× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο ρόλος της οικογένειας στην Ελλάδα του σήμερα

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις: Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/1/2020

Ο ρόλος της οικογένειας στην Ελλάδα του σήμερα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Καθώς η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ρευστότητα ως προς τις ηθικές και πατροπαράδοτες αξίες της, το γνώρισμα που κάνει έντονη πλέον την παρουσία του είναι η ατομικότητα των ανθρώπων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ατομικότητας, η οικογένεια στην Ελλάδα του σήμερα, δεν αποτελεί πλέον το βασικό και αναντικατάστατο «κύτταρο» του συστήματος της κοινωνίας. Παράλληλα, η οικογένεια ως θεσμός δέχεται κριτική σε διάφορα επίπεδα. Αυτοί που αντιτίθενται στο πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο την κατηγορούν ότι με την συμμόρφωση της στους κανόνες της κοινωνίας, εξακολουθεί να ασκεί ρόλο καταπιεστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλά επαγγέλματα που λειτουργούν ως παράγοντες «κοινωνικού ελέγχου» αποδοκιμάζονται ανοιχτά. Έτσι, οι δικαστές, οι αστυνομικοί, οι δάσκαλοι, οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ιερείς, στήνονται πολλές φορές «στη γωνία» και οι επικριτές τους ζητούν από αυτούς να απολογηθούν για τους ίδιους λόγους που κατηγορούν την οικογένεια. Είναι φανερό λοιπόν, πως όλοι μας βρισκόμαστε στη δίνη αξιολογικών – προσωπικών ιδεολογιών, εκτιμήσεων και αφηγημάτων.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο ρόλος των Μ.Μ.Ε, τα οποία αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι πολλοί νέοι στις μέρες μας βρίσκονται σε δυσαρμονία ως προς την κοινωνία στην οποία ανήκουν, βιάζονται να ρίξουν το «ανάθεμα» σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί είναι εκείνοι που θα βιαστούν να καταδικάσουν την σύγχρονη ελληνική οικογένεια και τις μεθόδους της, λίγοι είναι όμως αυτοί που θα καταλάβουν πως η χαλάρωση των κοινωνικών δομών έφερε μαζί της και το πρόβλημα των «αποξενωμένων – περιθωριακών νέων».

Η οικογένεια σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν, καλείται να φροντίσει για την κοινωνικοποίηση των νέων μελών της μέσα σε μια κοινωνία, όπου δεσπόζει η ατομικότητα, ο εγωκεντρισμός και οι περίφημοι «νόμοι της αγοράς». Καλείται να διαχειριστεί τις απογοητεύσεις των παιδιών της και να «δαμάσει» της δικές της προσδοκίες που βρίσκονται συνήθως προσανατολισμένες στην επιτυχία και αγνοούν την αποτυχία. Κι όμως, η επιτυχία όπως και η αποτυχία αποτελούν μέρος του παιγνιδιού που λέγεται ζωή.

Επιπλέον, καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα που δημιουργείται όταν χάνουμε τους πραγματικούς στόχους που επιδιώκουμε με την «τυφλή»υπακοή στους οικογενειακούς κανόνες. Καλείται να αντιληφθεί δηλαδή, ότι με αυτόν τον τρόπο καταστέλλει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία καλούνται να αναλάβουν τα παιδιά προκειμένου να μπορέσουν να οικοδομήσουν με το πέρασμα του χρόνου μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ταυτότητα, ξέχωρα από την οικογένειά τους.
Έτσι, η σκέψη που θα πρέπει να κάνει ο γονιός πλέον είναι πως ούτε ο ίδιος θα πειθαρχούσε τυφλά και μηχανικά σε μια εντολή, εκτός και αν πείθονταν ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εξηγήσει στο παιδί του τους λόγους για τους οποίους είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε κανόνες στον περίπλοκο κόσμο στον οποίο ζούμε και δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Είναι αλήθεια πως μόνο με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα αισθανθούν ότι διαθέτουν σαφή και ξεκάθαρα όρια και κατά συνέπεια θα νιώσουν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια.

Τα παιδιά έχουν την ανάγκη της καθοδήγησης από την οικογένειά τους, όπως και την ανάγκη της στοργής και της επιδοκιμασίας της, αλλά όχι την ανάγκη της παρέμβασης και της υπερπροστασίας. Η αλλαγή και η βαθμιαία χαλάρωση των άλλοτε απολυταρχικών, αυταρχικών και τιμωρητικών μεθόδων πειθαρχίας δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αδιαφορία. Το θεμελιακό ζήτημα δεν πρέπει να αποτελεί πλέον το κατά πόσο η πειθαρχία είναι απαραίτητη ή όχι.

Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί, θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό στην ζωή τόσο των παιδιών όσο και των γονέων προκειμένου να μπορέσουν να συμφωνήσουν πάνω σε βασικούς θεμελιώδεις κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούνται εξίσου και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Αυτή είναι ίσως και η μοναδική ελπίδα για να μην επιβεβαιωθεί στο μέλλον η περίφημη ρήση του διάσημου ψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Καρλ Γιούνγκ :
'' Το βαρύτερο φορτίο για ένα παιδί είναι η ζωή που δεν έζησαν οι γονείς του ''.

*Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι Ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλινική-Γνωσιακή Ψυχολογία

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Σοφία Σακοράφα στα σχολεία της Δυτικής Λέσβου

Μαθητές γνώρισαν αθλήτριες και εκπροσώπους του ΣΕΓΑΣ ενόψει των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Μόλυβο
Η Σοφία Σακοράφα στα σχολεία της Δυτικής Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

Οι γεύσεις του Βορείου Αιγαίου έδωσαν ραντεβού στο Πασαλιμάνι

Παραγωγοί των νησιών παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο «PIRAEUS TASTE FAIR 2026», με άμεσες πωλήσεις, γευσιγνωσίες και συνταγές που ένωσαν τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο
Οι γεύσεις του Βορείου Αιγαίου έδωσαν ραντεβού στο Πασαλιμάνι
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου

Τα «Τριβόλια 2026» έρχονται από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου με μουσικά εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδα και αναβίωση του πανηγυριού του Αγίου Δημητρίου στο Ρουσσοπούλι
Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών γίνεται γιορτή στη Λέσβο

Δωρεάν δράσεις ορνιθοπαρατήρησης για μικρούς και μεγάλους την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις Αλυκές Καλλονής
Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών γίνεται γιορτή στη Λέσβο
ΓΕΥΣΗ

Μια χρονιά μόχθου, μια νέα εσοδεία και ένα μεγάλο ευχαριστώ

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» τίμησε τους ανθρώπους της φετινής συγκομιδής με ένα ανοιχτό τραπέζι αφιερωμένο στη συλλογική προσπάθεια
Μια χρονιά μόχθου, μια νέα εσοδεία και ένα μεγάλο ευχαριστώ
ΓΕΥΣΗ

Νέο κύμα ακρίβειας στη φέτα με αυξήσεις έως 2 ευρώ το κιλό

Ανατιμήσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο προβλέπει της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Μιχάλης Σαράντης
Νέο κύμα ακρίβειας στη φέτα με αυξήσεις έως 2 ευρώ το κιλό
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τα αδέσποτα βρήκαν τη δική τους γιορτή στη Μυτιλήνη

Δράσεις, παιχνίδια και γνωριμία με ζώα που αναζητούν σπίτι στην εκδήλωση του Δήμου – Χριστόφας «Κάθε υιοθεσία είναι ένα ακόμη όμορφο αποτέλεσμα»
Τα αδέσποτα βρήκαν τη δική τους γιορτή στη Μυτιλήνη
ΓΕΥΣΗ

Κέικ βανίλιας για το κολατσιό των παιδιών

Μια συνταγή από τα αυγά ΧΑΤΖΕΛΗ
Κέικ βανίλιας για το κολατσιό των παιδιών
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Μαθητές της Λέσβου ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων

Τα Δημοτικά Σχολεία Λουτρών και Θερμής συμμετείχαν στη δράση «Άνθρωπος – Ζώα – Περιβάλλον» στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Μαθητές της Λέσβου ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στον Μόλυβο το μεγάλο αθλητικό ραντεβού του Αιγαίου

Οι 37οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου διεξάγονται στις 10 και 11 Οκτωβρίου, με περίπου 630 συμμετέχοντες από 19 νησιά
Στον Μόλυβο το μεγάλο αθλητικό ραντεβού του Αιγαίου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μικρασιάτικα τραγούδια και χοροί ξανά με το «Κιόστε»

Στις 6 και 7 Οκτωβρίου ξεκινούν οι συναντήσεις της Ομάδας Μικρασιατικού Τραγουδιού και της Χορευτικής Ομάδας στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
Μικρασιάτικα τραγούδια και χοροί ξανά με το «Κιόστε»
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Εκπαίδευση αστυνομικών του Βορείου Αιγαίου για την προστασία των ζώων

Διαδικτυακή ημερίδα για τη νομοθεσία, την πρόληψη δημιουργίας αδέσποτων και την πρακτική εφαρμογή του Ν. 4830/2021
Εκπαίδευση αστυνομικών του Βορείου Αιγαίου για την προστασία των ζώων