× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εμείς όταν μιλάμε για τον τόπο μας, μιλάμε για τους ανθρώπους του, για αυτούς που τον έχτισαν»

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΚΑΣ, Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Γεωγραφίας, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/10/2023

«Εμείς όταν μιλάμε για τον τόπο μας, μιλάμε για τους ανθρώπους του, για αυτούς που τον έχτισαν»

Κατά την προεκλογική περίοδο είθισται το συντριπτικό μέρος της δημόσιας συζήτησης να καταλαμβάνει το ζήτημα του ποιος θα είναι ο νικητής. Δυστυχώς ελάχιστη συζήτηση γίνεται για το μέλλον, για το κατά πόσο ο νικητής αυτός μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που συνοδεύουν την εκλογή του.Από τα εφηβικά μου χρόνια μεγάλωσα με τη φράση του πατέρα μου, «Η γνώση είναι κοινωνικό αγαθό. Αλλιώς άμα αναστηθεί αυτός που έφτιαξε τον τροχό, θα πρέπει να πουληθούμε όλοι μας». Αυτό σε αναγκάζει να θέτεις τις γνώσεις σου στην υπηρεσία του συνόλουκαι ναπαλεύεις για ανθρώπους που ξέρουν τι θέλουν για το νησί τους, πως να το διεκδικούν και πάνω από όλα πως να το κάνουν πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις -σε συνδυασμό με την βαθιάεμπειρία -να γίνει Δημοτική Αρχή της Δυτικής Λέσβου. Οι παλαιότεροι, αφιερώνοντας κομμάτι της ζωής τους στον τόπο τους,έχουν βρεθεί απέναντι στα προβλήματα, έχουν βρει λύσεις (π.χ. αγροτική οδοποιία, ύδρευση οικισμώνκ.α) και έχουν κριθεί. Δίπλα τους, πληθώρα νέων ανθρώπων, που επιλέξαμε να μείνουμε στον τόπο μας και να παλέψουμε. Επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, παραγωγοί και αγρότες, με σηκωμένα μανίκια και ενεργά μυαλά, ώστε να δούμε τα χωριά όπως του αξίζει, λειτουργικά. Με σωστή αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος των πολλών, με χαρτογράφηση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσηςστοχεύοντας στη ορθότερη συντήρηση τους, με διάσωση και ανάδειξη του κτιριακού αποθέματος μας. Με στρατηγικό πλάνο, επιστημονικές μελέτες και συνεργασίες με ήθος και ποιότητα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχεις τις αρχές και τις αξίες που απαιτούνται για να διαχειριστεί τον Δήμο με δημοκρατία και διαφάνεια. Να σεβαστεί τον ρόλο και τις δυνατότητες του Δημοτικού Συμβουλίου, με προγραμματισμό, ενημέρωση και συμμετοχή των δημοτών. Δεν θα το θεωρεί ένα πάρεργο, χωρίς συγκεκριμένο χώρο και χρόνο διεξαγωγής.Την ίδια λογική θα προωθήσει και στη λειτουργία των τοπικών συμβουλίων, που η συμμετοχή των δημοτών είναι απαραίτητη.Παράλληλα,η διεκδίκηση έργων για τον τόπο μας θα γίνει με διαφάνεια, προωθώντας τον έγκαιρο προγραμματισμό των έργων και την τήρηση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστούν οι απευθείας αναθέσεις, θα εξοικονομηθούν χρήματα και θα ενισχυθούνμελετημένα έργα υποδομών με ουσία χωρίς σπατάλες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει την πολιτική βούληση και το σθένος, να είναι μία Δημοτική Αρχή που θα διεκδικήσει για τον τόπο μας.Που θα μιλήσει ανοιχτά για την Βάστρια και δεν θα κρυφτεί. Που θα ασχοληθεί και θα πιέσει γιατη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Σχολείων, που θαπροσπαθήσει να διατηρήσει τις υπηρεσίες στα χωριά μας, που θα προετοιμαστεί για τις καταστροφές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.Μια Δημοτική Αρχή που θα προωθήσει στη πράξη τη λογική της συμμετοχικότητας στον χωρικό σχεδιασμό, ώστε να μην είναι ένα συμπίλημα διαδικαστικών αποφάσεων. Να προστατεύσει το περιβάλλον, την παραγωγική και κοινωνική δομή των χωριών μας μέσω του χωρικού σχεδιασμού, οριοθετώντας παραδείγματος χάριντηνχωροθέτησησυστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τις δυνατότητες να εκλεγεί και να προωθήσει μία άλλου τύπου διαχείριση, με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολλών. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι δημοτική αρχή θέλουμε. Θέλουμε μία ανακύκλωση των ίδιων στρατηγικών ή να διεκδικήσουμε για τον τόπο μας και να συγκρουστούμε αν χρειαστεί;Γιατί αν θέλουμε το δεύτερο, η μόνη που μπορεί να το κάνει είναι η Λαϊκή Συσπείρωση. Που αν χρειαστεί να προσπεράσει τον νόμο για να υδροδοτήσει για παράδειγμα ένα χωριό ή για να διατηρήσει μια υπηρεσία, θα το κάνει. Τέτοιους δημάρχους και δημοτικές αρχές θέλουμε.

 

ΥΓ. Όσο για αυτούς που ήταν ιδιαίτερα σίγουροι για το αποτέλεσμα και τώρα αρχίζουν να βλέπουν λίγο πιο καθαρά, τους αφιερώνουμε τους στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι άρχοντες φοβήθηκαν μην πάθουνε ζημιά

και την κουτάλα χάσουνε μαζί με τα ζουμιά

ρε θες να κάνουν κίνημα του γάτου οι καρποί

κι ό,τι γλυκά ροκάνιζαν σαν φούσκα να χαθεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ