× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περιφερειακό Συμβούλιο με σεισμικές δονήσεις

Εγκρίθηκαν τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 21/2/2019

Περιφερειακό Συμβούλιο με σεισμικές δονήσεις

Ψύχραιμα υποδέχτηκαν τις δονήσεις των Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς εκείνη πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση του οργάνου. Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου έσπευσε να επικοινωνήσει με υπηρεσιακούς παράγοντες, με τους προέδρους των κοινοτήτων αλλά και με τις αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές προκειμένου να πληροφορηθεί αν υπάρχουν ζημιές.

«Χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές»
Παίρνοντας το λόγο ο προϊστάμενος της διεύθυνσης προγραμματισμού της Περιφέρειας Χρήστος Μαλακός εξειδικεύοντας την εισήγηση για τα έργα επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές της Περιφέρειας και τα χρέη είναι σχεδόν μηδενισμένα καθώς επίσης ότι έχει γίνει εκκαθάριση των οφειλών για προγραμματικές συμβάσεις κτλ. Επίσης ο κ. Μαλακός έκανε αναφορά στο εγχειρίδιο διαδικασιών το οποίο παρακολουθεί κάθε δράση της περιφέρειας από τον προγραμματισμό των έργων έως την παράδοση του έργου υπάρχει και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα, οπότε μπορεί να ενημερώνεται ο καθένας. Παράλληλα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο διαγωνισμός μέσω ΕΣΠΑ για την τουριστική προβολή βγήκε άγονος και θα ξεκινήσει από την αρχή.

Για τη δακοκτονία

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη δακοκτονία επισημαίνοντας ότι τα χρήματα για φέτος είναι τα ίδια με πέρσι. Διευκρίνισε δε ότι υπήρχε αίτημα για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός δεδομένου ότι «πέρσι υπήρχε αστοχία στο πρόγραμμα διότι ο εργολάβος ζήτησε 50.000 ευρώ παραπάνω κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν». Επίσης τόνισε ότι σε άλλες Περιφέρειες δόθηκαν επιπλέον χρήματα όπως στην Κρήτη. «Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε για φέτος είναι να βάλουμε στον προϋπολογισμό να γίνει ακόμα μια διαβροχή, δηλαδή, να γίνουν τεσσεράμισι διαβροχές» κατέληξε ο κ.Βαλσαμίδης.

Κριτική σε υψηλούς τόνους

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο Γιάννης Σπιλάνης άσκησε δριμεία κριτική στην Περιφερειακή Αρχή της Χριστιάνας Καλογήρου αναφέροντας ότι δεν συζητά ποτέ με τους φορείς καθώς «ο σχεδιασμός από μεριάς Περιφέρειας γίνεται κατά μόνας και αυτό φαίνεται δεν πειράζει κανέναν». Στη συνέχεια ο κ.Σπιλάνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει γίνει καμία κουβέντα για τ αναπτυξιακά, ερχόμαστε και κάνουμε τυπικές διαδικασίες για να κλείσει το πρόγραμμα. Είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις πέρσι για τον τουρισμό, την καταθέσαμε στην επιτροπή τουρισμού και αγροτοδιατροφής τον Φεβρουάριο του 2018 και μέχρι τώρα η επιτροπή δεν βρήκε καιρό να την συζητήσει. Επομένως πώς να καταθέσουμε προτάσεις, τι προτάσεις να κατατεθούν οι οποίες δεν έχουν περάσει από κανενός είδους συζήτηση. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο» κατέληξε ο κ.Σπιλάνης.

Η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα άσκησε κριτική στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας αναφέροντας ότι όλο το πρόγραμμα διαπερνάται από τη λογική «γράψε κι αυτό». Παράλληλα επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει δημοκρατικός σχεδιασμός σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Δεν αναδεικνύεται πουθενά η ανάγκη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων των νησιών ούτε αποτυπώνεται πουθενά η ανάγκες της χειμάζουσας κοινωνικής πλειοψηφίας».
Ένταση προκλήθηκε μετά το τέλος των τοποθετήσεων για το θέμα του ετήσιου προγράμματος δράσης της Περιφέρειας όταν ζητήθηκε από το κ. Σπιλάνη να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Για τις προσλήψεις

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χρύσανθος Αργυρίου στην εισήγηση του για το θέμα των εγκρίσεων προσλήψεων εκτάκτου προσωπικού ανέφερε ότι οι ανάγκες της Περιφέρειας σύμφωνα με τους Γενικούς Διευθυντές των υπηρεσιών είναι 135 άτομα όμως θα ζητηθούν 38 θέσεις συμβασιούχων καθώς «δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθούν τόσες θέσεις από το Υπουργείο». Παρόλο που τα ποσά έχουν δεσμευτεί από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ο κ. Αργυρίου δήλωσε απαισιόδοξος για το πόσες τελικά από τις 38 θέσεις θα εγκριθούν καθώς σε προηγούμενη χρονιά είχαν ζητηθεί 14 θέσεις αλλά εγκρίθηκε μόνο μία! Διαφορετικές για το θέμα ήταν οι προσεγγίσεις τόσο του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στρατή Κόρακα όσο και του συμβούλου της «Ανταρσίας στο Αιγαίο» Αριστείδη Σγατζού οι οποίοι τόνισαν ότι πρέπει να ζητηθούν και τα 135 άτομα που έχουν ανάγκη οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν τις εγκρίνει τότε «να παραδώσουμε τα κλειδιά της Περιφέρειας» επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Συμβάσεις με τις Μητροπόλεις

Αντιδράσεις προκλήθηκαν από τους περιφερειακούς συμβούλους της Αριστεράς στο θέμα που αφορούσε την έγκριση τεσσάρων προγραμματικών συμβάσεων χρηματοδότησης με τις Μητροπόλεις Μυτιλήνης και Μηθύμνης. Τα έργα αφορούν την έκδοση οικοδομικών αδειών για τους ναούς στο Κουμκό και στο Νεοχώρι , την ολοκλήρωση της αποκατάστασης Αγίας Τριάδας Μυτιλήνης καθώς και την βελτίωση της πρόσβασης στο Οίκο ευγηρίας που είναι πέριξ της Μονής Ταξιαρχών Μανταμάδου. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε για το θέμα η Αγλαία Κυρίτση «τα χρήματα αυτά μπορούν να δοθούν στις τόσες ανάγκες που έχουν τα σχολεία και όχι στις Μητροπόλεις». Μάλιστα τόνισε ότι ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση από την Μητρόπολη Μυτιλήνης για το που διατέθηκαν τα 150.000 δολάρια που συγκέντρωσαν οι ομογενείς της Αυστραλίας για τις ανάγκες των σεισμοπαθών της Βρίσας. Απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βαλσαμίδης διευκρίνισε ότι οι δυο περιπτώσεις των Ναών αποτελούν μνημεία τα οποία πρέπει να συντηρηθούν και είναι σημαντικό για την κοινωνική ζωή ενός χωριού το να υπάρχει Ναός καθώς αποτελεί ένα ζωντανό σημείο αναφοράς. Απαρίθμησε δε τις περιπτώσεις των εκκλησιών στα σεισμόπληκτα χωριά του σεισμού του 2017 στις οποίες έχουν παρέμβει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για την αποκατάσταση τους.

Η κοινωνική μέριμνα
Εκτός από τα παραπάνω εγκρίθηκε επίσης και το πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας για το 2019 στο οποίο περιλαμβάνονται δράσεις όπως η δημιουργία του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής αλλά και ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου με την αγορά ειδών διατροφής, πρώτης ανάγκης, σχολικών ειδών κτλ. Σημειωτέον ότι όπως τόνισε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Καλλιόπη Γόμου-Πρωτογεράκη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι εγγεγραμμένες 660 οικογένειες οι οποίες λαμβάνουν τρόφιμα και άλλα είδη από αυτό. Ακόμα στον προγραμματισμό της κοινωνικής μέριμνας είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων και συνεδρίων.

Η μάχη της Καλλίπολης

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση του Στρατή Κόρακα με τον Έπαρχο Λήμνου Βαγγέλη Γιαρμαδούρο για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που προγραμματίζει η Περιφέρεια για τους πεσόντες στην εκστρατεία της Καλλίπολης. Ο κ. Κόρακας με έντονο τρόπο ανέφερε ότι είναι ντροπή να έρχονται τέτοια θέματα στο συμβούλιο καθώς «η εκστρατεία αυτή ήταν μια ιμπεριαλιστική επέμβαση σε ξένα εδάφη με χιλιάδες νεκρούς. Καταψηφίζουμε και με τα δυο χέρια» κατέληξε ο κ. Κόρακας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σγατζός καυτηρίασε την διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών. Από την μεριά του ο Βαγγέλης Γιαρμαδούρος επιτέθηκε φραστικά στους Κόρακα και Σγατζό κατηγορώντας τους ότι έχουν εμμονές και είναι τραγικοί. «Εμείς έχουμε συνεργασία με όλους τους Πρέσβεις των χωρών που έρχονται κάθε χρόνο στη Λήμνο για να τιμήσουν τους νεκρούς προγόνους τους» τόνισε ο κ. Γιαρμαδούρος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ