× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι επιδοτήσεις με τη νέα ΚΑΠ θα μειωθούν κατά 21%»

Για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών και της υπαίθρου και στις προτάσεις του ΚΚΕ αναφέρεται ο υποψήφιος βουλευτής Λέσβου του κόμματος Σταύρος Μαντατής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/5/2023

«Οι επιδοτήσεις με τη νέα ΚΑΠ θα μειωθούν κατά 21%»

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική και να είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Λέσβου, εξηγεί στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο νεαρός αγρότης Σταύρος Μαντατής ο οποίος κατάγεται από την Ανεμώτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σταύρος Μαντατής, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προβλήματα της Λεσβιακής υπαίθρου, η οποία τα τελευταία χρόνια όπως σημείωσε ερημοποιείται με τη φυγή των νέων ανθρώπων στα αστικά μεγάλα αστικά κέντρα. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι το να μείνει ένας άνθρωπος μικρής ηλικίας στο χωριό και να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα αποτελεί σπάνιο φαινόμενο και είδηση στις μέρες μας.

«Είναι ελάχιστοι οι νέοι που σήμερα παραμένουν στα χωριά μας και είναι ενεργοί στην παραγωγική διαδικασία και στον πρωτογενή τομέα. Η λεσβιακή ύπαιθρος ερημώνει και τα χωριά μας το ένα μετά άλλο συρρικνώνονται. Οι αιτίες για όλη αυτή την κατάσταση είναι συγκεκριμένες και σχετίζονται άμεσα με τις πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις και έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν οι νέοι να μείνουν στο τόπο τους».

Ο Σταύρος Μαντατής αναφέρθηκε διεξοδικά στον αγώνα που δίνει ο ίδιος αλλά και το κόμμα μέσα από συλλογικούς φορείς, αγροτικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ο οποίος βάλλεται από παντού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουν ανέβει οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ωστόσο μαζί με αυτές έχουν ανέβει και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά εφόδια με αποτέλεσμα πάλι να πιέζεται ο μικρός παραγωγός και ο καταναλωτής ο οποίος αγοράζει πολύ ακριβά τα προϊόντα διατροφής όπως το γάλα, το τυρί το λάδι κ.λπ.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα σημείωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ είναι η εφαρμογή κατώτατων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των παραγωγών αλλά και ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα που θα φτάνουν στο ράφι του καταναλωτή σε προσιτές τιμές.

«Αυτό όσο και αν ακούγεται εξωπραγματικό, είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοσθεί σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μονοπωλίων και του κέρδους. Με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για πλοία που δεν διαθέτουν ούτε γιατρό, μπορούν να το εφαρμόσουν και στα αγροτικά προϊόντα. Αυτά όλα είναι πολιτικές επιλογές είτε θα ταχθείς για να υπηρετήσεις τα συμφέροντα του λαού είτε θα ταχθείς για να υπηρετήσεις τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ και στις επιδοτήσεις που θα λάβουν οι αγρότες το επόμενο διάστημα, ο κ. Μαντατής σημείωσε ότι αυτές έχουν μετατραπεί σε επιδόματα. Μάλιστα όπως είπε σε επίπεδο δικαιωμάτων  θα υπάρξει μοναδιαία σύγκλιση προς τα κάτω στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι επιδοτήσεις κατά 21%.

«Μάλιστα οι δήθεν περιβαλλοντικές δεσμεύσεις καθιστούν αδύνατο σε έναν μικρό ή μικρομεσαίο παραγωγό να αγοράσει κλαδοθρυματιστή για να μην ρυπαίνει το περιβάλλον ή να   τοποθετήσει φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ενέργειας. Για όλα αυτά μέσα στη νέα ΚΑΠ υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας και οι μικροί αγρότες δεν μπορούν να κάνουν επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Και πάλι μέσα από το Πράσινο Ταμείο, χρηματοδοτούνται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Σταύρος Μαντατής τόνισε ότι οι αγροτικοί Σύλλογοι της Λέσβου και όλης της Ελλάδας δίνουν μάχες καθημερινά και στέκονται δίπλα στον αγρότη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο αγώνας και η προσπάθεια μέσα από τα όργανα διεκδίκησης, το βλέπουμε πλέον στην πράξη είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε αποτελέσματα, μικρές και μεγάλες νίκες, Και εδώ στη Λέσβο είχαμε την καταβολή αποζημιώσεων τόσο για την καρπόπτωση και την απώλεια παραγωγής στους ελαιώνες. Όπως ξέρετε με κόπους, βάσανα και πιέσεις καταφέραμε να πάρουμε το περίφημο deminimis το οποίο είχε εξαγγελθεί από το Νοέμβριο και τελικά δόθηκε το Μάρτιο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ