αυτό.

Επειδή οι ίδιοι δεν βίωσαν ποτέ στοργή ως παιδιά, κατάφεραν να κρύψουν τον πραγματικό τους εαυτό και να υποδυθούν έναν άλλον για να κερδίσουν την προσοχή και την αγάπη της οικογένειά στους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει μάλιστα η παραδοχή ότι τόσο μεγάλη είναι η ανάγκη των ανθρώπων με διαταραχή δραματικής προσωπικότητας για προσοχή, ώστε μπορούν να προβούν μερικές φορές και σε αυτοτραυματισμούς προκειμένου να τραβήξουν με κάθε τρόπο την προσοχή αυτών που επιθυμούν.

Η θεραπεία και η προσφορά ψυχολογικής βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους συνίσταται στην διόρθωση της αντίληψης που έχουν για τον εαυτό τους. Κατά την διάρκεια λοιπόν της θεραπείας μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα στέρησης στις σχέσεις τους, να έρχονται σε επαφή με τις πραγματικές τους ανάγκες και μαθαίνουν να αντλούν ευχαρίστηση και ικανοποίηση δίχως να χρησιμοποιούν υπερβολικούς και «θεατρικούς» τρόπους για να τραβήξουν την προσοχή των άλλων ανθρώπων.

Κατά συνέπεια θα μάθουν να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και να χτίσουν υγιείς σχέσεις, αφού πρώτα κατανοήσουν πώς ένιωσαν στο παρελθόν, ποιες ανάγκες τους έμειναν ανικανοποίητες και ποια λάθος σχήματα χρησιμοποίησαν για τον εαυτό τους έως τώρα.

*Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι Ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλινική-Γνωσιακή Ψυχολογία

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Σοφία Σακοράφα στα σχολεία της Δυτικής Λέσβου

Μαθητές γνώρισαν αθλήτριες και εκπροσώπους του ΣΕΓΑΣ ενόψει των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Μόλυβο
Η Σοφία Σακοράφα στα σχολεία της Δυτικής Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

Οι γεύσεις του Βορείου Αιγαίου έδωσαν ραντεβού στο Πασαλιμάνι

Παραγωγοί των νησιών παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο «PIRAEUS TASTE FAIR 2026», με άμεσες πωλήσεις, γευσιγνωσίες και συνταγές που ένωσαν τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο
Οι γεύσεις του Βορείου Αιγαίου έδωσαν ραντεβού στο Πασαλιμάνι
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου

Τα «Τριβόλια 2026» έρχονται από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου με μουσικά εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδα και αναβίωση του πανηγυριού του Αγίου Δημητρίου στο Ρουσσοπούλι
Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών γίνεται γιορτή στη Λέσβο

Δωρεάν δράσεις ορνιθοπαρατήρησης για μικρούς και μεγάλους την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις Αλυκές Καλλονής
Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών γίνεται γιορτή στη Λέσβο
ΓΕΥΣΗ

Μια χρονιά μόχθου, μια νέα εσοδεία και ένα μεγάλο ευχαριστώ

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» τίμησε τους ανθρώπους της φετινής συγκομιδής με ένα ανοιχτό τραπέζι αφιερωμένο στη συλλογική προσπάθεια
Μια χρονιά μόχθου, μια νέα εσοδεία και ένα μεγάλο ευχαριστώ
ΓΕΥΣΗ

Νέο κύμα ακρίβειας στη φέτα με αυξήσεις έως 2 ευρώ το κιλό

Ανατιμήσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο προβλέπει της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Μιχάλης Σαράντης
Νέο κύμα ακρίβειας στη φέτα με αυξήσεις έως 2 ευρώ το κιλό
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τα αδέσποτα βρήκαν τη δική τους γιορτή στη Μυτιλήνη

Δράσεις, παιχνίδια και γνωριμία με ζώα που αναζητούν σπίτι στην εκδήλωση του Δήμου – Χριστόφας «Κάθε υιοθεσία είναι ένα ακόμη όμορφο αποτέλεσμα»
Τα αδέσποτα βρήκαν τη δική τους γιορτή στη Μυτιλήνη
ΓΕΥΣΗ

Κέικ βανίλιας για το κολατσιό των παιδιών

Μια συνταγή από τα αυγά ΧΑΤΖΕΛΗ
Κέικ βανίλιας για το κολατσιό των παιδιών
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Μαθητές της Λέσβου ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων

Τα Δημοτικά Σχολεία Λουτρών και Θερμής συμμετείχαν στη δράση «Άνθρωπος – Ζώα – Περιβάλλον» στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Μαθητές της Λέσβου ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στον Μόλυβο το μεγάλο αθλητικό ραντεβού του Αιγαίου

Οι 37οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου διεξάγονται στις 10 και 11 Οκτωβρίου, με περίπου 630 συμμετέχοντες από 19 νησιά
Στον Μόλυβο το μεγάλο αθλητικό ραντεβού του Αιγαίου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μικρασιάτικα τραγούδια και χοροί ξανά με το «Κιόστε»

Στις 6 και 7 Οκτωβρίου ξεκινούν οι συναντήσεις της Ομάδας Μικρασιατικού Τραγουδιού και της Χορευτικής Ομάδας στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
Μικρασιάτικα τραγούδια και χοροί ξανά με το «Κιόστε»
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Εκπαίδευση αστυνομικών του Βορείου Αιγαίου για την προστασία των ζώων

Διαδικτυακή ημερίδα για τη νομοθεσία, την πρόληψη δημιουργίας αδέσποτων και την πρακτική εφαρμογή του Ν. 4830/2021
Εκπαίδευση αστυνομικών του Βορείου Αιγαίου για την προστασία των ζώων