× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μηταράκης: «Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των νησιών»

Με σχέδιο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών απαντά στις κινητοποιήσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο η κυβέρνηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2020

Μηταράκης: «Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των νησιών»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στο σχέδιο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών επιμένουν «απαντώντας» στις κινητοποιήσεις κυβερνητικές πηγές, ενώ δικαιολογημένη χαρακτηρίζει την αγανάκτηση στα νησιά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Βασικός στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών, καθώς και με την συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί βασικό μέλημα. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία μόνιμη παραμονή οποιουδήποτε στα νησιά μας. Ήδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα επισκέψεων στα ακριτικά νησιά. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις επισκέψεις και τις συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Σάμο και Λέσβο, θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Κω, Λέρο και Χίο» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Και προσθέτουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να συμφωνήσουμε με τους νησιώτες μας τους στόχους. Στόχος δικός μας:

1.         η μείωση των ροών, μέσω φύλαξης των συνόρων και του νέου πλαισίου ασύλου και επιστροφών

2.         η μη μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3.         η επιστροφή στην Τουρκία και τις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

4.         η αποσυμφόρηση των νησιών με όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία καθώς και ευάλωτων προσώπων

5.         το κλείσιμο των σημερινών ανοικτών δομών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6.        η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

7.       η αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ

Είναι αναγκαία η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Εταίρων αλλά και των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας, στην κατανομή όσων έχουν λάβει διεθνούς προστασίας. Στόχος μας σε εθνικό επίπεδο είναι η ισοκατανομή των βαρών.

Η δημιουργία των νέων δομών θα συμβάλει αποφασιστικά και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των συνθηκών εργασίας των υπηρεσιών. Οι Δήμοι του Βορείου Αιγαίου αποδέχονται την δημιουργία δομών, διαφωνούν στο μέγεθος. Προσπαθούμε όπου είναι εφικτό να μειωθεί το μέγεθος, αλλά, πρέπει να είναι επαρκές σε μέγεθος ώστε αφενός να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις ροές και αφετέρου να εξασφαλίσει το άμεσο και οριστικό κλείσιμο των σημερινών δομών.

Οι Δήμοι του Βορείου Αιγαίου ζητούν απλώς καταγραφή και μεταφορά στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό εφαρμόστηκε το 2015 με καταστροφικές συνέπειες για τα νησιά. Επίσης, η μεταφορά στην ενδοχώρα πριν την απόφαση ασύλου, οδηγεί σε αύξηση ροών διότι δυσχεραίνει την επιστροφή όσων τελικά δεν θα λάβουν θετική απόφαση ασύλου. Οι Υπηρεσίες Ασύλου & Προσφυγών θα επιταχύνουν με αποφασιστικότητα την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου (87 χιλιάδες) και προσφυγών Β Βαθμού (38 χιλιάδες). Η σημερινή κατάσταση ασκεί σοβαρότατες πιέσεις στις δομές φιλοξενίας και αυξάνουν τις δαπάνες διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με το συνολικό χρόνο εξέτασης αιτήσεων ασύλου να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες, ειδικά στα νησιά για τις αφίξεις από 1/1/2020 τις 28 ημέρες.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ, όπου υπάρχουν, με την πιστοποίηση των παρόχων αλλά και του προσωπικού. Θα ενισχύσουμε τους μηχανισμούς ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Και φυσικά θα στηρίξουμε ουσιαστικά τους κατοίκους και τους Δήμους. Ζητάμε συναίνεση με αποτελεσματικές λύσεις. Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε λύσεις που αντιμετωπίζουν  αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση.»

Η δήλωση του υπουργού

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου της ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης, αναφορικά με τις σημερινές κινητοποιήσεις στα νησιά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών για την συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση. Σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Βασικός μας στόχος είναι η μείωση των ροών και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και την μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Χρειάζεται ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αύριο, αναμένω να συναντηθώ με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη και τους Δημάρχους των νησιών. Για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας.»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βραβείο κυκλικής οικονομίας για το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Διάκριση για το τμήμα Α΄1 και τις πρωτοποριακές περιβαλλοντικές δράσεις των μαθητών
Βραβείο κυκλικής οικονομίας για το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αναστέλλεται η πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στους Δήμους

Την απόφαση αυτή έλαβε η ΠΟΕ – ΟΤΑ μετά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για ικανοποίηση των αιτημάτων
Αναστέλλεται η πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στους Δήμους
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μήνυμα κατά της εργασιακής εξουθένωσης από τη Δικαιοσύνη

Η απόφαση για εργαζόμενη της Τράπεζας Πειραιώς αναδεικνύει την προστασία της ψυχικής υγείας ως θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμα
Μήνυμα κατά της εργασιακής εξουθένωσης από τη Δικαιοσύνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στις κάλπες της 16ης Ιουνίου με σύνθημα την ανανέωση το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Η παράταξη δημοσιοποίησε το πλήρες ψηφοδέλτιό της και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Στις κάλπες της 16ης Ιουνίου με σύνθημα την ανανέωση το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Όχι στο Πολλαπλό Βιβλίο» λέει η Αγωνιστική Παρέμβαση

Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική διαδικασία επιλογής βιβλίων και καλούν συλλόγους διδασκόντων και γονείς να αντιδράσουν.
«Όχι στο Πολλαπλό Βιβλίο» λέει η Αγωνιστική Παρέμβαση
ΥΓΕΙΑ

Ευριβιάδης Μπαϊραμίδης: «Οποιος άλλος έχει ανάγκη, πείτε του εδώ είμαι»

Ο «γιατρός των φτωχών» στο Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και η ιστορία της 55χρονης Ι. από την Ξάνθη σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή
Ευριβιάδης Μπαϊραμίδης: «Οποιος άλλος έχει ανάγκη, πείτε του εδώ είμαι»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Το δημόσιο σχολείο κρατιέται όρθιο από το φιλότιμο και την αφοσίωση των εκπαιδευτικών»

Ο Αχιλλέας Ζορμπάς Οργανωτικός Γραμματέας της ΔΟΕ και στέλεχος της παράταξης Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών αναφέρεται στις εκλογές της 16ης Ιουνίου και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δασκαλοι στο σημερινό σχολείο
«Το δημόσιο σχολείο κρατιέται όρθιο από το φιλότιμο και την αφοσίωση των εκπαιδευτικών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Θέλουν σχολείο της αγοράς, εμείς υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο»

Ο εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων, Κώστας Τουλγαρίδης περιγράφει το διακύβευμα της κάλπης της 16ης Ιουνίου και τις προκλήσεις για τον κλάδο
«Θέλουν σχολείο της αγοράς, εμείς υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

«Να αποκτήσει ξανά φωνή ο ιατρικός κόσμος της Λέσβου»

Οι υποψήφιοι του «Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή» Γιάννης Ζερδελής, Στέλιος Τσόχατζης, Ιωάννα Κακκαβά και Αλέξανδρος Ζάμπρας περιγράφουν μια δύσκολη πραγματικότητα για γιατρούς και ασθενείς και ζητούν ενεργό ρόλο του Ιατρικού Συλλόγου
«Να αποκτήσει ξανά φωνή ο ιατρικός κόσμος της Λέσβου»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κυνηγετικό όπλο, ξιφολόγχη και 140 φυσίγγια

Παρτίδες με την δικαιοσύνη άνοιξε ένας 55χρονος άνδρας στη Μυτιλήνη
Κυνηγετικό όπλο, ξιφολόγχη και 140 φυσίγγια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ιδιοκτήτρια καταστήματος στη Γέρα

Αιτία η λειτουργία μουσικών οργάνων σε επιχείρηση της χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις
Συνελήφθη ιδιοκτήτρια καταστήματος στη Γέρα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Μυτιλήνη για απάτη με τραπεζική κάρτα

Άσχημη κατάληξη είχαν τα ψώνια που έκανε ένας άνδρας όταν πλήρωσε κάρτα που κατείχε παράνομα
Σύλληψη στη Μυτιλήνη για απάτη με τραπεζική κάρτα