× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος των 20 εκατομμυρίων ετών διηγείται την ιστορία της

Καθημερινές περιηγήσεις στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/8/2023

Η Λέσβος των 20 εκατομμυρίων ετών διηγείται την ιστορία της

Το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια αποτελεί την ιστορική τοποθεσία του Απολιθωμένου Δάσους όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών ενώ αναδείχθηκαν νέες απολιθωματοφόρες θέσεις ύστερα από επίπονη προσπάθεια συντήρησης, ανασύστασης και ανάδειξης συστάδας απολιθωμένων κορμών στο νότιο τμήμα του Πάρκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα έργα αναβάθμισης και βελτίωσης των υποδομών τιυ Πάρκου με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2014-2020.

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έκτασης 250 στρεμμάτων αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από ενενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο ψηλότερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, το ύψος του φτάνει τα 7,2 μέτρα και η περίμετρος του φτάνει τα 8,5 μέτρα. Πρόκειται για δένδρο σεκόιας με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιήγησης τους χρησιμοποιούν τις νέες πλακωστροτες διαδρομές προκειμένου να επισκεφθούν απολιθωματοφόρες θέσεις με τις πευκίδες και τα κυπαρίσσια του Πάρκου καθώς και καρποφόρα φυτά, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434. Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ