× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η στήριξη στη Λαϊκή Συσπείρωση είναι πολιτική θέση»

Η γνωστή συμβολαιογράφος Τζώρτζια Ρασβίτσου, κοινωνική αγωνίστρια της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Λέσβο με συμμετοχή στα κινήματα αλληλεγγύης του νησιού μίλησε στο «Ν» για την υποψηφιότητα της με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Μυτιλήνης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 23/9/2023

«Η στήριξη στη Λαϊκή Συσπείρωση είναι πολιτική θέση»
  • Κυρία Ρασβίτσου, είστε μια καταξιωμένη επαγγελματίας στον χώρο σας ως συμβολαιογράφος, τι είναι αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά η πρωτοβάθμια, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει όλους. Είναι ο πιο εγγύτερος, προσβάσιμος και άμεσος θεσμός για τον πολίτη και τα τοπικά προβλήματα. Βάζει τους στόχους ανάπτυξης και ευημερίας της τοπικής κοινωνίας, και χαράζει τη στρατηγική για την επίτευξή τους. Ζούμε σε μια πόλη, που παρά την αξιόλογη πολιτιστική της κληρονομιά, ακόμα ψάχνει την ταυτότητά της (βιώσιμη, πράσινη έξυπνη, κλπ). Τα ιδιαίτερα τοπικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά που κάνουν τη Μυτιλήνη ξεχωριστή, απουσιάζουν από τον σχεδιασμό των δημοτικών αρχών. Είναι σαν να μην υπάρχουν, τα έχουν εξαφανίσει. Έχουμε σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό: ενεργούς πολίτες, εθελοντές, αξιόλογες ομάδες που παράγουν πολιτισμό και τέχνη. Οι άνθρωποι, είναι η πόλη μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Ανήκετε στον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τι είναι όμως αυτό που σας εκφράζει στο προγραμματικό πλαίσιο της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Δήμο Μυτιλήνης;

Μας ενώνουν οι καθαρές θέσεις, ο καθαρός λόγος και η βεβαιότητά μου ότι τις πόλεις δεν τις κτίζουν οι εργολάβοι.Στην περίοδο που διανύουμε η μείωση των διαθέσιμων πόρων, απαιτεί ορθολογική διαχείριση αρμοδιοτήτων και πόρων, καθώς η οικονομική κρίση απαιτεί παροχή υπηρεσιών που θα ανακουφίζουν τους κοινωνικά αδύναμους, απαιτεί θεσμοθετημένη και όχι ευκαιριακή αλληλεγγύη, απαιτεί κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, έχουν ως στόχο τη στήριξη της κοινωνίας και μία διαφορετική λογική ως προς τα δημόσια/τεχνικά έργα, τα οποία από μόνα τους χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και χωρίς δράσεις κοινωνικής αξίας, παραμένουν ένα τούβλο πάνω στ’άλλο - απλά κτήρια ή απλές εγκαταστάσεις- που έχουμε δει να εγκαταλείπονται και να ρημάζουν.

Επίσης,μέσα σ’αυτό το τοπίο των αυτοδιοικητικών εκλογών και μέσα σ’αυτή την πολιτική συγκυρία, όπου η ακροδεξιά μας κυκλώνει από παντού, θεωρώ πολιτικό χρέος ως Αριστερή να στηρίξω τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη μου στο πρόγραμμά τους και να διαχωρίσω τη θέση μου από θολές συνεργασίες που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά και τις αξίες της. Η παρουσία μου δίπλα σε αγνούς αγωνιστές της πολιτικής και της ζωής, είναι πράξη πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  •  Έχετε συμμετάσχει στο κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε στη Λέσβο από το 2012 και μετά προς τους πρόσφυγες. Πώς αξιολογείτε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στο νησί; Σε τι οφείλεται η ενίσχυση υπερσυντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων;

Ζήσαμε το κύμα αλληλεγγύης του 2015, ζήσαμε το πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς το 2018, είδαμε τα τάγματα εφόδου από τη μια να δέρνουν και τρομοκρατούν πολίτες και από την άλλη να αποθεώνουν τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, είδαμε τη μεγαλειώδη αντιπροσφυγική συγκέντρωση το Ιανουάριο του 2020 στην προκυμαία, είδαμε πολλές άσχημες και ντροπιαστικές καταστάσεις τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς ούτε επικρίθηκαν, ούτε καταδικάστηκαν από τους λεγόμενους παράγοντες του τόπου. Αντιθέτως ή ενθαρρύνθηκαν, ή καλύφθηκαν από τη σιωπή. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί η ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων είναι ευρύτερη και ξεπερνά τα πλαίσια του νησιού μας, όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι ο φασισμός δεν είναι μόνο ρατσισμός, αντιμεταναστευτική υστερία, εθνικισμός, είναι κυρίως κοινωνικές συμμαχίες μέσω μιάς ιδεολογικής θολούρας, είναι ετερόκλητες πολιτικά συμπράξεις που στηρίζονται στην αμοιβαία ανοχή και καταλήγουν στη λήθη. Και αυτά είναι πιο επικίνδυνα από τα τάγματα εφόδου. Θρέφουν την ακροδεξιά.

  •  Αν μπορούσατε να αλλάξετε δύο πράγματα στον Δήμο Μυτιλήνης την επόμενη μέρα των εκλογών, ποια θα ήταν αυτά;

Μόνο δύο; Θα σας πω τρία τουλάχιστον. Να ξαναβρεί η πόλη την χαμένη της ταυτότητα. Να ξανασυναντηθεί με την ιστορία της και τον πολιτισμό της, που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Σας υπενθυμίζω για παράδειγμα ότι τα Aegean Docs, σταμάτησαν να έχουν έδρα τους τη Μυτιλήνη, μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά της παρούσας δημοτικής αρχής. Να ξαναγίνει η Μυτιλήνη κοιτίδα πολιτισμού, γιατί έχει το υλικό και μπορεί. Μέσα από οργανωμένα φεστιβάλ πρωτοποριακών ιδεών, νέων ρευμάτων τέχνης, μουσικής, κινημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να υπάρχει bottom-up σχεδιασμός. Δυνατότητα δηλαδή των πολιτών να συμμετέχουν και στον σχεδιασμό και στον έλεγχο και στην υλοποίηση και στην αξιολόγηση των έργων που αφορούν τη γειτονιά, την πόλη ή το χωριό τους. Οι ενεργές ομάδες πολιτών, είναι πιο σημαντικές από τα τεχνικά γραφεία, για την ανάπτυξη μιας πόλης. Δεν αρκούν οι διαμαρτυρίες, χρειάζεται ενεργή συμμετοχή και δημιουργικές ιδέες.

Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για τη διευκόλυνση ένταξης στην κοινωνία όσων προσφύγων θέλουν να παραμείνουν στην πόλη. Με συμβουλευτική, προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων, κλπ ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα της ΕΕ για τους πρόσφυγες και να τους δοθεί η ευκαιρία που δικαιούνται για να σταθούν στην κοινωνία μας ως ισότιμα μέλη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ