× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Λέσβος χρειάζεται καινούργια και μεγάλα ξενοδοχεία»

Το τρένο της τουριστικής ανάπτυξης, σημειώνει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς θα έρθει για τη Λέσβο μόνο μέσα από στοχευμένη προβολή και νέες επενδύσεις θελκτικές στους επισκέπτες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/6/2023

«Η Λέσβος χρειάζεται καινούργια και μεγάλα ξενοδοχεία»

Μπορεί το 2023 να είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό της Λέσβου με αύξηση αφίξεων σε σύγκριση με το 2022, ωστόσο όπως επισημαίνει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς, δεν θα καταφέρουμε να αγγίξουμε τις αφίξεις του 2019 και το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε μικρή υστέρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο όπως τόνισε ο έμπειρος τουριστικός πράκτορας, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», το ζήτημα δεν είναι αν θα πιάσουμε τα νούμερα του 2019 ή αν θα τα ξεπεράσουμε για λίγο, το ζήτημα είναι ότι στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στασιμότητα η οποία έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα των καταλυμάτων μας τα οποία δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες των τουριστών οι οποίοι ζητούν ένα διαφορετικό προϊόν.

«Η Λέσβος χρειάζεται μεγάλα καινούργια ξενοδοχεία τα οποία θα παρέχουν νέα προϊόντα στους πελάτες τους και θα είναι πιο θελκτικά.

Θεωρητικά αν καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να πιάσουμε τον αριθμό των 75.000 – 78.000 αφίξεων που είχαμε το 2014 και 2015, ο αριθμός των κρεβατιών που υπάρχει στο νησί επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες φιλοξενίας. Το  ζήτημα όμως είναι ότι έτσι όπως είναι τα καταλύματα με προδιαγραφές δεκαετίας 1980 και 1990 δεν ανταποικρίνονται στα σημερινά δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον ο τουρίστας θέλει σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, με πολλές παροχές οι οποίες θα περιλαμβάνονται σε αυτό και επίσης καταλύματα με δίπλα στην παραλία, κάτι το οποίο δεν έχουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Ενδεικτικό για το τι θέλουν οι επισκέπτες μας είναι το γεγονός ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει «Porto Plomari»,  «Mythical coast» και άλλα σύγχρονα καταλύματα που ξεκίνησαν να λειτουργούν έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Μάλιστα το Porto Plomari και η λειτουργία του συνέβαλε στην αύξηση των τουριστών από τις Σκανδιναβικές χώρες.

Υπάρχει μία σχετική κινητικότητα για τη δημιουργία νέων μονάδων αλλά και την ανακαίνιση παλιών ξενοδοχείων, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο ακόμη έως ότου καταφέρουμε να αγγίξουμε τα επιθυμητά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος δεν θα γίνει ποτέ Ρόδος, όμως νομίζω ότι δεν θέλουμε ούτε κι εμείς κάτι τέτοιο. Θα μπορούσαμε ωστόσο  να πάμε λίγο καλύτερα όπως η Σάμος, η Θάσος και άλλα νησιά που έχουν καταφέρει άλλο μοντέλο ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα για φέτος στην Ελλάδα γενικότερα ο Λευτέρης Καραμπλιάς δεν βλέπει να προσεγγίζουμε νέο ρεκόρ αριθμού τουριστών όπως προβλεπόταν στην αρχή της σεζόν και ήδη όπως αναφέρει μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέγραψαν μείωση το Μάιο στον αριθμό των αφίξεων.

«Η Ελλάδα γενικότερα είναι αρκετά ακριβός προορισμός σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της όπως είναι η αγορά της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαίοι θύματα και αυτοί όπως όλος ο κόσμος άλλωστε, της ακρίβειας και της αύξησης των τιμών, αναζητούν ποιοτικές μεν υπηρεσίες, οικονομικές δε. Το μοντέλο αυτό δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα των δικών μας κορυφαίων προορισμών όπου οι χρεώσεις είναι πολύ μεγάλες. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Λέσβος είναι ένας αρκετά οικονομικός προορισμός της χώρας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στον τουρισμό που προέρχεται από τις απέναντι τουρκικές ακτές ο κ. Καραμπλιάς  σημείωσε ότι η παρουσία των Τούρκων είναι σωτήρια για τη Λέσβο και ότι κυριολεκτικά σώζουν την παρτίδα και βοηθούν στη συμπλήρωση του εισοδήματος των τουριστικών επιχειρήσεων.

«Μπορεί ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων να είναι μικρός σε σύγκριση με τον μέσο όρο παραμονής των Ευρωπαίων, όμως οι περισσότεροι είναι υψηλού εισοδήματος και αφήνουν αρκετά χρήματα στις αγορές σε ψώνια, διασκέδαση, φαγητό κ.λπ, οπότε ταμειακά αυτή η διαφορά εξισορροπείται».

Σε ότι αφορά στους Έλληνες τουρίστες, σημείωσε ο κ. Καραμπλιάς γενικά τα νησιά του βορείου και του νοτίου Αιγαίου είναι μακρινοί προορισμοί για τους περισσότερους με ακριβά ναύλα και μεγάλα ταξίδια, επομένως δεν είμαστε στις πρώτες επιλογές τους για διακοπές.

«Οι Έλληνες τουρίστες γενικά φέτος, θα προτιμήσουν διακοπές σε κοντινούς και οικονομικούς προορισμούς. Δυστυχώς η ακρίβεια έχει εξανεμίσει μισθούς και εισοδήματα και οι περισσότεροι είτε δεν θα πάνε διακοπές είτε θα επιλέξουν προορισμό κοντά στο σπίτι τους, είτε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης