× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι νέοι δικηγόροι της Λέσβου, επιβιώνουν με μεγάλη δυσκολία»

Συνεχίζει μέχρι και την Παρασκευή την απεργιακή κινητοποίησή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ο οποίος αντιδρά στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/11/2023

«Οι νέοι δικηγόροι της Λέσβου, επιβιώνουν με μεγάλη δυσκολία»
' χρόνος ανάγνωσης

Την Παρασκευή θα αποφασίσουν οι δικηγόροι της Μυτιλήνης αν θα συνεχιστεί ή όχι η απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο πλαίσιο αντίδρασης του κλάδου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί διάλογοι» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Δημήτρης Βασιλούδης, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα επιβάλει φόρο 1.000 ευρώ  το λιγότερο ακόμη και σε επαγγελματίες που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε κάθε περίπτωση τόνισε, δεν είναι μόνο η φορολογία. Ο νέος επαγγελματίας και στην προκειμένη περίπτωση το νέος δικηγόρος έχει να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του, το τέλος επιτηδεύματος και βέβαια τα έξοδα και το ενοίκιο του γραφείου του αν έχει. Με το που θα βάλει κλειδί στην πόρτα τα έξοδα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το μήνα».

«Σημαντικά προβλήματα επιβίωσης σε περίπτωση που εφαρμοσθεί το νομοσχέδιο αυτό, σημείωσε ο κ. Βασιλούδης θα αντιμετωπίσουν οι νέοι συνάδελφοι δικηγόροι οι οποίοι σήμερα με μεγάλη δυσκολία κερδίζουν τα προς το ζην, κάποιοι μάλιστα δεν τα καταφέρνουν καθόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τους συνολικά 190 δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, μόνο οι 40 υπολογίζουμε ότι είναι σε μια κάπως καλή οικονομική και επαγγελματική κατάσταση. Οι υπόλοιποι δυστυχώς περνούν δύσκολες στιγμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι δικηγόροι, αποφεύγουν να ανοίξουν δικό τους γραφείο και είτε μπαίνουν στο γραφείο κάποιου μεγαλύτερου σε ηλικία είτε νοικιάζουν γραφείο μαζί με άλλους συναδέλφους για να μοιράζονται τα έξοδα. Στην Αθήνα δε, παρατηρείται το φαινόμενο, νέοι δικηγόροι να εργάζονται σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και να πληρώνονται με το βασικό μισθό».

Οι δικηγόροι της Λέσβου αυτές τις ημέρες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων όλων των επαγγελματικών ομάδων του νησιού την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι ζωτικής σημασίας, επισήμανε ο Δημήτρης Βασιλούδης, κυρίως οι νέοι επαγγελματίες να κατανοήσουν ότι αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και θα αναγκασθούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δικό μας δε, δικηγορικό επάγγελμα, η βιωσιμότητα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Μέχρι και σήμερα υπάρχει η νοοτροπία ότι αν ένα παιδί σπουδάσει δικηγόρος, έχει εξασφαλίσει το επαγγελματικό και οικονομικό του μέλλον. Δυστυχώς σε καμία περίπτωση δεν ισχύει και αυτό είναι καλό να το κατανοήσουν όλοι».

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες διεκδικήσεις των δικηγόρων της Μυτιλήνης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρθηκε  στη συνάντηση που είχαν τα μέλη του Συλλόγου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει το αίτημα και την προσπάθειά τους για ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη.

«Αρχικά η συζήτηση με τον Υπουργό είχε να κάνει με τις εργασίες που απαιτείται να γίνουν στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να συνεδριάζει εκεί το Εφετείο Βορείου Αιγαίου. Μας υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει σε αυτό. Στη συνέχεια του βάλαμε το θέμα της ανέγερσης νέου Δικαστηρίου ώστε όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης να είναι συγκεντρωμένες σε ένα χώρο  και με έκπληξη ακούσαμε ότι αυτό είναι εφικτό να γίνει αρκεί να βρεθεί οικόπεδο που θα το φιλοξενήσει. Είμαστε σε επαφή με το Δήμο για την εξεύρεση οικοπέδου  και ευελπιστούμε να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν για να προχωρήσει ο σχεδιασμός».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου

Ανοιχτή δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με κιάλια και τηλεσκόπια στις Αλυκές Καλλονής για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές της Μυτιλήνης διακρίνονται στον 38ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού

Τρεις μαθητές της Σχολής Πληροφορικής Πλάτωνος στη Β Φάση αποδεικνύουν ότι η επιμονή και η γνώση οδηγούν στην κορυφή
Μαθητές της Μυτιλήνης διακρίνονται στον 38ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτινή βραδιά και δυνατά μηνύματα ενότητας στη Λουτρόπολη Θερμής

Με μεγάλη συμμετοχή η κοπή της πίτας του Λαογραφικού Συλλόγου
Γιορτινή βραδιά και δυνατά μηνύματα ενότητας στη Λουτρόπολη Θερμής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο

Αγώνες, δράσεις και γιορτινή ατμόσφαιρα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου
Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Παραμένει στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ο Κωνσταντίνος Παπάζογλου

Μετά από απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας
Παραμένει στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ο Κωνσταντίνος Παπάζογλου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ευχές και κοπή πίτας για τους Έφεδρους Αξιωματικούς της Λέσβου

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί στη Λέσχη Αξιωματικών της Μυτιλήνης
Ευχές και κοπή πίτας για τους Έφεδρους Αξιωματικούς της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Κοπή βασιλόπιτας από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης

Την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης
Κοπή βασιλόπιτας από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης