× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Θαλασσολούλουδο ‑ Μια ιστορία του βυθού…

Βιντεοσκόπηση αφήγησης παραμυθιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/4/2023

Το Θαλασσολούλουδο ‑ Μια ιστορία του βυθού…

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα βιβλίου, βιντεογραφήσαμε την αφήγηση του παραμυθιού μου «Το Θαλασσολούλουδο», από τις εκδόσεις Αιγέας, σε εικονογράφηση του Παναγιώτη Δαφιώτη. Αφηγήθηκα μπροστά στην κάμερα του Γιώργου Παπαδόπουλου, την παραμυθο-ιστορία μου, με χαρά και συγκίνηση, για όλα τα παιδιά μικρότερα και μεγαλύτερα, που για κάποιο λόγο δεν έχουν την ευκαιρία να βρεθούν κοντά μας σε κάποια από τις παραστάσεις αφηγήσεις παραμυθιών. Ή και σε κάποια παρουσίαση βιβλίου! Είτε επειδή ζουν μακριά, είτε γιατί αυτή τη εποχή δεν το επιτρέπει η υγεία τους, αλλά φυσικά για όλα τα παιδιά που αγαπούν να ακούν αφηγήσεις παραμυθιών!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Θαλασσολούλουδο» είναι μια ιστορία που θίγει το θέμα της διαφορετικότητας και των πολλαπλών προβλημάτων που απορρέουν από την βίαιη μετακίνηση και συμπεριφορά. Απευθύνεται τόσο σε μικρά όσο και σε μεγαλύτερα παιδιά και μπορεί να προσαρμοστεί στην αναπαράσταση εννοιών του σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού, αλλά και της σύγχρονης ψυχοκοινωνικής κατάστασης ευπαθών ομάδων (παιδιών, μετακινούμενων πληθυσμών, κλπ). Η ιστορία περιγραφικά μιλάει για ένα σπάνιο λουλούδι που ζει ευτυχισμένο στο βυθό της θάλασσας, ώσπου το ανακαλύπτει ένας δύτης, που το αποσπά από το φυσικό του περιβάλλον και το παίρνει μαζί του. Το πολλαπλασιάζει, αλλά το κρατά φυλακισμένο στο αφιλόξενο εργαστήριο του. Το λουλούδι νοσταλγεί τον κόσμο του και τελικά επιστρέφει σε αυτόν μετά από περιπέτειες και πληρώνοντας ένα βαρύ τίμημα για την ελευθερία του.

Η βίαιη απόσπαση από την ασφάλεια του φυσικού περιβάλλοντος, έτσι όπως περιγράφεται στο κείμενο αυτό, ο αποχωρισμός από την οικογενειακή εστία και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, μπορούν να έχουν μια αντιστοιχία με ανάλογα φαινόμενα που συχνά εκδηλώνονται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Το στοιχείο της διαφορετικότητας συνδυασμένο με την μετακίνηση από τον οικείο χώρο, γίνεται αιτία εκμετάλλευσης αλλά και δυστυχίας. Ως μόνη αντίσταση σε όλα αυτά τα αδιέξοδα, που προσαρμόζονται ανάλογα με τις αναγνωστικές ανάγκες των παιδιών, προβάλλεται η έννοια της αγάπης, η οποία επιλέγεται ως στοιχείο ανιδιοτελούς προσφοράς. Η αγάπη, λοιπόν στο κείμενο δεν λειτουργεί ως έννοια διδακτική, αλλά ως μνήμη και ως ελπίδα για το αύριο.

Καλή σας ψυχαγωγία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση που μελαγχολήσατε πάμε να κλείσουμε με κάτι πιο παιχνιδιάρικο και χαρούμενο!

Στο δεύτερο βίντεο σας συστήνω το νέο μου βιβλίο για μικρά παιδιά «Οικογενειακό άλμπουμ αγάπης»! Από τις εκδόσεις Συμμετρία, σε εικονογράφηση Βιβής Μαρκάτου.

Μια ευκαιρία για όλα τα μικρά παιδιά να γνωρίσουν όλα τα μέλη της πυρηνικής και διευρυμένης οικογένειας τους, ως και τα αγαπημένα τους κατοικίδια! Αλλά και να διαβάσουν τις πρώτες τους λέξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερωτήσεις που υπάρχουν κινούν την περιέργεια των παιδιών και τα παροτρύνουν να απαντήσουν αλλά και να αναγνωρίσουν τα μέλη και τους ρόλους μιας οικογένειας. Της δικής τους οικογένειας.

Στο τέλος του βιβλίου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν τους ήρωες του βιβλίου και τα μέλη-ήρωες της δικής τους οικογένειας.

Το βιβλίο «Οικογενειακό άλμπουμ αγάπης» θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το βιβλίο αυτό είναι μια πρώτη μύηση του μικρού παιδιού στον κόσμο των βιβλίων. […] Με μεγάλη υπευθυνότητα και γνώση για τα χαρακτηριστικά της σκέψης αυτής της ηλικίας η συγγραφέας απευθύνεται σε πολύ μικρούς αναγνώστες και σίγουρα τους κερδίζει. Απολαύστε το!».

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αθανασία (Νάσια) Δαφιώτη, ζει στην Μυτιλήνη. Πολύ κοντά στα Μικρασιατικά παράλια, την πατρίδα των παππούδων της. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Γερμανία, όπου γεννήθηκε. Σπούδασε υποκριτική τέχνη αρχικά στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου, της Αθήνας, μετά από ειδικές εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο, ‘’σαν παιδί θαύμα’’! Στη συνέχεια Θεατρολογία στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, του Α.Π.Θ. στην Θεσσαλονίκη. Master στο Θεατρικό Παιχνίδι και στο Νεοελληνικό Θέατρο. Εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας, στη Μυτιλήνη, με θέμα: «Η χρήση αφηγηματικών δομών στη θεατρική αγωγή στα πλαίσια της σύγχρονης εκπαίδευσης». Σαν ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος βρέθηκε στην Κύπρο, όπου γέννησε τους τρεις γιους της. Έπαιξε θέατρο επί σειρά ετών, στην Αθήνα, στην Λευκωσία, στην Λεμεσό. Στην Μυτιλήνη, δίδαξε θέατρο και ιστορία θεάτρου, οργάνωσε και παρουσίασε ψυχαγωγικά προγράμματα και εκδηλώσεις για παιδιά, ως θεατροπαιδαγωγός.

Ασχολήθηκε από έφηβη με το ραδιόφωνο. Σαν επαγγελματίας κυρίως, στην κρατική ραδιοφωνία, σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχοντας την ευθύνη και παρουσίαση της πολιτιστικής εκπομπής στον περιφερειακό σταθμό της ΕΡΑ Αιγαίου.

Έχει διδάξει σε δημόσια ΙΕΚ του ΟΕΕΚ, σε ΙΔΕΚΕ και ΝΕΛΕ θεατρική αγωγή και θεατρικό παιχνίδι. Ως ηθοποιός – θεατρολόγος δίδαξε στην δημόσια εκπαίδευση, από το 1995 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, οργανώνοντας θεατρικές ομάδες που έχουν αποσπάσει βραβεία, διακρίσεις και επαίνους.

Αγαπά το θέατρο, την μουσική, και το τραγούδι. Πρόσφατα ανακάλυψε την ζωγραφική. Η μεγάλη της αγάπη είναι να γράφει και να αφηγείται παραμύθια!

Ασχολείται με την βιβλιοκριτική, κάνει τις βιβλιοπροτάσεις της σε ηλεκτρονική εφημερίδα και στο διαδίκτυο. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου-Νήσων (Μέλος της Π.Ο.Ε.Σ.Υ.)

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

2005: Έκδοση της παραμυθο-ιστορίας «Το θαλασσολούλουδο, μια ιστορία του βυθού...» Χίος: Αιγαίας.

2010: «Το θέατρο στην εκπαίδευση», Αθήνα: Διάπλαση.

Συλλογικό έργο-μελέτες

2013: «Λεσβιακό Ημερολόγιο, Γράμματα Τέχνες Πολιτισμός», Θέμα: Θέατρο, Τίτλος: Η Θεατρική Αγωγή στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, Μυτιλήνη, Αιολίδα.

Επιμέλεια βιβλίου

2019: «Rock Από τον Μισισιπή στη Λέσβο», Γρηγόρης Μολυβιάτης, Μυτιλήνη: Mythos.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασαν για ακόμα μια φορά τα σαντούρια της Αγιάσου

Συμμετοχή σε επετειακές εκδηλώσεις για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

10 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου!

9 με 19 Αυγούστου, και θεματική τη «Φιλία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast