× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι είπε η Αγλαΐα Κυρίτση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

«Αθλιότητα τα επιδόματα μονιμοποίησης της φτώχειας»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2019

Τι είπε η Αγλαΐα Κυρίτση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή άσκησε η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Βόρειο Αιγαίο, Γόνιμη Γραμμή» Αγλαΐα Κυρίτση κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου:

«Σε οκτώ σελίδες αμετροέπειας και δεινής αντιγραφής αποτυπώνεται ο «Προγραμματισμός Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το 2019». Βλέπει κανείς τον τίτλο και σκέφτεται ότι επιτέλους, να και κάποιες δράσεις που προνοούν για τους νησιώτες μας οι οποίοι βιώνουν, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών της πολύπαθης Ελλάδας, τον πιο σκληρό και κυνικό σχεδιασμό εξόντωσης της ανθρώπινης ύπαρξης και της κοινωνικής συνοχής. Όσο, όμως, προχωρά στην ανάγνωση της εισήγησης, τόσο η όποια θετική προδιάθεση χάνεται και παραχωρεί τη θέση της στην απόλυτη απαγοήτευση. Ας δούμε, όμως, και την πολιτική ανάγνωση του πονήματος.

Τι περιλαμβάνεται στην εισήγηση,των οχτώ σελίδων; Ποιες δράσεις προγραμματίζονται, τάχα, για την κοινωνική μέριμνα της περιφέρειας προς τους νησιώτες;

Αν μοιραστεί, δε, η εισήγηση στον κόσμο που δοκιμάζεται από τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα αισθανθεί πιο αισιόδοξος για τα όσα προγραμματίζονται υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης και των Βρυξελλών. Και είναι σίγουρο ότι κανείς από τους κυρίους της συμπολίτευσης, κάνοντας μια πιο σοβαρή ανάγνωση των σελίδων, δεν θα διακρίνει έστω και ένα ψήγμα στοιχειώδους κοινωνικής παρέμβασης και στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας, ακόμα και με τους όρους που την αντιλαμβάνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

«Αυτοί που κλέβουν το ψωμί απ΄ το τραπέζι κηρύσσουν τη λιτότητα», έλεγε ο Μπρεχτ. Βρυξέλλες, κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή πήγαν ένα βήμα παρακάτω και τη ρήση του Μπρεχτ την έκαναν: «αυτοί που κλέβουν το ψωμί απ’ το τραπέζι ιδρύουν παρατηρητήρια για να παρακολουθούν και να ελέγχουν το κατ’ εξακολούθηση έγκλημά τους».

Γιατί περί αυτού πρόκειται. Κι επειδή όλες αυτές οι προσεγγίσεις αναδεικνύουν το συνεχές και κραυγαλέο δούλεμα προς τους… ιθαγενείς, είναι ενδεικτικό ότι οι γραφιάδες του πονήματος δεν μπήκαν καν στον κόπο να το ξαναδιαβάσουν για να αποφύγουν την έκθεση Να αλλάξουν τουλάχιστον τους χρονικούς προσδιορισμούς… Κι έτσι, για ακόμα μια φορά το copy – paste από τα σχετικά κατευθυντήρια κείμενα της κεντρικής διοίκησης, τους... πρόδωσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα συμπεράσματα του προγραμματισμού δράσεων γράφει επί λέξει: «Εκ των πραγμάτων, ο κοινωνικός μας ρόλος διευρύνεται ακόμα περισσότερο εν όψει της οικονομικής κρίσης, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή». Ενόψει της οικονομικής κρίσης κύριοι συνάδελφοι; Για τον κοινωνικό ολετήρα που επί σχεδόν μια 10ετία καλπάζει δεν ακούσατε, δεν είδατε τίποτα; Προετοιμάζεται η περιφέρεια ενόψει της οικονομικής κρίσης;

Από την περιφέρεια πρωτοκολλητή εγγράφων και διαταγών, περνάμε τώρα και στην περιφέρεια – παρατηρητή της κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής.

Το μόνο πραγματικό, αλλά άκρως ελλειμματικό στοιχείο στην εισήγηση είναι το κοινωνικό παντοπωλείο. Αλλά για να δούμε τι πραγματικά προσφέρει; Από πέρσι ζητήσαμε ως παράταξη να μας δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία του και τους ανθρώπους που στηρίζει στα νησιά μας, καθώς και οικονομικός απολογισμός. Ακόμα περιμένουμε… Ποιος άραγε από τα υπόλοιπα μέλη του Π.Σ. γνωρίζει τι ακριβώς και πώς το κάνει το κοινωνικό παντοπωλείο; Και το σημαντικότερο είναι ότι μάλλον και ο κόσμος του Βορείου Αιγαίου δεν ξέρει καν την ύπαρξή του.

Από θέση αρχής θα πω ότι ένα πρόγραμμα ουσιαστικής κοινωνικής μέριμνας θα προέβλεπε τέτοιες παρεμβάσεις υπέρ των αδύναμων και αποκλεισμένων που στόχο θα είχαν όχι την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου, αλλά το κλείσιμό του. Τα κοινωνικά παντοπωλεία και το επιδόματα ευτελισμού και απαξίας της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας, που με περισσό θράσος επιχειρεί να παγιώσει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αλλά αντίθετα είναι ο πιο κυνικός χειρισμός των καταστροφικών αποτελεσμάτων της ακολουθούμενης πολιτικής.

Κι επιπλέον, κάτι πέρα από ευχολόγια, ημερίδες, συνέδρια, και παγκόσμιες κατά τον ΟΗΕ ημέρες, έχουν να πουν οι διοικούντες την Περιφέρεια; Όχι σ’ εμάς, αλλά στο χειμαζόμενο λαό.

Με ημερίδες, συνέδρια, ...παρατήρηση και καταγραφή θα αντιμετωπίσουν την κοινωνική κρίση; Για τις αιτίες που γεννούν φτωχούς, άνεργους, αποκλεισμένους, κοινωνικό περιθώριο, ακόμα και παραβατικότητα -μικρή ή μεγάλη- άκουσαν, άραγε, είδαν κάτι και κυρίως έκαναν κάτι επί σχεδόν μια πενταετία;

Γιατί στην εισήγηση δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική δράση. Το απόλυτο μηδέν, το απόλυτο δούλεμα…

Έχουμε ξαναπεί και θα το επαναλάβουμε, ότι σκοπός της πολιτικής δεν είναι η παρατήρηση και η καταγραφή, αλλά η παρέμβαση και η αλλαγή. Η παρέμβαση και η αλλαγή των πολιτικών που διαλύουν την κοινωνία.

Και οι κύριοι/ες της περιφερειακής αρχής εφάρμοσαν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο όλες τις πολιτικές που διαλύουν την κοινωνία. Κι ως κερασάκι στην τούρτα, εμφανίζουν τρεις μήνες πριν τις εκλογές και μια εισήγηση για τάχα κοινωνική μέριμνα, με σωρεία εκδηλώσεων και… πανηγυριών που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες των νησιών, με θεματολογία που μάλλον προκαλεί, αφού δεν δίνει ουσιαστική διέξοδο στα βασικά καθημερινά προβλήματα, τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα όπως η υγεία, η παιδεία, η αξιοπρεπής διαβίωση.

Κυρίες και κύριοι της περιφερειακής αρχής, η αθλιότητα που στήνεται με τα επιδόματα μονιμοποίησης της φτώχειας και με τις άθλιες λογικές του κοινωνικού μερίσματος δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια σχέδια κοινωνικής, τάχα, μέριμνας.

Και τέτοιου είδους λογικές και προπάντων πρακτικές πρέπει να μας βρουν όλους εμάς και κυρίως το λαό απέναντί τους»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να καταργηθούν οι διατάξεις, εις βάρος του εργατικού ‑ λαϊκού κινήματος»

Η τοποθέτηση στη Βουλή της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής στο μικροσκόπιο των Αρχών για την δράση των 4 ΜΚΟ στη Λέσβο

Εκτιμάται ότι περιέχει πολλά στοιχεία, γι' αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, στο να σπάσουν τους κωδικούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Μπουρνού ‑ Βέρρου

Συζήτησαν για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή κακοκαιρία στο Λεκανοπέδιο Καλλονής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τιμά τους εθνικούς ευεργέτες η Περιφέρεια

Με εκδηλώσεις την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΚΙΝΑΛ: «Πού σιτίζονταν οι 2.000 εξαφανισμένοι;»

Ανακοίνωση του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής με αφορμή της δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας

Την Τετάρτη στην Αγίου Παντελεήμονος
ΧΩΡΙΑ

10 λεπτά που έφεραν... την καταστροφή!

«Δεν είχαμε καμία πληροφόρηση από την Πολιτική Προστασία για το τι θα συνέβαινε» λέει ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, μετρώντας τις ζημιές στην κάμερα του «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Στην πληγείσα Καλλονή ο Μουτζούρης

Συνεργάστηκε με τον Βέρρο και μίλησε με τους κατοίκους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τι θα γίνει με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής;»

Να διατεθεί το απαραίτητο προσωπικό για να «ξεκολλήσουν» οι διαδικασίες ζητά ο Μπουρνούς με ερώτησή του στον υπουργό Εσωτερικών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκδήλωση στη Μυτιλήνη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου από την ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανασύρθηκαν ζωντανοί οι 3 ναυαγοί

Οι δύο γυναίκες από τους 3 επιβαινοντες του σκάφους μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΧΩΡΙΑ

Η Λέσβος μετρά πληγές ‑ 3 αγνοούμενοι σε ναυάγιο

Ανετράπη μεγάλο αλιευτικό σκάφος στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών