Με ελλείψεις σε προσωπικό ανοίγουν τα σχολεία της Λέσβου
Κυβερνητική επιλογή να καλύπτει τις κενές θέσεις με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αντί για μόνιμους, τονίζει ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος, αιρετός εκπρόσωπος στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 6/9/2023
Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκινάει με πολλά προβλήματα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο στην Λέσβο όσο και σε όλη την χώρα. Για το ζήτημα αυτό μίλησε στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της Λέσβου ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM και στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί» ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκλεγμένος με το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών, και αιρετός εκπρόσωπος στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Καρατόλιος.
Όπως ανέφερε ο κ. Καρατόλιος στο σύνολο της χώρας έγιναν 28.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα σχολεία. Παρότι έγιναν αυτές οι προσλήψεις υπάρχουν άλλες 19.000 κενές θέσεις και πιθανότατα ως το τέλος του χρόνου δεν θα καλυφθούν όλες. Όλες αυτές οι θέσεις θα έπρεπε να στελεχωθούν από μόνιμο προσωπικό τονίζει ο κ. Καρατόλιος.
Τα κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) τα προβλέψιμα (π.χ. συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών ) β) τα μη προβλέψιμα (π.χ. εγκυμοσύνες, ασθένειες κλπ). Παρόλο που πολλά από αυτά τα κενά είναι γνωστά ήδη από την προηγούμενη σχολική χρονιά, η κυβέρνηση επιλέγει να μην καλύπτει τις κενές θέσεις εργασίας με μόνιμο προσωπικό για να κρατάει χαμηλά τις δαπάνες για την παιδεία.
Σε ό,τι αφορά την Λέσβο ο κ. Καρατόλιος σημείωσε πως είναι ευχάριστο ότι έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών, όμως υπάρχουν πολλές ακάλυπτες θέσεις στον τομέα της ειδικής αγωγής. Μάλιστα το υπουργείο άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των αναγκαίων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα για κάθε τάξη προβλέπεται πλέον ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης, παρά το γεγονός ότι στην ίδια τάξη μπορεί να υπάρχει και δεύτερο παιδί που έχει ανάγκη πρόσθετης στήριξης.
Από την παραπάνω κυβερνητική απόφαση μειώθηκαν οι θέσεις παράλληλης στήριξης στη Λέσβο από 70 σε 58. Από τις αυτές 58 θέσεις το υπουργείο Παιδείας κάλυψε τις 29. Αυτό σημαίνει πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που χρειάζονται πρόσθετη στήριξη στο σχολείο δεν θα την έχουν. Σε επίπεδο δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Λέσβου οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης ανέρχονται σε 71 και από αυτές έχουν καλυφθεί οι 32.
Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για τα σχολεία, όπως είναι οι σχολικοί ψυχολόγοι. Σε αυτό τον τομέα υπάρχουν ανάγκες για 36 εργαζόμενους και το υπουργείο έχει εγκρίνει την πρόσληψη 19.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν σταματούν εδώ. Ο κ. Καρατόλιος σημείωσε πως είναι μεγάλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς που καλύπτουν τις ανάγκες σε μαθήματα ειδικοτήτων όπως είναι τα εικαστικά, η γυμναστική κλπ.
Τέλος μεγάλο πρόβλημα για τα σχολεία του νησιού είναι τα «γερασμένα» κτήρια και τα κοντέινερ που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Επίσης ο κ. Καρατόλιος αναφέρθηκε στην ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτηρίων.
Ξεχωριστή αναφορά έγινε για το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, όπου μετά από τη συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την πίεση που ασκήθηκε, εξασφαλίστηκαν τελικά οι αναγκαίοι πόροι για την μετατροπή της σύμβασης δέκα επιπλέον καθαριστριών σε πλήρους ωραρίου, αν και όπως τονίστηκε η αναγκαιότητα για τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών παραμένει.