× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κι άλλη κυβερνοεπίθεση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου‑ Ζητούν λύτρα

Στο Dark Web, σκοτεινό διαδίκτυο διέρρευσαν δεδομένα- Επί ποδός η υπηρεσία Πληροφορικής, λέει ο Πρύτανης Δημήτρης Παπαγεωργίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/11/2023

Κι άλλη κυβερνοεπίθεση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου‑ Ζητούν λύτρα
' χρόνος ανάγνωσης

Στο πόδι βρίσκεται η υπηρεσία Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς όπως επιβεβαίωσε στο «Ν» ο Πρύτανης, Δημητρης Παπαγεωργίου νέα κυβερνοεπίθεση συνέβη κατά του Ιδρύματος, σε συνέχεια αυτής του περασμένου Μαρτίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου στην «Καθημερινή», στο Dark Web, Σκοτεινό Διαδίκτυο, σε σελίδα της ομάδας κυβερνοεκβιαστών LockBit, έχουν αναρτηθεί από τις 27 Νοεμβρίου εκατοντάδες αρχεία που υποκλάπηκαν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα ηλεκτρονικά συστήματα του ιδρύματος είχαν τεθεί υπό ψηφιακή ομηρία στις 2 Μαρτίου. Το αρχικό αίτημα των κυβερνοεγκληματιών για πληρωμή λύτρων δεν ικανοποιήθηκε τότε, ενώ για καιρό δεν υπήρχε στο εκπαιδευτικό ίδρυμα ένδειξη πιθανής διαρροής δεδομένων. Ωσπου πριν από δύο εβδομάδες οι επιτιθέμενοι επανήλθαν. Φέρεται να έστειλαν μήνυμα απαιτώντας την πληρωμή τους, αλλιώς θα δημοσιοποιούσαν αρχεία που είχαν υφαρπάξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναφέρουν στην «Κ» ότι ενημέρωσαν την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί τι περιλαμβάνεται στα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει. Από δειγματοληπτικό έλεγχο της «Κ» στο Σκοτεινό Διαδίκτυο προκύπτει ότι στα αρχεία βρίσκονται και προσωπικά δεδομένα υπαλλήλων του πανεπιστημίου, όπως βεβαιώσεις «πόθεν έσχες» και φορολογικές ενημερότητες. Οπως γίνεται αντιληπτό, ορισμένοι υπάλληλοι αποθήκευαν σε υπολογιστές της εργασίας τους προσωπικά έγγραφα. Ακόμη, μεταξύ των αρχείων που διέρρευσαν περιλαμβάνονται έντυπα διαγωνιστικών διαδικασιών, κατόψεις κτιρίων, εσωτερικά έγγραφα του πανεπιστημίου και πιστοποιητικά ολοκλήρωσης σπουδών.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε στο «Ν» ότι δεν έχει γίνει γνωστό ποια δεδομένα και σε τι βαθμό έχουν διαρρεύσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω από την επίθεση φαίνεται πως βρίσκεται η ομάδα κυβερνοεκβιαστών LockBit. Οι κυβερνοεπιθέσεις με κακόβουλα λογισμικά τύπου ransomware, κατά τις οποίες οι δράστες κρυπτογραφούν τα αρχεία του θύματός τους και ζητούν λύτρα σε μορφή κρυπτονομισμάτων, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και στη χώρα μας. Πρόσφατα, αντίστοιχο περιστατικό καταγράφηκε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ενώ το 2022 είχαν πληγεί τα ΕΛΤΑ. Η «Καθημερινή» είχε αποκαλύψει τη διαρροή αρχείων των ΕΛΤΑ στο Σκοτεινό Διαδίκτυο, στη σελίδα της συμμορίας Vice Society. Μεταξύ του επίμαχου υλικού περιλαμβάνονταν προσωπικά δεδομένα πολιτών, όπως ονοματεπώνυμα, τηλέφωνα και διευθύνσεις.

Τον περασμένο Ιούνιο η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ μαζί με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων έξι χωρών εξέδωσαν αναφορά σχετικά με τη δράση του LockBit. Ηταν το πιο δημοφιλές κακόβουλο λογισμικό αυτού του τύπου το 2022. Το FBI αποδίδει περίπου 1.700 επιθέσεις σε αυτού του τύπου το λογισμικό από το 2020 μέχρι και πρόσφατα στις ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο, από θύματα στις ΗΠΑ καταβλήθηκαν λύτρα ύψους 91 εκατ. δολαρίων. Προκάτοχος του LockBit θεωρείται το ransomware ABCD, που εμφανίστηκε το 2019. Τότε οι κυβερνοεκβιαστές ζητούσαν από ένα έως τρία bitcoins για να στείλουν στο θύμα το κλειδί της αποκρυπτογράφησης. Οι πρώτες αναφορές για την εμφάνιση του LockBit γίνονται τον Ιανουάριο του 2020 σε ρωσόφωνες διαδικτυακές ομάδες συζήτησης κυβερνοεγκληματιών.

Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο ransomware χρησιμοποιείται ως υπηρεσία. Στρατολογούνται δηλαδή διαφορετικοί δράστες, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουν την υποδομή και τα εργαλεία της ομάδας LockBit για να πλήξουν κάποιο στόχο. Βασική σύσταση τόσο των ξένων υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας όσο και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να μην καταβάλλονται λύτρα, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι δράστες θα τηρήσουν τον λόγο τους και ότι τα θύματα θα ανακτήσουν τα αρχεία τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Απολιθωμένο Δάσος αφηγείται την ιστορία του Αιγαίου

Εκπαιδευτική εμπειρία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με παρουσιάσεις, ξενάγηση και γεύσεις παράδοσης
Το Απολιθωμένο Δάσος αφηγείται την ιστορία του Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΔΑΣ‑ΑΔΕΔΥ Λέσβου για την 8η Μάρτη

Στήριξη στις κινητοποιήσεις των σωματείων και διεκδίκηση ουσιαστικής ισοτιμίας για τις εργαζόμενες γυναίκες
Αγωνιστικό κάλεσμα της ΔΑΣ‑ΑΔΕΔΥ Λέσβου για την 8η Μάρτη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οι πυροσβέστες του Βορείου Αιγαίου ζητούν ενίσχυση και στήριξη

Θετικό κλίμα στη συνάντηση με τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου
Οι πυροσβέστες του Βορείου Αιγαίου ζητούν ενίσχυση και στήριξη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Όταν όλα σωπαίνουν μιλάνε οι ραδιοερασιτέχνες της Λέσβου

Ο πρόεδρος των ραδιοερασιτεχνών Λέσβου Πρόδρομος Μελέτογλου εξηγεί γιατί οι ασύρματοι γίνονται κρίσιμοι σε θεομηνίες, μπλακ άουτ και διακοπές επικοινωνιών
Όταν όλα σωπαίνουν μιλάνε οι ραδιοερασιτέχνες της Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Έδωσαν αίμα ζωής μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Λέσβου
Έδωσαν αίμα ζωής μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δράση του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Τρίτους κατά της Σχολικής Βίας

Συμβολικά μηνύματα από μαθητές και εκπαιδευτικούς στις 6 Μαρτίου
Δράση του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Τρίτους κατά της Σχολικής Βίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

8η Μάρτη: Τιμή στους αγώνες των γυναικών από την ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Λέσβου

Ανακοίνωση για την ιστορική διαδρομή της πάλης για ισοτιμία και τα σύγχρονα αιτήματα των εργαζόμενων γυναικών
8η Μάρτη: Τιμή στους αγώνες των γυναικών από την ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από Μυτιλήνη και Λευκωσία γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του ERASMUS+ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας
Μαθητές από Μυτιλήνη και Λευκωσία γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγώνας για έμφυλη δικαιοσύνη από το Κέντρο Διοτίμα

Ανακοίνωση της οργάνωσης με αφορή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Αγώνας για έμφυλη δικαιοσύνη από το Κέντρο Διοτίμα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέοι από όλη την Ευρώπη ζουν την εμπειρία της υπαίθρου στα Χύδηρα

Erasmus+ Youth Exchange στη Λέσβο 10–16 Ιουνίου 2026 με digital detox, παραδοσιακές δραστηριότητες και πλήρη κάλυψη εξόδων για νέους 18–30 ετών
Νέοι από όλη την Ευρώπη ζουν την εμπειρία της υπαίθρου στα Χύδηρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δυνατές φωνές και μηνύματα, τα παιδιά της Μυτιλήνης λένε όχι στον εκφοβισμό

Ο Δήμος Μυτιλήνης και η εκπαιδευτική κοινότητα ένωσαν δυνάμεις σε μια εκδήλωση που έδωσε βήμα στους ίδιους τους μαθητές να μιλήσουν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο σχολείο
Δυνατές φωνές και μηνύματα, τα παιδιά της  Μυτιλήνης λένε όχι στον εκφοβισμό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος στο επίκεντρο του ποδηλατικού τουρισμού

Ο Δημήτρης Δημητριάδης εκπροσώπησε τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου στο 7ο Bike Friendly Networking Event και παρουσίασε την πρόταση για Πιλοτικές Ποδηλατικές Διαδρομές στον Δήμο Μυτιλήνης
Η Λέσβος στο επίκεντρο του ποδηλατικού τουρισμού