× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μνήμες Γαίας, Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας ‑ Κύπρου

Εγκαινιάστηκε η έκθεση στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/1/2020

Μνήμες Γαίας, Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας ‑ Κύπρου
' χρόνος ανάγνωσης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας - Κύπρου» το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.

Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η έκθεση είναι ένα ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση, ένα ταξίδι στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάς και Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από την Λέσβο.
Ειδικά για σχολικές ομάδες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και ειδικές ομάδες επισκεπτών, το Μουσείο οργανώνει καθημερινά ειδικές ενημερωτικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση «Μνήμες Γαίας - Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα» και ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 - 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία των επισκεπτών της με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, τα εντυπωσιακά τοπία τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία έως τις 29 Φεβρουαρίου μέσα από τα εντυπωσιακά της εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών από τα πέντε Ελληνικά Γεωπάρκα και το Γεωπάρκο Τροόδους στην Κύπρο (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από την Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η περιήγηση στο χώρο πλαισιώνεται από επιστημονική ενημέρωση, προσαρμοσμένη στο ηλικιακό επίπεδο των επισκεπτών.
Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου.

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε την νεώτερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα και την Κύπρο και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και αναγνώριση πέντε περιοχών στην Ελλάδα και μιας περιοχής στην Κύπρο ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Ειδικότερα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018 πέρασαν τη διαδικασία αξιολόγησης με επιτυχία και έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οι περιοχές:
1) η Νήσος Λέσβος (2000, 2012),
2) το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),
3) το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009),
4) η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010)
5) το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)
6) η περιοχή Τροόδους – Κύπρος (2015).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς