× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο πλευρό της Σταυρούλας Πουλημένη ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις Συντακτών

Πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου η δικαστική απόφαση κατά της δημοσιογράφου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/4/2023

Στο πλευρό της Σταυρούλας Πουλημένη ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις Συντακτών
' χρόνος ανάγνωσης

Στο πλευρό της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και της συνεργατικής ιστοσελίδας Alterthess, στην έφεση που πρόκειται να ασκηθεί κατά της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου, τάσσεται η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών.


Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκανε εν μέρη δεκτή την αγωγή υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», εναντίον της ιστοσελίδας και της δημοσιογράφου του ρ/σ 105, 5 Στο Κόκκινο-, επιδικάζοντας σε βάρος τους 3.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, λόγω δημοσίευσης του ονόματος του στελέχους σε ρεπορτάζ που αφορούσε την καταδίκη του ενάγοντα και ενός άλλου στελέχους της ίδιας εταιρείας σχετικά με τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στην ανακοίνωσή τους η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι το σκεπτικό της απόφασης «προσβάλλει, στον πυρήνα της, την δημοσιογραφική δεοντολογία, η οποία επιβάλλει τη δημοσίευση τεκμηρίων και αποδείξεων» και πως επιβεβαιώνει την βαθύτατη ανησυχία «για τους σοβαρούς κινδύνους, που εγκυμονεί η βιομηχανία “στρατηγικών αγωγών” με σκοπό τη φίμωση του Τύπου».

Και προσθέτουν ότι «οι δημοσιογραφικές ενώσεις της Ελλάδας συντάσσονται με την ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία δημοσιογράφων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των SLAPP’s».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΕΣΥ αναφέρει ότι ανακοίνωσε πρόσφατα την «ίδρυση Παρατηρητηρίου με στόχο την καταγραφή, καταγγελία, δημοσιοποίηση και παρακολούθηση υποθέσεων, που εντάσσονται στην πρακτική SLAPP’s αλλά και την άσκηση πίεσης για μεταβολές στο νομικό πλαίσιο με βάση και την αναμενόμενη ευρωπαϊκή οδηγία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΠΗΤ) στέκονται στο πλευρό της συναδέλφου Σταυρούλας Πουλημένη και του συνεργατικού ΜΜΕ της Β. Ελλάδας «ALTERTHESS» στην έφεση, που πρόκειται να ασκηθεί κατά της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή αγωγή υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», λόγω της δημοσίευσης του ονόματος του σε ρεπορτάζ, που αφορούσε καταδικαστική σε βάρος του απόφαση για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δημοσιογραφικός κόσμος εκφράζει την έντονη ανησυχία του μεταξύ άλλων και για το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η ανάγκη πληροφόρησης του κοινού θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απλή καταγραφή του γεγονότος, χωρίς τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας του κατηγορουμένου.

Το σκεπτικό αυτό προσβάλλει, στον πυρήνα της, την Δημοσιογραφική Δεοντολογία, η οποία επιβάλλει τη δημοσίευση τεκμηρίων και αποδείξεων. Ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα, η ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της αποφυγής δυσφήμησης τρίτων προσώπων με παραπλήσιες ιδιότητες, δεν είναι δυνατόν να υπηρετείται με υπονοούμενα και ανώνυμα στοιχεία.

Εξάλλου, η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα, όταν πρόκειται περί δημοσίων προσώπων, δεν μπορεί παρά να υποχωρεί μπροστά στην ανάγκη ενημέρωσης του κοινού και άσκησης δημόσιας κριτικής και ελέγχου, στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη βαθύτατη ανησυχία των δημοσιογραφικών Ενώσεων αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας για τους σοβαρούς κινδύνους, που εγκυμονεί η βιομηχανία «στρατηγικών αγωγών» με σκοπό τη φίμωση του Τύπου. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις της Ελλάδας συντάσσονται με την ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία δημοσιογράφων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των SLAPP’s.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΕΣΥ ανακοίνωσε πρόσφατα την ίδρυση Παρατηρητηρίου με στόχο την καταγραφή, καταγγελία, δημοσιοποίηση και παρακολούθηση υποθέσεων, που εντάσσονται στην πρακτική SLAPP’s αλλά και την άσκηση πίεσης για μεταβολές στο νομικό πλαίσιο με βάση και την αναμενόμενη ευρωπαϊκή οδηγία.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

της Ομοσπονδίας
και των Ενώσεων Συντακτών

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτυρία ενάντια στο 13ωρο στη Μυτιλήνη

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε αγώνα για την υπεράσπιση του 8ώρου και συμμετοχή στην απεργία της 1ης Οκτωβρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επανεκκίνηση για το νηπιαγωγείο του Αγίου Ευστρατίου

Μετά από τριετή αναστολή επαναλειτουργεί με δύο νέες μαθήτριες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεν λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο της Παναγιούδας

Διάβημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μάθημα οδικής ασφάλειας από την πρώτη μέρα

Αστυνομικοί μοίρασαν φυλλάδια σε μαθητές και γονείς τη μέρα του αγιασμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Μαρία Ευθυμίου στη Λέσβο

Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στο Μουσείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδήλατο, συνεργασίες και βιώσιμη κινητικότητα στη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκδηλώσεις και διεθνείς συμμετοχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχές του Πανάγου Κουφέλου για τη νέα σχολική χρονιά

«Ας κάνουμε το ταξίδι της μάθησης μια εμπειρία πλούσια και ουσιαστική»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Καταδίκη τεσσάρων αστυνομικών για «απελευθέρωση κρατουμένου»

Η υπόθεση με τον Τούρκο κρατούμενο που πήδηξε στη θάλασσα από το πλοίο «Αριάδνη» έφερε στο εδώλιο τους συνοδούς του
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην Καλλονή

Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο και προετοιμασία για την απεργία της 1ης Οκτώβρη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου