× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ιδέες και λύσεις για οικονομική θέρμανση φέτος το χειμώνα

Ο επιχειρηματίας Τάσος Κόρακας, προτείνει λέβητα βιομάζας ο οποίος μπορεί να ζεστάνει το σπίτι καθαρά και οικονομικά

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 26/10/2023

Ιδέες και λύσεις για οικονομική θέρμανση φέτος το χειμώνα

Την οικονομικότερη πρόταση θέρμανσης για το φετινό χειμώνα παρουσίασε ο επιχειρηματίας της Μυτιλήνης Τάσος Κόρακας μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν η αγορά πετρελαίου άνοιξε πριν από 10 μέρες περίπου με την τιμή του καυσίμου να κινείται στα 1,38 έως 1,40 ευρώ το λίτρο δηλαδή για έναν τόνο πετρέλαιο θα πρέπει ο καταναλωτής να διαθέσει τουλάχιστον 1.400 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κόρακας αυτή τη στιγμή η οικονομικότερη επιλογή θέρμανσης είναι οι λέβητες  βιομάζας, οι οποίοι όπως τόνισε μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε με κουκούτσι ελιάς είτε με ξύλα είτε και με τα δύο ανάλογα με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει σε κάθε σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για μια αξιόπιστη, καθαρή και οικονομική λύση, σημειώνει ο κ. Κόρακας ο οποίος εξηγεί ότι φέτος η τιμή του τόνου στο κουκούτσι ελιάς θα είναι περίπου στα 300 ευρώ.

Πέρυσι η τιμή ήταν αρκετά αυξημένη γύρω στα 350 ευρώ ο τόνος, ωστόσο υπήρξε έντονη πίεση από την πλευρά των καταναλωτών οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονταν βλέποντας ότι η τιμή του πετρελαίου μειώνεται και η τιμή του κουκουτσιού και του πέλετ αντίστοιχα αυξάνεται.

Στη διάρκεια του χρόνου σε συνεργασία με τους προμηθευτές μας καταφέραμε να ρίξουμε την τιμή η οποία και θα παραμείνει σταθερή σε αυτό το επίπεδο όλο το χρόνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε ο κ. Κόρακας το κουκούτσι ελιάς το προμηθεύεται ο ίδιος είτε από το εργοστάσιο που δραστηριοποιείται στη Λέσβο είτε από το εργοστάσιο που υπάρχει απέναντι στο Αϊβαλί.

«Φέτος η παραγωγή του νησιού μας είναι πολύ μικρή και έτσι θα απευθυνθούμε στο Αϊβαλί όπου έχουμε πολύ καλή συνεργασία για να συμπληρώσουμε τις ποσότητες που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Από εκεί και πέρα όπως εξήγησε ο κ. Κόρακας δύο  τόνοι περίπου κουκούτσι ελιάς αξίας 600 ευρώ, μπορούν να αντικαταστήσουν θερμαντικά  έναν τόνο πετρέλαιο αξίας 1.400 ευρώ περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η διαφορά όπως σημειώνει στην τιμή είναι πολύ μεγάλη και η απόσβεση της  επένδυσης αντικατάστασης του λέβητα γίνεται σε σύντομο διάστημα. Το σημαντικό δε, είναι ότι με τον καυστήρα βιομάζας μπορείς να κρατήσεις αναμμένο σε σταθερή θερμοκρασία τον διακόπτη της θέρμανσης στο σπίτι σου κάτι που δεν μπορεί να γίνει με το πετρέλαιο διότι η κατανάλωση θα αυξηθεί σημαντικά».

Με τον ίδιο μηχάνημα εξάλλου μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει και ξύλα αν υπάρχει διαθεσιμότητα. Το φορτηγάκι με τα ξύλα σήμερα κοστίζει περίπου 120 ευρώ και θα χρειαστεί κανείς τουλάχιστον τρία φορτία, δηλαδή 360 – 400 ευρώ για να συμπληρώσει την θερμαντική αξία ενός τόνου πετρελαίου.

Το μειονέκτημα του ξύλου, σημειώνει ο κ. Κόρακας είναι ότι χρειάζεται περισσότερο καθάρισμα από τις στάχτες ειδικά αν έχει κανείς ξυλόσομπες. Στους λέβητες ξύλου υπάρχει μεγάλος αποθηκευτικός χώρος για τη στάχτη και έτσι δεν χρειάζεται συνεχώς άνοιγμα.

Μία ακόμη σχετικά οικονομική λύση θέρμανσης για μικρότερους χώρους, σημειώνει ο κ. Κόρακας είναι η σόμπα πέλετ.

«Φέτος ευτυχώς το πέλετ είναι αρκετά πιο οικονομικό σε σχέση με πέρυσι και έτσι μπορεί κάποιος αγοράζοντας έναν τόνο με 400  έως 420 ευρώ  να καλύψει τις ανάγκες του».

Η αντικατάσταση ή προσθήκη λέβητα βιομάζας κοστίζει ανάλογα με το μέγεθος και τις προδιαγραφές γύρω στις 3.500 - 4.000 ευρώ ωστόσο επιδοτείται και μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» το οποίο καλύπτει την δαπάνη σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους