× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Θέλουμε 30 διασώστες στη Λέσβο για να καλυφθούν τα ασθενοφόρα σε ΕΚΑΒ και Κέντρα Υγείας»

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης Κώστας Σορόπος μιλά για τα περιστατικά στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, την κάλυψη των κενών με οδηγούς άλλων υπηρεσιών και τη δύσκολη καθημερινότητα του διασώστη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/7/2023

«Θέλουμε 30 διασώστες στη Λέσβο  για να καλυφθούν τα ασθενοφόρα σε ΕΚΑΒ και Κέντρα Υγείας»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στα κενά που υπάρχουν σήμερα στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ στο νησί μας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διασώστες των ασθενοφόρων στην καθημερινότητά τους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης Κώστας Σορόπος.

Αναφερόμενος στο περιστατικό της Τετάρτης στην Άντισσα με το θάνατο μιας γυναίκας από πνιγμό στην παραλία του Γαβαθά, ο κ. Σορόπος σημείωσε ότι το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ξεκίνησε από την Καλλονή για να πάει στο περιστατικό, ήταν εκεί μετά από 35 λεπτά περίπου, ωστόσο σημείωσε για την άτυχη γυναίκα ήταν αργά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κληθήκαμε στο συγκεκριμένο περιστατικό, διότι δεν υπήρχε οδηγός στη βάρδια του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Άντισσας. Φτάσαμε σε πολύ σύντομο διάστημα αν σκεφθεί κανείς ότι η απόσταση είναι περίπου 45 χιλιόμετρα. Σε κάθε περίπτωση τα περιστατικά πνιγμού χρειάζεται να αντιμετωπιστούν μέσα σε λίγα λεπτά για να σωθεί ο άνθρωπος».

Όπως σημείωσε ο κ. Σορόπος το Κέντρο Υγείας Άντισσας είναι εκείνο που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή την περίοδο διότι έχει περίπου 8 βάρδιες ακάλυπτες το μήνα, λόγω έλλειψης προσωπικού. «Οι συνάδελφοι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν όμως η έλλειψη προσωπικού είναι πολύ μεγάλη κι έτσι οι βάρδιες είναι αδύνατον να καλυφθούν. Στις ακάλυπτες βάρδιες μπορούν να βγουν πολλά περιστατικά, χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τετάρτη όπου μέσα σε λίγες ώρες βγήκαν τρία σοβαρά περιστατικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΕΚΑΒ της Μυτιλήνης σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, αυτή τη στιγμή απασχολεί 45 διασώστες, οι 35 μόνιμοι και οι υπόλοιποι όπως αναφέρει με συμβάσεις που ανανεώνονται. «Καθημερινά βγάζουμε σε κάθε βάρδια 4 αυτοκίνητα το πρωί, 3 το απόγευμα και 2 το βράδυ. Παράλληλα το ΕΚΑΒ έχει υπό την εποπτεία του και τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας και του νοσοκομείου και προσπαθεί να συντονίσει την κατάσταση. Η κάλυψη όλων των περιστατικών είναι πολύ δύσκολη και ειδικά τώρα το καλοκαίρι που έχουμε αύξηση του πληθυσμού είναι αδύνατο να γίνει».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σορόπου για να καλυφθούν συνολικά όλα τα κενά της Λέσβου σε Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, απαιτούνται προσλήψεις τουλάχιστον 30 ατόμων.

«Οι τελευταίες μόνιμες προσλήψεις έγιναν το 2014. Από τότε δυστυχώς το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε μόνο με συμβασιούχους. Το οξύμωρο είναι ότι αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα έχουμε 3.000 ανθρώπους εκπαιδευμένους που έχουν αποφοιτήσει από σχολές και ΙΕΚ διασωστών και περιμένουν να πιάσουν δουλειά, όμως δεν προχωρά η διαδικασία». Και στη Λέσβο σημείωσε ο κ. Σορόπος υπάρχουν δεκάδες απόφοιτοι από τα δύο ΙΕΚ με αυτή την ειδικότητα, το Δημόσιο ΙΕΚ Μυτιλήνης και το ΙΕΚ του νοσοκομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αντί λοιπόν η πολιτεία και το Υπουργείο να δρομολογήσει μόνιμες προσλήψεις επιλέγει αυτή τη στιγμή μέσα στο κατακαλόκαιρο να βάλει σε καίριες θέσεις διασωστών στα ασθενοφόρα, οδηγούς από την Πυροσβεστική, το στρατό και τους Δήμους. Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία του ασθενή και εμείς είμαστε άκρως αντίθετοι σε αυτή τη διαδικασία. Η εκπαίδευση που υποτίθεται θα λάβουν οι άνθρωποι αυτοί θα είναι ταχύρυθμη και θα διαρκέσει δύο μέρες. Σε δύο μέρες λοιπόν θα πρέπει να μάθουν όλα όσα εμείς μαθαίνουμε σε όλη μας τη ζωή κάτω από συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την Πέμπτη προχωρά η κάλυψη των κενών με έκτακτο προσωπικό από στρατό, Πυροσβεστική και δήμους, στα Κέντρα Υγείας αρχικά του νησιού με προτεραιότητα στην Άντισσα, τον Πολιχνίτο στη συνέχεια και το Πλωμάρι.

Αναφερόμενος ο κ. Σορόπος στα περιστατικά που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι διασώστες σημείωσε ότι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι τα τροχαία ατυχήματα τα οποία ειδικά στη Λέσβο έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς και τα ψυχιατρικά περιστατικά τα οποία επίσης είναι πάρα πολλά στο νησί και χρήζουν ειδικής διαχείρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αναρωτιέται κανείς πως ένας μη επαρκώς εκπαιδευμένος οδηγός που προέρχεται από άλλη υπηρεσία θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην περίπτωση ενός σοβαρού τροχαίου με τραυματίες ή στην περίπτωση ενός περιστατικού ψυχιατρικής φύσεως όπου ακόμη και έμπειροι διασώστες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν. Δυστυχώς η κυβέρνηση αν και γνώριζε εδώ και πολύ καιρό το πρόβλημα, το άφηνε και τώρα τρέχει τελευταία στιγμή να το αντιμετωπίσει με τον τρόπο αυτό, ο οποίος ευχόμαστε να είναι προσωρινός, όμως φοβόμαστε ότι θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει».

Ένα σημαντικό ακόμη βήμα που πρέπει να γίνει, σημείωσε ο πρόεδρος των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ είναι η ένταξη όλων των διασωστών και των οδηγών ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων που σήμερα ανήκουν στις ΔΥΠΕ, στο δυναμικό του ΕΚΑΒ.

«Αυτό θα βοηθούσε πολύ στο να υπάρξει ένας καλύτερος σχεδιασμός και κατανομή προσωπικού σε όλες τις βάρδιες και τις υπηρεσίες ώστε να μην υπάρχουν ακάλυπτες υπηρεσίες ή να μην υπάρχει γενικότερη ασυνεννοησία που μπορεί να προκύψει όταν εμπλέκονται περισσότερες από μία υπηρεσίες.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Ο πατέρας μου έφυγε και ήρθε ξανά στη ζωή»

Η συγκλονιστική ανάρτηση της Μαρίτα Δόλκα για τη διάσωση του πατέρα της στη Σκάλα Ερεσού με ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή
«Ο πατέρας μου έφυγε και ήρθε ξανά στη ζωή»
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Καταδίκη της Ελλάδας για κακομεταχείριση αιτούσας άσυλο στη Μόρια

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η καθυστέρηση στη θεραπεία και οι συνθήκες διαβίωσης παραβίασαν το άρθρο 3 της Σύμβασης
Καταδίκη της Ελλάδας για κακομεταχείριση αιτούσας άσυλο στη Μόρια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου

Αύριο Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο Μαρούλα της Μύρινας
Εκλογές στην Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Λάστιχα, άγκυρες και πλαστικά στο «δίχτυ» των εθελοντών

Περίπου 134 κιλά απορριμμάτων ανασύρθηκαν από δύο βυθούς της Λέσβου σε ένα διήμερο δράσεων -Το Plastic Free Greece ολοκλήρωσε τη φετινή του εκστρατεία στο νησί, με καθαρισμούς και περιβαλλοντική εκπαίδευση
Λάστιχα, άγκυρες και πλαστικά στο «δίχτυ» των εθελοντών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

31 πρόσφυγες ‑ μετανάστες στην Πλάκα της Λήμνου

Μεταφέρθηκαν προσωρινά στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου
31 πρόσφυγες ‑ μετανάστες στην Πλάκα της Λήμνου
ΥΓΕΙΑ

Στην ΚΤΥΠ η αναβάθμιση τεσσάρων Κέντρων Υγείας της Λέσβου

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά του έργου των 9 εκατ. ευρώ και αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου, αναφέρει σε ανακοίνωση ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου
Στην ΚΤΥΠ η αναβάθμιση τεσσάρων Κέντρων Υγείας της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών αποχαιρετά την Ελένη Κατραντζή Χατζηελευθερίου

Το συλλυπητήριο μήνυμα για την αγωνιστική παρουσία και την πολυετή προσφορά της στον Σύλλογο
Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών αποχαιρετά την Ελένη Κατραντζή Χατζηελευθερίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Υπάλληλος κατηγορείται για κλοπή από επιχείρηση στη Μύρινα

Δύο φορές φέρεται να μπήκε στο κατάστημα εκτός ωραρίου λειτουργίας
Υπάλληλος κατηγορείται για κλοπή από επιχείρηση στη Μύρινα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνεχίζονται οι εγγραφές στην Ακαδημία του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Πρώτη συνάντηση στις 4 Οκτωβρίου στα Τσαμάκια, εφόσον συμπληρωθούν 25 συμμετοχές – Νέες διαδρομές, μηνιαίες ποδηλατάδες και ψηφιακή οργάνωση
Συνεχίζονται οι εγγραφές στην Ακαδημία του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έκπτωση 50% στα εισιτήρια του Αστικού ΚΤΕΛ για τις τρίτεκνες οικογένειες

Από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ το νέο μέτρο στη Μυτιλήνη, έπειτα από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη
Έκπτωση 50% στα εισιτήρια του Αστικού ΚΤΕΛ για τις τρίτεκνες οικογένειες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μικροί τρυγητές στον Α΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό Μυτιλήνης

Τα παιδιά γνώρισαν βιωματικά τον παραδοσιακό τρύγο, πατώντας σταφύλια μέσα σε ένα σκηνικό γεμάτο αρώματα, χρώματα και χαρά
Μικροί τρυγητές στον Α΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το τελευταίο αντίο σε μια συνεπή αγωνίστρια της Λέσβου

Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Κατραντζή-Χατζηελευθερίου, με πολυετή παρουσία στο συνδικαλιστικό κίνημα και ενεργή συμμετοχή στον πολιτισμό
Το τελευταίο αντίο σε μια συνεπή αγωνίστρια της Λέσβου