× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Λέσβος χρειάζεται καινούργια και μεγάλα ξενοδοχεία»

Το τρένο της τουριστικής ανάπτυξης, σημειώνει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς θα έρθει για τη Λέσβο μόνο μέσα από στοχευμένη προβολή και νέες επενδύσεις θελκτικές στους επισκέπτες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/6/2023

«Η Λέσβος χρειάζεται καινούργια και μεγάλα ξενοδοχεία»
' χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί το 2023 να είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό της Λέσβου με αύξηση αφίξεων σε σύγκριση με το 2022, ωστόσο όπως επισημαίνει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς, δεν θα καταφέρουμε να αγγίξουμε τις αφίξεις του 2019 και το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε μικρή υστέρηση.

Ωστόσο όπως τόνισε ο έμπειρος τουριστικός πράκτορας, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», το ζήτημα δεν είναι αν θα πιάσουμε τα νούμερα του 2019 ή αν θα τα ξεπεράσουμε για λίγο, το ζήτημα είναι ότι στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στασιμότητα η οποία έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα των καταλυμάτων μας τα οποία δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες των τουριστών οι οποίοι ζητούν ένα διαφορετικό προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Λέσβος χρειάζεται μεγάλα καινούργια ξενοδοχεία τα οποία θα παρέχουν νέα προϊόντα στους πελάτες τους και θα είναι πιο θελκτικά.

Θεωρητικά αν καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να πιάσουμε τον αριθμό των 75.000 – 78.000 αφίξεων που είχαμε το 2014 και 2015, ο αριθμός των κρεβατιών που υπάρχει στο νησί επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες φιλοξενίας. Το  ζήτημα όμως είναι ότι έτσι όπως είναι τα καταλύματα με προδιαγραφές δεκαετίας 1980 και 1990 δεν ανταποικρίνονται στα σημερινά δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον ο τουρίστας θέλει σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, με πολλές παροχές οι οποίες θα περιλαμβάνονται σε αυτό και επίσης καταλύματα με δίπλα στην παραλία, κάτι το οποίο δεν έχουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Ενδεικτικό για το τι θέλουν οι επισκέπτες μας είναι το γεγονός ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει «Porto Plomari»,  «Mythical coast» και άλλα σύγχρονα καταλύματα που ξεκίνησαν να λειτουργούν έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Μάλιστα το Porto Plomari και η λειτουργία του συνέβαλε στην αύξηση των τουριστών από τις Σκανδιναβικές χώρες.

Υπάρχει μία σχετική κινητικότητα για τη δημιουργία νέων μονάδων αλλά και την ανακαίνιση παλιών ξενοδοχείων, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο ακόμη έως ότου καταφέρουμε να αγγίξουμε τα επιθυμητά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος δεν θα γίνει ποτέ Ρόδος, όμως νομίζω ότι δεν θέλουμε ούτε κι εμείς κάτι τέτοιο. Θα μπορούσαμε ωστόσο  να πάμε λίγο καλύτερα όπως η Σάμος, η Θάσος και άλλα νησιά που έχουν καταφέρει άλλο μοντέλο ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα για φέτος στην Ελλάδα γενικότερα ο Λευτέρης Καραμπλιάς δεν βλέπει να προσεγγίζουμε νέο ρεκόρ αριθμού τουριστών όπως προβλεπόταν στην αρχή της σεζόν και ήδη όπως αναφέρει μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέγραψαν μείωση το Μάιο στον αριθμό των αφίξεων.

«Η Ελλάδα γενικότερα είναι αρκετά ακριβός προορισμός σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της όπως είναι η αγορά της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαίοι θύματα και αυτοί όπως όλος ο κόσμος άλλωστε, της ακρίβειας και της αύξησης των τιμών, αναζητούν ποιοτικές μεν υπηρεσίες, οικονομικές δε. Το μοντέλο αυτό δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα των δικών μας κορυφαίων προορισμών όπου οι χρεώσεις είναι πολύ μεγάλες. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Λέσβος είναι ένας αρκετά οικονομικός προορισμός της χώρας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στον τουρισμό που προέρχεται από τις απέναντι τουρκικές ακτές ο κ. Καραμπλιάς  σημείωσε ότι η παρουσία των Τούρκων είναι σωτήρια για τη Λέσβο και ότι κυριολεκτικά σώζουν την παρτίδα και βοηθούν στη συμπλήρωση του εισοδήματος των τουριστικών επιχειρήσεων.

«Μπορεί ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων να είναι μικρός σε σύγκριση με τον μέσο όρο παραμονής των Ευρωπαίων, όμως οι περισσότεροι είναι υψηλού εισοδήματος και αφήνουν αρκετά χρήματα στις αγορές σε ψώνια, διασκέδαση, φαγητό κ.λπ, οπότε ταμειακά αυτή η διαφορά εξισορροπείται».

Σε ότι αφορά στους Έλληνες τουρίστες, σημείωσε ο κ. Καραμπλιάς γενικά τα νησιά του βορείου και του νοτίου Αιγαίου είναι μακρινοί προορισμοί για τους περισσότερους με ακριβά ναύλα και μεγάλα ταξίδια, επομένως δεν είμαστε στις πρώτες επιλογές τους για διακοπές.

«Οι Έλληνες τουρίστες γενικά φέτος, θα προτιμήσουν διακοπές σε κοντινούς και οικονομικούς προορισμούς. Δυστυχώς η ακρίβεια έχει εξανεμίσει μισθούς και εισοδήματα και οι περισσότεροι είτε δεν θα πάνε διακοπές είτε θα επιλέξουν προορισμό κοντά στο σπίτι τους, είτε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Η πτώση αυτή συνδέεται με τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το φθινόπωρο του 2023.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εμπλοκή στις πληρωμές των προγραμμάτων ΟΕΦ

Κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Για ακόμα μία φορά, το πιο οικονομικό καρότσι στα Lidl

Στο πλαίσιο της ενέργειας, πραγματοποιήθηκε αγορά 44 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από την εταιρεία ερευνών IWD
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μείον 32.000 δηλώσεις στο ΟΣΔΕ 2025

Η μελέτη των αιτήσεων αυτών θα αποκαλύψει πολλά από τα κριμένα μυστικά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αποκαλυπτική συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΠΕΦΑΣΥ Γιάννη Φλωριδη στο ρ/σ 99 FM ΣΤΟΝΗΣΙ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γυρίζουν την πλάτη οι ντόπιοι καταναλωτές στην αγορά της Μυτιλήνης;

Μειωμένος ο τζίρος των εκπτώσεων στα καταστήματα της πόλης το καλοκαίρι. Πανελλαδικό φαινόμενο χαρακτηρίζει το γεγονός ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και προβλέπει δύσκολο χειμώνα για τις επιχειρήσεις
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ