× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η άνθιση του ντοκιμαντέρ στη Ελλάδα

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δημοσίευση 17/10/2023

Η άνθιση του ντοκιμαντέρ στη Ελλάδα
' χρόνος ανάγνωσης

Αυτές της μέρες στην πόλη μας φιλοξενείτε το 11ο AegeanDocs, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ. Μια διοργάνωση θεσμός που δίνει βήμα σε δεκάδες δημιουργούς ταινιών τεκμηρίωσης να προβάλουν το έργο τους. Επιπλέον, το είδος του ντοκιμαντέρ απολαμβάνει ιδιαίτερη δημοφιλία στη χώρα μας, και με την πάροδο του χρόνου κερδίζει ολοένα μεγαλύτερο και πιο αφοσιωμένο κοινό. Πώς όμως κατέληξε το ντοκιμαντέρ να γίνει τόσο δημοφιλές στην Ελλάδα;

Ντοκιμαντέρ, μια ταινία ή μια οπτική και ακουστική παραγωγή που απεικονίζει την πραγματικότητα, αφηγείται μια ιστορία ή αναλύει ένα θέμα με τη χρήση πραγματικών γεγονότων, ανθρώπων, τόπων και καταστάσεων. Συνήθως, το ντοκιμαντέρ αποσκοπεί στην ενημέρωση, την εκπαίδευση ή την ανάδειξη κοινωνικών, πολιτισμικών, ιστορικών ή περιβαλλοντικών θεμάτων. Οι ταινίες τεκμηρίωσης ποικίλουν σε στιλ και προσέγγιση. Κάποιες είναι περισσότερο αντικειμενικές και γραμμικές στην αφήγηση τους, ενώ άλλες μπορεί να είναι πιο δημιουργικές και προσωπικές. Οι δημιουργοί τους χρησιμοποιούν συνήθως διάφορα μέσα, όπως βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία ήχου και συνεντεύξεις, προκειμένου να διηγηθούν την ιστορία ή να αναδείξουν το θέμα που εξετάζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λέξη ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκε από τoν John Grierson, Σκωτσέζος σκηνοθέτης και παραγωγός, για την ταινία του Robert Flaherty, Moana, το 1926 η οποία έχει ανθρωπολογικό περιεχόμενο και εθνογραφικό χαρακτήρα. Ετυμολογικά προέρχεται από το ιταλικό documento, που σημαίνει έγγραφο και από το λατινικό docere, που στα ελληνικά μεταφράζεται «διδάσκειν». Με αφορμή λοιπόν την ταινία αυτή ο Grierson προσδιόρισε το ντοκιμαντέρ, ως ένα «καλλιτεχνικό τρόπο αναπαράστασης της πραγματικότητας». Ο Robert Flaherty, ο δημιουργίος της ταινίας Ο Νανούκ του Βορρά (1922) σήμερα θεωρείται ο θεμελιωτής του ντοκιμαντέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ντοκιμαντέρ διανύουν περίοδο ιδιαίτερα εντυπωσιακής ανάπτυξης στην χώρα μας τα τελευταία, περίπου, δεκαπέντε χρόνια. Αυτή η άνθηση συνδέεται αφενός με την ταχεία τεχνολογική πρόοδο που παρατηρείται. Αφετέρου, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν διευκολύνει τη δημιουργία, επεξεργασία και διανομή των ντοκιμαντέρ, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να εκφραστούν μέσα από τον κινηματογράφο. Οι σύγχρονες κινητές συσκευές, όπως smartphones και action cameras, επιτρέπουν στους δημιουργούς να καταγράφουν πλάνα υψηλής ανάλυσης και ποιότητας χωρίς την ανάγκη για δαπανηρό εξοπλισμό. Οι προηγμένοι υπολογιστές και λογισμικά επεξεργασίας βίντεο έχουν διευκολύνει την επεξεργασία, το μοντάζ και τη βελτίωση της ποιότητας τόσο των ντοκιμαντέρ όσο και την εμπειρία θέασης τους.

Αυτό επιτρέπει στους δημιουργούς να προσθέσουν εφέ, να βελτιώσουν τον ήχο και να δημιουργήσουν επαγγελματικές παραγωγές με ελάχιστο κόστος. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν καταστήσει την πρόσβαση σε πληροφορίες, αρχεία και ιστορικά γεγονότα ευκολότερη. Αυτό επιτρέπει στους δημιουργούς να έχουν πρόσβαση σε πλούσιο πρωτογενές και αρχειακό υλικό για την δημιουργία των ντοκιμαντέρ τους. Η ψηφιοποίηση και η διαδικτυακή πρόσβαση σε πλατφόρμες όπως το YouTube, το Vimeo και το Netflix διευκολύνει τους δημιουργούς να διανέμουν τα έργα τους παγκοσμίως χωρίς την ανάγκη για μεγάλες παραγωγικές εταιρείες.

Στις μέρες μας η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μπορεί να γίνει δυνητικά από οποιονδήποτε, αρκεί να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για επιμόρφωση και ενέργεια για την παραγωγή του έργου. Υπάρχουν πολλές δωρεάν σχολές, σεμινάρια και εργαστήρια που προσφέρουν εκπαίδευση στη δημιουργία ντοκιμαντέρ, πολλά εκ των οποίων διαδικτυακά, ή διοργανώνονται σε συνεργασία με φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, πολιτιστικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτά τα προγράμματα παρέχουν ευκαιρίες για όσους ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με την τέχνη της δημιουργίας ντοκιμαντέρ και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Φυσικά η σωστή έρευνα και προετοιμασία, η καλή ιστορία και η ενδιαφέρουσα αφήγηση είναι τα κλειδιά για μια επιτυχημένη ταινία τεκμηρίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας συμπληρωματικός λόγος που συνέβαλε στην άνθηση των ντοκιμαντέρ είναι το ενδιαφέρον πολλών νέων σκηνοθετών να αναδείξουν πραγματικά γεγονότα με εργαλείο τους την κινηματογραφική κάμερα. Έχει υπάρξει μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση και ενδιαφέρον για διάφορα θέματα, όπως η φύση, η ιστορία, ο πολιτισμός, κτλ. Οι νέοι δημιουργοί εμπνέονται από αυτά και αναζητούν πρωτότυπες προσεγγίσεις για να απεικονίσουν την πραγματικότητα με έναν πιο εκλεπτυσμένο και καλλιτεχνικό τρόπο. Ετησίως διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και φυσικά το AegeanDocs, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ που πραγματοποιείται εδώ και 11 χρόνια στην πόλη της Μυτιλήνης.

Τα φεστιβάλ αυτά δίνουν τη δυνατότητα σε δημιουργούς ντοκιμαντέρ να παρουσιάσουν τα έργα τους, να συνομιλήσουν με το κοινό, να ανταλλάξουν ιδέες και να λάβουν αναγνώριση για την προσπάθειά τους. Τα ντοκιμαντέρ προσφέρουν μια ευκαιρία για ενημέρωση και παιδεία, ενισχύουν τον πολιτισμικό, τον κοινωνικό διάλογο και ευαισθητοποιούν για ποικίλα θέματα. Προβάλλουν πραγματικές ιστορίες και θέματα που συχνά δεν αναφέρονται επαρκώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή στην εκπαίδευση. Επίσης, συχνότατα, έχουν υψηλή καλλιτεχνική αξία και αισθητική. Οι σκηνοθέτες επιλέγουν δημιουργικές προσεγγίσεις για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και να εκφράσουν την ανθρώπινη εμπειρία μέσω του κινηματογράφου.

Τα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ προσφέρουν μια πολιτισμική εμπειρία όπου οι θεατές μπορούν να ανακαλύψουν διάφορες κουλτούρες, τρόπους ζωής και απόψεις από όλο τον κόσμο. Αυτή η εκπαιδευτική και διασκεδαστική εμπειρία εμπλουτίζει τον μαθησιακό και κοινωνικό ορίζοντα των ατόμων. Είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να συναντηθούν, να συζητήσουν και να δημιουργήσουν δίκτυα με όσους ενδιαφέρονται για αυτό το είδος της κινηματογραφικής τέχνης.

Γίνεται λοιπόν, φανερό ότι οι ταινίες ντοκιμαντέρ και οι δημιουργοί τους με την βοήθεια και την υποστήριξη των φεστιβάλ επιδιώκουν να κατακτήσουν ολοένα και μεγαλύτερο κοινό. Η συνδυασμένη επίδραση της τεχνολογικής προόδου και της αυξημένης ευαισθητοποίησης έχει καταστήσει τη δημιουργία ντοκιμαντέρ προσιτή και ελκυστική για περισσότερους ανθρώπους. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οπτικοακουστικές «πραγματικότητες» και να μοιραστούν τις ιστορίες τους με τους λάτρεις τους είδους οδηγώντας στην άνθηση του και στη χώρα μας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι

Το φωνητικό σύνολο GITAMO παρουσιάζει ένα μουσικοποιητικό αφιέρωμα στη γυναικεία φύση την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 20:30
Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο

Από τον Δήμο Μυτιλήνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα μνημείων στις 18 Απριλίου
Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα

Αντιπροσωπευτικά έργα από τη συλλογή του Μουσείου Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη παρουσιάζονται έως το τέλος Μαΐου
Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα

Η Σκάλα Πολιχνίτου μέσα από τον φακό του Γιώργου Αράπογλου στην Αθήνα
Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία
Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία
ΒΙΒΛΙΟ

«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»

Πολύς κόσμος στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Άρη Σπέρκου, καθώς και η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης
«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»
ΒΙΒΛΙΟ

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα

Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Γεωργίας Κοκκινογένη με τίτλο «Ιστορίες του Φεγγαριού»
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»

Την Κυριακή 8 και την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 9.15 το βράδυ
Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026

Νέοι μουσικοί, μαθητές και απόφοιτοι Ωδείων συμμετέχουν σε masterclass με τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, τον Θανάση Αποστολόπουλο και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο στο πλαίσιο του 3ου Μουσικού Φεστιβάλ
Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026