Πολωνοί Εκπαιδευτικοί μαθαίνουν για το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου
Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/10/2023
Ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες ιδέες για τις δυνατότητες αξιοποίησης των μοναδικών χαρακτηριστικών του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου για εκπαιδευτικούς λόγους ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους την Κυριακή 1 Οκτωβρίου εκπαιδευτικοί από την Πολωνία.
Οι εκπαιδευτικοί από την Πολωνία φιλοξενούμενοι από το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+, επισκέφθηκαν την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, τους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής, το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης κ. Παν. Χατζηλάμπρου.
Οι εκπαιδευτικοί αρχικά, επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου εκεί ενημερώθηκαν για το Γεωπάρκο της Λέσβου, και την δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους από την Γεωλόγο του Μουσείου κα. Όλγα Τσαλκιτζή.
Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, όπου και ενημερώθηκαν για τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της ιστορίας της γης αλλά και τη σημασία των απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους που το καθιστούν μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εκπαιδευτικοί από την Πολωνία ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Μουσείο Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε μαθητές σχολείων καθώς και τα εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργήσει, όπως η σεισμική τράπεζα, το γεώραμα, το εκπαιδευτικό παιχνίδι της εξέλιξης της ζωής αλλά και τα ακριβή αντίγραφα του Δεινοθήριου της Λέσβου και του Αλιγάτορα της Λιώτας. Ακολούθως περιηγήθηκαν στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν εντυπωσιακούς ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και τα μοναδικά ριζικά συστήματα στη φυσική τους θέση. Την ίδια ημέρα οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής, στα πλαίσια εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών 2023, όπου εκεί γνώρισαν την αξία των υγροτόπων της Λέσβου και τα πουλιά που ενδημούν και φιλοξενούνται εκεί κατά την μεταναστευτική τους περίοδο, από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Στο τέλος της ξενάγησης τους εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Γεωπάρκο της Λέσβου, με τους μαθητές των σχολείων τους.