× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κατακαίνουργιο» το Μουσείο Ελαιοτριβείο στον Παπάδο

Ο Νίκος Σηφουνάκης με την ιδιότητα της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» παρουσίασε τις εργασίες ανακαίνισης και τη νέα μουσειολογική παρουσίαση, ζητώντας τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/5/2023

«Κατακαίνουργιο» το Μουσείο Ελαιοτριβείο στον Παπάδο
' χρόνος ανάγνωσης

Με ιδιαίτερη αναφορά ότι «από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπήρξε  η παραμικρή οικονομική ή άλλη στήριξη» ξεκίνησε την ξενάγηση του στο ανακαινισμένο Μουσείο- Ελαιοτριβείο στον Παπάδο. Ο Πρόεδρος της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» Νίκος Σηφουνάκης.

«Όμως, έσπευσε να τονίσει, ο Πολιτιστικός μας φορέας θα συνεχίσει να μεριμνά για την λειτουργία του Μουσείου- Μνημείου μέχρις ότου οι οικονομικές δυνάμεις μας το επιτρέψουν» και πρόσθεσε; «Για αυτό θέλουμε την συμπαράσταση των μελών του Φορέα των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων. Να προτάξουν στα προγράμματα τους, και να στηρίξουν αυτό το Μνημείο με την μοναχική πορεία. Ζητάμε επίσης την συμπαράσταση των ΜΜΕ, για να κοινοποιηθεί στην κοινωνία, ότι αυτό το Μουσείο δεν είναι ένας Δημόσιος Οργανισμός αλλά δημιούργημα μιας μικρής ομάδας ενεργών πολιτών, και πρέπει να στηριχθεί, τουλάχιστον από την τοπική κοινωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Σηφουνάκης παρουσίασε το ιστορικό του έργου που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και περιλάμβανε εργασίες πλήρους ανακαίνισης του Μουσείου, καθώς και το έργο της νέας εκθεσιακής παρουσίασης των ιστορικών εκθεμάτων του.

Μεταξύ των έργων που εκτελέστηκαν είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Ανακατασκευή όλων των κεραμοσκεπών- στεγών (εμβαδού 1.267 τ.μ.),

- Αντικατάσταση όλων των 55 κουφωμάτων (θυρών και παραθύρων),

- Ανακατασκευή Βιομηχανικού Δαπέδου συνολικής επιφάνειας503,30 τ.μ.                     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Νέα κατασκευή και συντήρηση Ξύλινων Δαπέδων, καθώς και συντήρηση δαπέδων σε τμήματα της Αίθουσας Εισόδου και σε τμήματα του Εσωτερικού Καφενείου, αλλά και των ραμπών 80,12 τ.μ.

-   Αντικατάσταση των Ηλεκτρολογικών και Ηχητικών Συστημάτων,

-  Νέα εγκατάσταση Συστήματος Πυρόσβεσης με Νέο Εξωτερικό Δίκτυο, Νέο Πιεστικό Συγκρότημα, Νέα Δεξαμενή Νερού, κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-  Εξωραϊσμός των εξωτερικών χώρων στην Μεγάλη Αυλή, πέριξ των «Μπατών» της βόρειας εισόδου, του υπαίθριου μικρού θεάτρου έμπροσθεν των Μπατών, πέριξ της χαβούζας κ.α.

- Νέος φωτισμός με νέα επιτοίχια φανάρια σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και στους υπέθριους εσωτερικούς χώρους

- Νέο σύστημα συναγερμού και καμερών καταγραφής

- Αναδιάταξη του φωτισμού στις Αίθουσες Αρχείου, Πινακοθήκης, και εισόδου

- Πλήρης ανακατασκευή της στέγης της Αίθουσας Ελύτη και μέρους της αίθουσας κυρίας εισόδου

- Νέα σιδερένια στέγαστρα προστασίας των κύριων εξωτερικών θυρών. Το σχέδιο βασίστηκε σε παλαιότερη σιδεροκατασκευή στεγάστρου, που διεσώθη στην πρόσοψη του κτηρίου και υπάρχει ακόμα.

- Νέοι χρωματισμοί των εσωτερικών χώρων και κουφωμάτων

- Τσιμεντενέσεις σε σημεία ρηγματώσεων λιθοδομής (αίθουσα Ελύτη, Μπατές)

-  Μονώσεις των θεμελίων εξωτερικά των κτηρίων του Αρχείου και της Πινακοθήκης

-  Ανακατασκευή των κορνιζών από σοβά και σχιστόπλακες σε όλες τις απολήξεις των στεγών

-  Ανακατασκευή του σοβά των μαντωμάτων σε θύρες και παράθυρα

- Συντήρηση όλων των σιδεροκατασκευών (σιδεριές παραθύρων, αλλά και μηχανημάτων)

-Τοποθετήθηκαν Νέες Ξύλινες κατασκευές (εσωτερικά κιόσκια- ανεμοφράκτες) στην αίθουσα της κύριας εισόδου, αλλά και των δυο Λαδαποθηκών, προκειμένουνα διατηρείται σταθερή η εσωτερική θερμοκρασία

Επίσης ο κ. Σηφουνάκης παρουσίασε τη νέα μουσειολογική παρουσίαση του Μουσείου.

Αυτή περιλαμβάνει, τη μεταφορά στο εσωτερικό του κτηρίου εισόδου, του Αρχαίου Διπλού Ληνού, Μνημειακό Αρχαιολογικό Αντικείμενο των Ελληνιστικών χρόνων (2ος – 3ος π.Χ. αιώνας), και νέα παρουσίασή του. Τη νέα σήμανση των χώρων και των αντικειμένων με επεξηγηματικές λεζάντες, σε σύγχρονη σχεδίαση. Τον ιστορικό Μηχανολογικό Εξοπλισμό του εργοστασίου Αφων Ισηγόνη της Σμύρνης που συντηρήθηκε και κατέστη λειτουργικός.

Αναδιατάχθηκαν επίσης τα εξωτερικώς ευρισκόμενα διάφορα μεγάλα σιδερένια σκεύη, και το παλαιό κάρο μεταφοράς των βαρελιών, προστατευόμενα πλέον από το νέο σιδερένιο στέγαστρο στην εξωτερική πλευρά της αίθουσας εισόδου

«Ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκε, είπε ο κ. Σηφουνάκης, είναι η εναλλακτική δυνατότητα λειτουργίας μέσω Μηχανισμού Ηλεκτροκίνησης, του Ιστορικού Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Μουσείου. Αυτό σημαίνει ότι ένας Μύλος, μία Αντλία και ένα Πιεστήριο, μέσω της μεταφοράς κίνησης από τους ιμάντες, θα μπορούν λειτουργούν πλήρως και συνεχώς».

Και συνέχισε ο κ. Σηφουνάκης «Το Μουσείο- Ελαιοτριβείο μας, θα είναι ίσως το μόνο στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ο επισκέπτης να βιώσει πως ακριβώς γινόταν η έκθλιψη της ελιάς, και η διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου. Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι για τα σχολεία, τους μαθητές και φοιτητές, να βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία, πως δηλαδή πριν από 136 χρόνια που πρωτολειτούργησε αυτό το Ελαιοτριβείο, γινόταν η παραγωγή του λαδιού. Η ιστορική μηχανή TANGYE, μια από τις επτά σωζόμενες ανά τον κόσμο (οι άλλες έξι επίσης εκτίθενται σε Μουσεία), μνημείο της πετρελαιοκίνητης μηχανικής, επισκευάστηκε-  συντηρήθηκε, και θα μπορεί να τίθεται σε λειτουργία, αλλά για λόγους παλαιότητας για την προστασία της, μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.».

Ας σημειωθεί ότι όλα τα έργα μελετήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να πληρούν όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, και όλα τα κριτήρια για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με την ένταξη στο πρόγραμμα LEADER Β. Αιγαίου, και υλοποιήθηκε με την εποπτεία της ΕΤΑΛ Α.Ε. Εγκεκριμένος τελικός προϋπολογισμός του ήταν 393.062,10 ευρώ συν 66.820,56ΦΠΑ ήτοι σύνολο 459.882,66 ευρώ. Οι υπερσυμβατικές εργασίες -πέραν της εγκεκριμένης παραπάνω δαπάνης-, ήταν της τάξης των 136.008,87 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το ποσό αυτό καλύφθηκε από τον Φορέα μας και από ιδιωτικές χορηγίες εξ ολοκλήρου.

«Συνεπώς το συνολικό έργο που πραγματοποιήθηκε είναι 529.070,97 ευρώ. Προσθέτοντας και ορισμένες εκκρεμότητες που θα καλυφθούν από τον Φορέα μας, το έργο θα φτάσει τις 620.000 ευρώ περίπου» σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης.

Ο οποίος κατέληξε με νόημα:

«Στα σχεδόν είκοσι χρόνια βίου του Μουσείου, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του αείμνηστου Προέδρου Ν. Κούνδουρου, του Αντιπροέδρου Λ. Παπαδόπουλου, των ολίγων ενεργών μελών μας, τα έσοδα του Μουσείου μας μετά βίας καλύπτουν την εξόφληση των λογαριασμών ΔΕΗ.

Καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσουμε και κρατάμε καθημερινά ανοιχτό το Μουσείο. είναι γνωστό ότι κανένα Μουσείο δεν ζει από τα έσοδα των εισιτηρίων του. Τα στην Λέσβο λειτουργούντα, ενεργά Μουσεία, και ομοίου μεγέθους όπως:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, Το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, ανήκουν στο κράτος το οποίο τα συντηρεί.

Μερίμνησα για την ανέγερση και λειτουργία αυτών των δύο Μουσείων, και την χρηματοδότηση τους, από την εποχή που είχα την ευθύνη της Νομαρχίας, αλλά και μετέπειτα από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού, Αιγαίου, Υποδομών, Περιβάλλοντος, στα οποία τοποθετήθηκα.

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή ανήκει σε τράπεζα.

Μερίμνησα για αυτό, επίσης από την εποχή που ήμουν επικεφαλής της Νομαρχίας, και η ολοκλήρωση και μετατροπή του σε Μουσείο, έγινε με χρηματοδότηση από το Γ. ΚΠΣ με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Αιγαίου, την περίοδο 2000-2004 που είχα την πολιτική ευθύνη διοίκησης του.

Το Μουσείο- Ελαιοτριβείο του Αρχιπελάγους (τ. Βρανά), δεν έχει κανέναν φορέα χρηματοδότη κρατικό ή τραπεζικό».

                                                                                                        

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς