× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μηταράκης: «Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των νησιών»

Με σχέδιο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών απαντά στις κινητοποιήσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο η κυβέρνηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2020

Μηταράκης: «Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των νησιών»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στο σχέδιο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών επιμένουν «απαντώντας» στις κινητοποιήσεις κυβερνητικές πηγές, ενώ δικαιολογημένη χαρακτηρίζει την αγανάκτηση στα νησιά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Βασικός στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών, καθώς και με την συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί βασικό μέλημα. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία μόνιμη παραμονή οποιουδήποτε στα νησιά μας. Ήδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα επισκέψεων στα ακριτικά νησιά. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις επισκέψεις και τις συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Σάμο και Λέσβο, θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Κω, Λέρο και Χίο» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Και προσθέτουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να συμφωνήσουμε με τους νησιώτες μας τους στόχους. Στόχος δικός μας:

1.         η μείωση των ροών, μέσω φύλαξης των συνόρων και του νέου πλαισίου ασύλου και επιστροφών

2.         η μη μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3.         η επιστροφή στην Τουρκία και τις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

4.         η αποσυμφόρηση των νησιών με όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία καθώς και ευάλωτων προσώπων

5.         το κλείσιμο των σημερινών ανοικτών δομών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6.        η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

7.       η αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ

Είναι αναγκαία η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Εταίρων αλλά και των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας, στην κατανομή όσων έχουν λάβει διεθνούς προστασίας. Στόχος μας σε εθνικό επίπεδο είναι η ισοκατανομή των βαρών.

Η δημιουργία των νέων δομών θα συμβάλει αποφασιστικά και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των συνθηκών εργασίας των υπηρεσιών. Οι Δήμοι του Βορείου Αιγαίου αποδέχονται την δημιουργία δομών, διαφωνούν στο μέγεθος. Προσπαθούμε όπου είναι εφικτό να μειωθεί το μέγεθος, αλλά, πρέπει να είναι επαρκές σε μέγεθος ώστε αφενός να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις ροές και αφετέρου να εξασφαλίσει το άμεσο και οριστικό κλείσιμο των σημερινών δομών.

Οι Δήμοι του Βορείου Αιγαίου ζητούν απλώς καταγραφή και μεταφορά στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό εφαρμόστηκε το 2015 με καταστροφικές συνέπειες για τα νησιά. Επίσης, η μεταφορά στην ενδοχώρα πριν την απόφαση ασύλου, οδηγεί σε αύξηση ροών διότι δυσχεραίνει την επιστροφή όσων τελικά δεν θα λάβουν θετική απόφαση ασύλου. Οι Υπηρεσίες Ασύλου & Προσφυγών θα επιταχύνουν με αποφασιστικότητα την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου (87 χιλιάδες) και προσφυγών Β Βαθμού (38 χιλιάδες). Η σημερινή κατάσταση ασκεί σοβαρότατες πιέσεις στις δομές φιλοξενίας και αυξάνουν τις δαπάνες διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με το συνολικό χρόνο εξέτασης αιτήσεων ασύλου να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες, ειδικά στα νησιά για τις αφίξεις από 1/1/2020 τις 28 ημέρες.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ, όπου υπάρχουν, με την πιστοποίηση των παρόχων αλλά και του προσωπικού. Θα ενισχύσουμε τους μηχανισμούς ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Και φυσικά θα στηρίξουμε ουσιαστικά τους κατοίκους και τους Δήμους. Ζητάμε συναίνεση με αποτελεσματικές λύσεις. Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε λύσεις που αντιμετωπίζουν  αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση.»

Η δήλωση του υπουργού

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου της ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης, αναφορικά με τις σημερινές κινητοποιήσεις στα νησιά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών για την συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση. Σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Βασικός μας στόχος είναι η μείωση των ροών και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και την μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Χρειάζεται ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αύριο, αναμένω να συναντηθώ με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη και τους Δημάρχους των νησιών. Για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας.»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ποδηλατική περιπέτεια 20 εκατομμυρίων ετών στο Σίγρι

Με επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών ποδηλατών πραγματοποιήθηκε το 7ο Petrified Forest MTB Adventure στις διαδρομές του Απολιθωμένου Δάσους
Ποδηλατική περιπέτεια 20 εκατομμυρίων ετών στο Σίγρι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μεθυσμένος οδηγούσε φορτηγό στον Πολιχνίτο

Συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πολιχνίτου μετά από έλεγχο
Μεθυσμένος οδηγούσε φορτηγό στον Πολιχνίτο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συγκέντρωση στη Μυτιλήνη για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση στη Μυτιλήνη για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μόρια τίμησε τον πεσόντα της ΕΛΔΥΚ Ασημάκη Μπουρέκα

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τον Μοριανό στρατιώτη που έχασε τη ζωή του στην Κύπρο το 1974
Η Μόρια τίμησε τον πεσόντα της ΕΛΔΥΚ Ασημάκη Μπουρέκα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για αυξήσεις, μιλάμε για ψίχουλα»

Αιχμηρή κριτική από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Λέσβου Γιώργο Αλεξίου για το χρονοδιάγραμμα των παροχών, την ακρίβεια και τις ελλείψεις στις δημόσιες υπηρεσίες
«Δεν μιλάμε για αυξήσεις, μιλάμε για ψίχουλα»
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεταφορά αιτούντων άσυλο από την Κρήτη στη Λέσβο

Συνολικά μεταφέρθηκαν 409 άτομα με το πλοίο «Express Jet»
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεταφορά αιτούντων άσυλο από την Κρήτη στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Λένε όχι στην ανάθεση πρωινού τμήματος στους προϊσταμένους νηπιαγωγείων

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. ζητά την ανάκληση της σχετικής πρόβλεψης και τη διατήρηση της αρμοδιότητας στους Συλλόγους Διδασκόντων
Λένε όχι στην ανάθεση πρωινού τμήματος στους προϊσταμένους νηπιαγωγείων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έξι εθελοντές, τέσσερα οχήματα και ένα μήνυμα αλληλεγγύης

Η Αλβανική Κοινότητα έδωσε το «παρών» στη φωτιά στον Παλαιόκηπο, συνεχίζοντας την προσφορά της στην προστασία του νησιού
Έξι εθελοντές, τέσσερα οχήματα και ένα μήνυμα αλληλεγγύης
ΥΓΕΙΑ

«Μην τον ξαναστείλετε σε έναν νοσοκομειακό θάλαμο»

Έκκληση Χωριατέλλη προς Εισαγγελικές Αρχές και Υπουργεία για συγκεκριμένη λύση προστασίας του παιδιού, μετά τη νέα αξιολόγησή του σε Νοσοκομείο Παίδων
«Μην τον ξαναστείλετε σε έναν νοσοκομειακό θάλαμο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το πρώτο σχολικό κουδούνι έφερε και… θερινό σινεμά στη Βαρειά

Παιδιά και γονείς γέμισαν το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου σε μια κινηματογραφική βραδιά που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Το πρώτο σχολικό κουδούνι έφερε και… θερινό σινεμά στη Βαρειά
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αφιξη 40 προσφύγων και μεταναστών στη βόρεια Λέσβο

Η βάρκα έφτασε το πρωί του Σαββάτου στη Σκαμνιά
Αφιξη 40 προσφύγων και μεταναστών στη βόρεια Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Στο Παίδων ο ανήλικος από το Βοστάνειο, ανοιχτό το ερώτημα της επόμενης ημέρας

Με συνοδεία στην Αθήνα για αξιολόγηση -Η κατεπείγουσα αναφορά του δικηγόρου Νίκου Χωριατέλλη προς τις Αρχές και το αίτημα των γονέων για επιστροφή στην οικογένεια με επιστημονική και κοινωνική υποστήριξη
Στο Παίδων ο ανήλικος από το Βοστάνειο, ανοιχτό το ερώτημα της επόμενης ημέρας