× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φουρνέλια – Ψταλέλια» στον Αφάλωνα

Συνδιοργάνωση της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου αναβίωσης εθίμου σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αφάλωνα «Η Αγία Τριάδα» την Τρίτη 29 Αυγούστου στον Αφάλωνα στις 8 το βράδυ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/8/2023

«Φουρνέλια – Ψταλέλια» στον Αφάλωνα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αφάλωνα «Η Αγία Τριάδα» συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν την Τρίτη 29 Αυγούστου στον Αφάλωνα στον αύλειο χώρο της εκκλησίας στις  8 το βράδυ στην αναβίωση του εθίμου «Φουρνέλια – Ψταλέλια» με παραδοσιακές γεύσεις και γλέντι.

Σύμφωνα με το έθιμο αυτό οι κάτοικοι του Αφάλωνα στις 29 Αυγούστου, τιμώντας τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, νήστευαν ακόμη και το ελαιόλαδο. Στο πλαίσιο της νηστείας άναβαν μια μικρή φωτιά σε κάθε γειτονιά και έφτιαχναν ένα φουρνάκι. Γι’ αυτό και η ονομασία τα "φουρνέλια" . Έβαζαν ένα κομμάτι τσίγκο πάνω από τα κάρβουνα και έψηναν τα ξερά σύκα, (τα ψταλέλια), αφού πρώτα τα περνούσαν μέσα σε ξυλάκια»Τα ψημένα «ψταλέλια» ήταν ένα έδεσμα που αφθονούσε την εποχή αυτή και ήταν κατάλληλο για τη νηστεία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ