× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μηταράκης: «Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των νησιών»

Με σχέδιο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών απαντά στις κινητοποιήσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο η κυβέρνηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2020

Μηταράκης: «Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των νησιών»

Στο σχέδιο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών επιμένουν «απαντώντας» στις κινητοποιήσεις κυβερνητικές πηγές, ενώ δικαιολογημένη χαρακτηρίζει την αγανάκτηση στα νησιά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βασικός στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών, καθώς και με την συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος.

Η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί βασικό μέλημα. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία μόνιμη παραμονή οποιουδήποτε στα νησιά μας. Ήδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα επισκέψεων στα ακριτικά νησιά. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις επισκέψεις και τις συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Σάμο και Λέσβο, θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Κω, Λέρο και Χίο» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Και προσθέτουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να συμφωνήσουμε με τους νησιώτες μας τους στόχους. Στόχος δικός μας:

1.         η μείωση των ροών, μέσω φύλαξης των συνόρων και του νέου πλαισίου ασύλου και επιστροφών

2.         η μη μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3.         η επιστροφή στην Τουρκία και τις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

4.         η αποσυμφόρηση των νησιών με όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία καθώς και ευάλωτων προσώπων

5.         το κλείσιμο των σημερινών ανοικτών δομών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6.        η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

7.       η αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ

Είναι αναγκαία η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Εταίρων αλλά και των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας, στην κατανομή όσων έχουν λάβει διεθνούς προστασίας. Στόχος μας σε εθνικό επίπεδο είναι η ισοκατανομή των βαρών.

Η δημιουργία των νέων δομών θα συμβάλει αποφασιστικά και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των συνθηκών εργασίας των υπηρεσιών. Οι Δήμοι του Βορείου Αιγαίου αποδέχονται την δημιουργία δομών, διαφωνούν στο μέγεθος. Προσπαθούμε όπου είναι εφικτό να μειωθεί το μέγεθος, αλλά, πρέπει να είναι επαρκές σε μέγεθος ώστε αφενός να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις ροές και αφετέρου να εξασφαλίσει το άμεσο και οριστικό κλείσιμο των σημερινών δομών.

Οι Δήμοι του Βορείου Αιγαίου ζητούν απλώς καταγραφή και μεταφορά στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό εφαρμόστηκε το 2015 με καταστροφικές συνέπειες για τα νησιά. Επίσης, η μεταφορά στην ενδοχώρα πριν την απόφαση ασύλου, οδηγεί σε αύξηση ροών διότι δυσχεραίνει την επιστροφή όσων τελικά δεν θα λάβουν θετική απόφαση ασύλου. Οι Υπηρεσίες Ασύλου & Προσφυγών θα επιταχύνουν με αποφασιστικότητα την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου (87 χιλιάδες) και προσφυγών Β Βαθμού (38 χιλιάδες). Η σημερινή κατάσταση ασκεί σοβαρότατες πιέσεις στις δομές φιλοξενίας και αυξάνουν τις δαπάνες διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με το συνολικό χρόνο εξέτασης αιτήσεων ασύλου να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες, ειδικά στα νησιά για τις αφίξεις από 1/1/2020 τις 28 ημέρες.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ, όπου υπάρχουν, με την πιστοποίηση των παρόχων αλλά και του προσωπικού. Θα ενισχύσουμε τους μηχανισμούς ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Και φυσικά θα στηρίξουμε ουσιαστικά τους κατοίκους και τους Δήμους. Ζητάμε συναίνεση με αποτελεσματικές λύσεις. Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε λύσεις που αντιμετωπίζουν  αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση.»

Η δήλωση του υπουργού

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου της ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης, αναφορικά με τις σημερινές κινητοποιήσεις στα νησιά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών για την συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση. Σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Βασικός μας στόχος είναι η μείωση των ροών και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και την μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Χρειάζεται ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αύριο, αναμένω να συναντηθώ με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη και τους Δημάρχους των νησιών. Για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο κόσμος της Σοφίας» απέκτησε ιστοσελίδα

Xάρη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυσαν το Μαγειρείο των Μυστεγνών

Πρωτοβουλία αγάπης από το Τοπικό Τμήμα Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού