× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Λέσβος χρειάζεται καινούργια και μεγάλα ξενοδοχεία»

Το τρένο της τουριστικής ανάπτυξης, σημειώνει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς θα έρθει για τη Λέσβο μόνο μέσα από στοχευμένη προβολή και νέες επενδύσεις θελκτικές στους επισκέπτες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/6/2023

«Η Λέσβος χρειάζεται καινούργια και μεγάλα ξενοδοχεία»
' χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί το 2023 να είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό της Λέσβου με αύξηση αφίξεων σε σύγκριση με το 2022, ωστόσο όπως επισημαίνει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς, δεν θα καταφέρουμε να αγγίξουμε τις αφίξεις του 2019 και το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε μικρή υστέρηση.

Ωστόσο όπως τόνισε ο έμπειρος τουριστικός πράκτορας, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», το ζήτημα δεν είναι αν θα πιάσουμε τα νούμερα του 2019 ή αν θα τα ξεπεράσουμε για λίγο, το ζήτημα είναι ότι στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στασιμότητα η οποία έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα των καταλυμάτων μας τα οποία δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες των τουριστών οι οποίοι ζητούν ένα διαφορετικό προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Λέσβος χρειάζεται μεγάλα καινούργια ξενοδοχεία τα οποία θα παρέχουν νέα προϊόντα στους πελάτες τους και θα είναι πιο θελκτικά.

Θεωρητικά αν καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να πιάσουμε τον αριθμό των 75.000 – 78.000 αφίξεων που είχαμε το 2014 και 2015, ο αριθμός των κρεβατιών που υπάρχει στο νησί επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες φιλοξενίας. Το  ζήτημα όμως είναι ότι έτσι όπως είναι τα καταλύματα με προδιαγραφές δεκαετίας 1980 και 1990 δεν ανταποικρίνονται στα σημερινά δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον ο τουρίστας θέλει σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, με πολλές παροχές οι οποίες θα περιλαμβάνονται σε αυτό και επίσης καταλύματα με δίπλα στην παραλία, κάτι το οποίο δεν έχουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Ενδεικτικό για το τι θέλουν οι επισκέπτες μας είναι το γεγονός ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει «Porto Plomari»,  «Mythical coast» και άλλα σύγχρονα καταλύματα που ξεκίνησαν να λειτουργούν έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Μάλιστα το Porto Plomari και η λειτουργία του συνέβαλε στην αύξηση των τουριστών από τις Σκανδιναβικές χώρες.

Υπάρχει μία σχετική κινητικότητα για τη δημιουργία νέων μονάδων αλλά και την ανακαίνιση παλιών ξενοδοχείων, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο ακόμη έως ότου καταφέρουμε να αγγίξουμε τα επιθυμητά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος δεν θα γίνει ποτέ Ρόδος, όμως νομίζω ότι δεν θέλουμε ούτε κι εμείς κάτι τέτοιο. Θα μπορούσαμε ωστόσο  να πάμε λίγο καλύτερα όπως η Σάμος, η Θάσος και άλλα νησιά που έχουν καταφέρει άλλο μοντέλο ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα για φέτος στην Ελλάδα γενικότερα ο Λευτέρης Καραμπλιάς δεν βλέπει να προσεγγίζουμε νέο ρεκόρ αριθμού τουριστών όπως προβλεπόταν στην αρχή της σεζόν και ήδη όπως αναφέρει μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέγραψαν μείωση το Μάιο στον αριθμό των αφίξεων.

«Η Ελλάδα γενικότερα είναι αρκετά ακριβός προορισμός σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της όπως είναι η αγορά της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαίοι θύματα και αυτοί όπως όλος ο κόσμος άλλωστε, της ακρίβειας και της αύξησης των τιμών, αναζητούν ποιοτικές μεν υπηρεσίες, οικονομικές δε. Το μοντέλο αυτό δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα των δικών μας κορυφαίων προορισμών όπου οι χρεώσεις είναι πολύ μεγάλες. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Λέσβος είναι ένας αρκετά οικονομικός προορισμός της χώρας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στον τουρισμό που προέρχεται από τις απέναντι τουρκικές ακτές ο κ. Καραμπλιάς  σημείωσε ότι η παρουσία των Τούρκων είναι σωτήρια για τη Λέσβο και ότι κυριολεκτικά σώζουν την παρτίδα και βοηθούν στη συμπλήρωση του εισοδήματος των τουριστικών επιχειρήσεων.

«Μπορεί ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων να είναι μικρός σε σύγκριση με τον μέσο όρο παραμονής των Ευρωπαίων, όμως οι περισσότεροι είναι υψηλού εισοδήματος και αφήνουν αρκετά χρήματα στις αγορές σε ψώνια, διασκέδαση, φαγητό κ.λπ, οπότε ταμειακά αυτή η διαφορά εξισορροπείται».

Σε ότι αφορά στους Έλληνες τουρίστες, σημείωσε ο κ. Καραμπλιάς γενικά τα νησιά του βορείου και του νοτίου Αιγαίου είναι μακρινοί προορισμοί για τους περισσότερους με ακριβά ναύλα και μεγάλα ταξίδια, επομένως δεν είμαστε στις πρώτες επιλογές τους για διακοπές.

«Οι Έλληνες τουρίστες γενικά φέτος, θα προτιμήσουν διακοπές σε κοντινούς και οικονομικούς προορισμούς. Δυστυχώς η ακρίβεια έχει εξανεμίσει μισθούς και εισοδήματα και οι περισσότεροι είτε δεν θα πάνε διακοπές είτε θα επιλέξουν προορισμό κοντά στο σπίτι τους, είτε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες

Απαγόρευσαν στους διαδηλωτές αγρότες να μπουν στην Agrotica
Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το Β τρίμηνο 2026, με τις νησιωτικές ενισχύσεις να μετατίθενται στην τελευταία δυνατή ημερομηνία
Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη

Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί μη γνώσης του εγγράφου που είχε σταλεί στο ΥΠΑΑΤ
Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου

Το free press περιοδικό της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» κυκλοφορεί σε όλη τη Λέσβο και ανεβαίνει στο «Ν»
Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζημιές στο 20% των εκμεταλλεύσεων και συρρίκνωση της αγροτικής απασχόλησης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας και 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 1990 ενώ συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η πίεση στα οινοποιεία
Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο με συνολική δημόσια δαπάνη 262,6 εκατ. ευρώ και στόχο επενδύσεις σε ανταγωνιστικότητα, νερό, ενέργεια και κυκλική οικονομία.
Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου